Candidatul PSD Mureș aflat pe locul 1 la Senatul României este Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
La câteva săptămâni de la intrarea în politică, Leonard Azamfirei dă semne că nu se simte foarte confortabil în pielea candidatului, confruntat, în mod firesc, cu păreri pro și contra.
Cel puțin două mesaje transmise de omul politic Leonard Azamfirei sunt în contradicție totală cu dreptul la opinie și cu regulile dialogului dintre candidați și alegători.
Marți, 3 noiembrie, Azamfirei a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj ciudat, în contradicție totală cu esența dialogului cu cetățenii. Printre altele, candidatul PSD la Senat transmite că, deși și-a schimbat fotografia de copertă cu una în care apar semnele electorale ale PSD, opțiunea sa politică “nu va face obiectul dezbaterilor pe propria mea pagina de Facebook. Cei care aveți alte optiuni politice vi le puteți exprima in 6 decembrie, la vot sau oriunde altundeva până atunci, dar nu aici. În campania electorala voi avea doar mesaje pozitive, care privesc spre viitor. Nu voi ataca nicio persoană și de aceea nici nu voi lăsa pe alții să o facă “acasă” la mine. Dreptul meu la o opinie este la fel de important ca și dreptul d-voastră la o opinie diferită. Dreptul d-voastră la respect este însă la fel de important ca și dreptul meu.”
Nu este primul mesaj ciudat al lui Leonard Azamfirei. În același ton, în 22 octombrie, candidatul PSD pentru un loc în Senatul României a transmis că nu crede “că este normal ca pe pagina personală a cuiva, proprietarul paginii, a „casei” în care a primit niște oameni, să permită unora dintre „prietenii” care au fost acceptați la cererea lor, să se exprime necuviincios, să înjure sau sa-și manifeste frustrările proprii.”
Am trece peste dezacordul gramatical, dacă acesta nu ar veni din partea rectorului unei universități de prestigiu. Proprietarul este “al” casei și nu “a” casei, domnule rector. Sperăm să nu considerați umila noastră opinie în apărarea limbii române vreun afront adus opțiunii dumneavoastră politice sau distinsei dumneavoastră persoane.
Dar să mergem mai departe în textul lui Leonard Azamfirei:
“Așa încât voi rămâne deschis opiniilor constructive, chiar diferite, dacă sunt exprimate civilizat, dar cred că am dreptul ca pe pagina personală să accept sau să păstrez pe cine cred de cuviință, adică pe cei care au bună-cuviință”, spunea Azamfirei, în 22 octombrie.
Iată că, în doar câteva zile, candidatul PSD s-a răzgândit. Nu mai rămâne deschis “opiniilor constructive, chiar diferite, dacă sunt exprimate civilizat”, ci spune în mod clar că opțiunea sa politică “nu va face obiectul dezbaterilor pe propria mea pagina de Facebook”.
Pentru a fi la curent cu modul în care candidații la Parlament dialoghează pe temele de interes pentru mureșeni, dezbaterile sunt cele mai importante.
Evident, cele care păstrează decența dialogului și aduc contraargumente la agumente.
Campania electorală din Statele Unite ar putea fi un exemplu și pentru candidații la alegerile parlamentare din România. Peste Ocean, dezbaterea, inclusiv pe paginile personale ale candidaților, este esențială. Mai mult, aceștia și staff-urile de campanie comunică în mod activ cu alegătorii, chiar – și mai ales – cu cei care au opinii și opțiuni diferite.
Din păcate, unii oameni politici din România își permit abordarea pe care o are Leonard Azamfirei, aceștia fiind puși de partide la adăpostul unor locuri eligibile sau semieligibile, unde contează doar valul național și mai puțin implicarea locală.
Așteptăm cu interes dezbaterile din perioada campaniei electorale și suntem curioși dacă pe modelul alegerilor locale, UMFST va organiza o dezbatere similară, având în vedere că rectorul Universității este acum candidatul PSD la Senat.
Sperăm ca Leonard Azamfirei să participe la dezbateri publice neutre și să nu își asume doar rolul de cântăreț solitar printre cei pe care îi vrea necuvântători.