www.mures.ro

sâmbătă, aprilie 10, 2021
No menu items!
Acasă Politica Analiză la rece

Analiză la rece

Cum au pierdut românii  Târgu Mureș

Vom vedea după patru ani dacă Zoltan Soós va face ceva remarcabil pentru oraș, cu toate că am dubii că va mișca mare lucru. Și nu pentru că n-ar dori, ci pentru că aparatul politic din spatele lui nu-l va lăsa. Se va convinge singur, dacă nu e chiar un instrument din angrenajul care i-a lăsat pe români fără oraș. Nu exagerez și nici nu zic că vor fi alungați sau vor avea nevoie de pașaport. Asta e o glumă de prost gust, care a fost colportată în campania electorală în foamea după voturi. De pierdut însă l-au pierdut de acum 30 de ani. Din câte îmi amintesc, un român a fost primar în ultimele trei decenii doar un mandat. În rest, localnicii au avut un primar minoritar 20 de ani, iar în restul mandatelor au fost edili maghiari. Acum au încă unul.

Victorie istorică sau isterică?

Ziarele și televiziunile au titrat că a avut loc o victorie istorică. Probabil gazetarii de acolo nu se pricep la istorie, ci la isterie. Istorică ar fi fost dacă ar fi câștigat un român, nu un maghiar. Sigur, și el cetățean român, dar face parte din minoritate. Majoritatea municipiului e formată din români. Români care și-au abandonat orașul în mâna unui membru al comunității maghiare, susținut de UDMR și celelalte formațiuni etnice și acum patru ani, când avea și Soós carnetul de membru în buzunarul de la piept. Pentru că UDMR s-a compromis cu guvernele PSD, strategic, uniunea a ales să-l împingă pe fostul membru de partid ca independent. A spus-o negru pe alb și Frunda. Și a mers. Românii și maghiarii au mușcat momeala împreună. Cei care l-au votat, desigur. Nu au văzut dincolo de aparențe. Iar dincolo e mașinăria UDMR, care niciunde n-a reușit să facă vreo scofală. Priviți spre orașele conduse de maghiari. Vă rog să-mi indicați un singur primar care a reușit să schimbe în bine localitatea. Eu nu știu, dar îmi voi recunoaște vina dacă s-a născut cumva acel edil. Momentan, am putut vedea în 20 de ani cum UDMR a coabitat excelent cu orice partid în care a fost Dorin Florea, primarul de etnie romă, care a făcut praf municipiul. Și nimeni nu ar fi jucat cartea lui, dacă n-ar fi avut de câștigat. Ce? Rămâne de văzut în urma unor anchete ale organelor competente. În rest, observăm doar un oraș prăbușit, care e predat de majoritate minorității. Fără luptă.

Cum s-a ajuns aici

Simplu. A fost un singur candidat maghiar și restul români. Evident că onor comunitatea maghiară și-a votat reprezentantul, pe când voturile românilor au fost împărțite la restul de 12 candidați. Claudiu Maior a fost scos ca iepurașul din pălărie pe ultima sută de metri de către stăpânul său, respetiv Florea, iar Marius Pașcan s-a ținut tare de eticheta de viitor primar, cu toate că nu avea nicio șansă. Amândoi au crescut în ograda lui Florea, dar s-au despărțit la un moment dat. Niciunul n-a vrut să-și recunoască înfrângerea prevăzută în sondaje și să mizeze spre alt candidat cu șanse, cum era doctorul Theodora Benedek. Ea avea ceva în plus: forța PNL, faptul că nu putea fi asociată ușor cu mizerii politice și că era femeie. Chiar una bogată. Poate de asta avea nevoie orașul. De o femeie organizată și competentă care să-l pună la punct.

Din păcate, românii n-au ieșit la vot așa cum trebuia, ci într-un număr mic, suficient să-i creeze un avantaj lui Soós. Restul e istorie. Istoria pe care și-au scris-o românii, nu maghiarii, prin lipsa de spirit civic. Nu le-a păsat și n-a reușit niciun candidat să le zdruncine convingerea că statul acasă nu va fi bine pentru ei. Ajungem la capitolul previziuni. Veți vedea dacă am avut dreptate după patru ani. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt.

Ce va face eroul maghiar

Previziunile sunt simple. Primarul poate face câteva lucruri, dar are nevoie de Consiliul Local. Organism unde UDMR este majoritar. Așadar, Zoltan Soós va putea mișca lucrurile dacă vrea partidul care l-a susținut. Și aici ajungem la capitolul unde se povestește că politica e curvă. La capitolul compromis. Câte compromisuri va trebui să facă eroul maghiar? Și cât de mult va ajuta orașul? Nu suntem născuți ieri și știm că politicienii fac 99% pentru propriul interes, pentru beneficiile personale. Așa va face UDMR, așa va proceda și Zoltan, un băiat bun, care a crescut doar din leafa de stat, fără să aibă habar ce înseamnă să dezvolți o afacere. Și Târgu Mureș e o mare afacere, pe care o poți pierde relativ repede, dacă n-ai abilități. Iar primarul ales n-a dovedit că poate face asta. E ca un sportiv care s-a trezit în finala unui campionat mondial la orice sport doriți, fără să se antreneze o zi. Una e să promiți și alta e să te ții de cuvânt.

Cum o poate face Soós dacă el vorbește destul de greu fără să aibă textul scris de alții? Poate ați văzut conferința de pe 30 septembrie. A citit cu dificultate în românește și mult mai bine în maghiară. Doar a citit, în timp ce parcă nu avea curaj să privească spre cameră. Ei bine, eu n-am încredere în  cei care nu sunt în stare să vorbească liber. Înseamnă că habar n-au ce e de făcut și mai ales cum. Dacă știi ce e de făcut, n-ai nevoie de textele altora. El are. Și depinde mult de cine îi dictează ce să spună, pentru că el n-are clar în minte programul cu care a câștigat. E ca o știristă care citește prompterul. Asta au ales cei care l-au votat, până la urmă, dar și cei care n-au mers la urne. Și statul acasă e tot vot, o zic pentru cei care se vor trezi poate peste patru ani. Și poate atunci vor vota cu majoritatea, dacă vor mai avea cum, pentru că orașul abia a scăpat din ghearele unui prădător ca Florea, după două decenii.

Concluzii provizorii

Așadar, avem o majoritate nereprezentată (nu prea contează restul consilierilor liberali, pesediști șamd) și o minoritate care o va conduce atât din funcția de primar, cât și din poziția dominantă din Consiliul Local. În concluzie, maghiarii vor conduce municipiul, ba chiar și județul, pentru că au obținut și șefia Consiliului Județean, plus cel mai mare număr de consilieri județeni. E cumva halucinant ca o minoritate să conducă majoritatea, dar e din vina celei din urmă. Nu i-a păsat de destinul orașului și nici de soarta județului. Nepăsători, românii au stat acasă. Acum vor suporta consecințele. Un județ care va pluti în derivă și-un municipiu condus de-un amator. Poate cu ajutor divin (că e mai sigur), Mureșul nu va avea soarta Titanicului. Doar cu vorbe, cu găști de amatori, cu incompetenți și cu sforari politici nu poți duce vasul la destinație. Mai ales când membrii echipajului doresc doar să jefuiască vaporul, așa cum au făcut de 30 de ani. Dacă aveam un primar ca György Bernády, cred că orice român ar fi fost mândru. Pentru cei neinițiați, în timpul mandatului său au fost construite multe clădiri emblematice pentru oraș, dar amintesc doar Palatul Prefecturii și Palatul Culturii. Aici nu e vorba că Soós e maghiar, ci că e doar o marionetă politică în mâna unei formațiuni care s-a mutat pe eșicherul politic în orice pat s-a aflat puterea. A dovedit încă o dată că politica e curvă. Bine, nici asta n-ar fi fost deranjant, dacă locuitorii din Târgu Mureș (să ne oprim doar la noi) ar fi avut de câștigat. Doar că n-au câștigat nimic, ci doar li s-a băgat mâna în buzunar până la cot. Deopotrivă români și maghiari s-au lăsat jefuiți de administrațiile postdecembriste fără să primească mai mult decât promisiuni electorale.

Dacă aș fi fost electoratul majoritar, aș fi ales un român. Măcar aș fi încercat varianta asta. Poate data viitoare, așa cum ziceam, dacă UDMR și reprezentanții săi nu vor fi umbra puterii lui Florea, care a domnit 20 de ani după pofta inimii. Atunci, vom mai aștepta 20 de ani în adormire. Suntem obișnuiți deja. Ori, poate va avea loc trezirea, într-un final, când majoritatea își va da seama că nu-i chiar comod să fi condus de minoritate, ba chiar disconfortul va fi crunt. Mă tem să nu mă înșel în aceste previziuni. Timpul va da cuiva dreptate, când Soós va pleca din funcția temporară, iar Târgu Mureș va avea un plus: spoiala peste un oraș tot mai sărac. Pentru unul bogat,  Târgu Mureș avea nevoie de cineva care se pricepe sa facă bani, nu doar să-i cheltuiască când intră pe card direct din bugetul de stat. Totuși pentru cineva va fi bine, să nu fiu pesimist până la capăt: pentru Soós, gașca lui și UDMR. Dacă îi încălzește vestea bună de final, românii pot dormi liniștiți încă 20 de ani, dar să nu uite că trebuie să fie ospătari la masa puterii maghiare.

PS Da, mă bucur că a câștigat Soós, doar pentru că a pierdut Maior. Altfel orașul chiar ajungea la programul rabla. Și mai sper ca eroul televiziunilor să-l bage la pușcărie împreună cu Florea. Altfel a câștigat degeaba.

Alexandru Kiss

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

ACUM. Probleme GRAVE la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

Surse medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș ne informează că, în acest moment, în mai multe clinici ale SCJU...

Vești excelente aduse de prof.dr. Theodora Benedek pentru pacienții cardiaci și tinerii medici din Târgu Mureș

Două noi proiecte legislative referitoare la domeniul cardiologic au fost publicate săptămâna aceasta pe site-ul Ministerului Sănătății în transparență decizională, la propunerea Comisiei de...

OFICIAL. S-au anunțat NOILE RESTRICȚII pentru Târgu Mureș. Care sunt și de când se aplică

Având în vedere modificarea ratei de incidență a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile în localitățile din județul Mureș, Comitetul Județean pentru Situații...

Șef nou în sănătatea mureșeană. SE ANUNȚĂ UN CONCURS PE BUNE.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate organizează, în data de 6 mai, ora 10.00, concurs pentru ocuparea postului de director general al Casei de...

Recent Comments