Inginerul Ovidiu Ianculescu, fostul director al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureș, care reclamă că a fost forțat să își dea demisia din funcția pe care o câștigase prin concurs, a fost detașat să lucreze la 200 de kilometri de casă, dar a obținut în instanță suspendarea ordinului de detașare.
Decizia prin care Ovidiu Ianculescu a obținut, la Curtea de Apel Târgu Mureș, suspendarea ordinului de detașare, a fost pronunțată la începutul lunii decembrie 2020. Între timp, judecătorii și-au motivat decizia, explicând motivele pentru care detașarea lui Ianculescu a fost suspendată până la finalizarea procesului pe fond, care este pe rolul Tribunalul Mureș.
Trimis departe de copii
În procesul de suspendare a deciziei de detașare, Ovidiu Ianculescu a arătat că ordinul nu îndeplinește condițiile de legalitate, nefiind motivat. Ianculescu a mai arătat că detașarea sa este o sancțiune disciplinară, întrucât nu s-a supus comenzilor politice date la nivelul Administrației Bazinale de Apă Mureș.
Inginerul de la SGA Mureș a invocat în cererea de anulare a ordinului situația din familie. Ovidiu Ianculescu a arătat că are doi copii în vârstă de 3 și 6 ani, că el și soția sa nu au nicio rudă care să îi poată ajuta în supravegherea copiilor, mama soției sale și soțul acesteia având probleme grave de sănătate.
Astfel, a arătat Ianculescu, soția să trebuie să meargă la sfârșitul fiecărei săptămâni la părinții săi pentru a le face curățenie în gospodărie, cumpărăturile necesare și pentru a se îngriji de sănătatea acestora, timp în care el trebuie să aibă grijă de cei doi copii.
Situația din familie a cântărit mult
Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat decizia Tribunalului arătând că angajatorul „nu a analizat motivele familiale invocate de salariatul reclamant”.
„Cei doi copii al apelantului sunt la o vârstă la care este necesară supravegherea permanentă (fiica apelantului are 3 ani, iar fiul acestuia are 6 ani), bunica maternă a copiilor are serioase probleme de sănătate, iar apelantul și soția acestuia nu au alt sprijin familial pentru supravegherea copiilor.
Situația este amplificată de contextul actual creat de răspândirea infecției cu Coronavirus Sars-CoV-2 și măsurile specifice adoptate la nivel național în domeniul educației (suspendarea activităților didactice)”, a arătat Curtea de Apel Târgu Mureș.
Judecătorii care au suspendat ordinul de detașare a lui Ianculescu au mai subliniat că „impactul pe care o detașare a reclamantului în altă locație aflată la o distanță considerabilă (peste 200 km) l-ar avea asupra vieții de familie, justifică urgența măsurii solicitată de reclamant pe cale de ordonanță președințială”.
Sentința de suspendare a deciziei este definitivă dar urmează un proces de anulare a deciziei de detașare. Procesul se judecă la Tribunalul Mureș.
sursa: ziare.com