www.mures.ro

marți, iulie 4, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI Mesajul prof.dr. Theodora Benedek, de Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii

Mesajul prof.dr. Theodora Benedek, de Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată în fiecare an, în 17 mai, pentru a sensibiliza populaţia în privinţa riscurilor şi efectelor tensiunii arteriale crescute şi pentru a încuraja cetăţenii din toate ţările să prevină şi să controleze această boală.

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, marcată în 17 mai, este un eveniment anual inițiat în 2005 de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League) și are ca obiectiv major să ajute populația să conștientizeze și să prevină ravagiile cauzate de hipertensiune, un “ucigaș tăcut” responsabil de jumătate dintre bolile cardiovasculare.

Șefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Theodora Benedek, care este și președinta Comisiei Naționale de Cardiologie a Ministerului Sănătății, ne-a declarat că “potrivit unui studiu SEPHAR III, în România sunt aproape 7 milioane și jumătate de persoane care suferă de hipertensiune arterială. Estimarea este că numai 60% dintre aceștia urmează un tratament”.

Potrivit prof.univ.dr. Theodora Benedek, doar jumătate dintre persoanele care urmează un tratament reușesc să controleze eficient tensiunea arterială.

“Dacă am acționa la timp, am reuși să reducem mult din efectele nefaste pe care le are hipertensiunea arterială. De aceea, îi îndemn pe toți cei care simt că au problemă legată de hipertensiune să nu amâne consultul la cardiolog, indiferent de perioada pandemică pe care o traversăm”, a spus prof.dr. Theodora Benedek.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Factorii posibili implicați în creșterea numărului de pacienti hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare (in medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi), obezitatea în continuă creștere la copii, adolescenți și tineri,dislipidemiile, precum și creșterea prevalenței diabetului zaharat.

Cum ții sub control tensiunea arterială?

Stilul de viață are o importanță crucială în prevenirea și tratarea hipertensiunii arterialeobezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

• Mentinerea sau aducerea greutății la un nivel optim

• Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație

• Reducerea conținutului de sare în dietă

• Exerciții fizice regulate

• Ponderarea consumului de alcool

• Eliminarea fumatului

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments