thumb_350_a5id6_quizmures_p.png

A apărut în Târgu Mureș o nouă modalitate de a-ți petrece serile de luni: serile de quiz Le&Le în localul cu același nume de lângă McDonalds. O perioadă de promovare la limita spamului pe facebook ne-a făcut curioși, așa că ne-am întâlnit cu Ion-Mihai Felea de la Quiz Mureș pentru a afla mai multe despre Quiz Mureș și jocurile pe care le organizează.

Mures.ro: Cine sunteți voi?
IMF: Suntem doi autori de întrebări, eu și Andrian, originari din Chișinău, stabiliți în Iași de ceva vreme. În Târgu Mureș suntem ajutați de cei de la Le&Le Games, care ne găzduiesc și ne oferă suport tehnic, logistic, tot ce trebuie pentru buna desfășurare a jocului.

Mures.ro: Cum se numește jocul și cum are loc, pe scurt?
IMF: Noi am încercat de-a lungul timpului mai multe formaturi, pentru grupuri de oameni extrem de diverși. Cel pe care îl încercăm în Mureș ține cam 2 ore, uneori un pic mai mult și se numește Piramida. Aduni o mână de prieteni la o masă, maxim șase inși, și îi întrebi tot felul de lucruri, istorie, geografie, monden, estimări, orice îți trece prin cap. Important e să se simtă bine și să îi ții în priză în acele două ore. Pe scurt, jucăm 12 runde a câte 5 întrebări cu valoare crescătoare de la 10 la 50 de puncte. Dacă răspunzi corect, primești valoarea întrebării, dacă greșești, ți se scad puncte. La final, cine a făcut mai multe puncte, câștigă respectul dușmanilor și niște premii cochete. Deoarece întrebările sunt ordonate crescător după dificultate și valoare, am botezat jocul „Piramida”, seamănă puțin și cu Riști și Câștigi, și cu Jeopardy.

Mures.ro: Cât vă ia să faceți întrebările?
IMF: Depinde. De la 2 ore la 2 luni. Uneori găsim repede informațiile de care avem nevoie. Pentru documentare citim mult, ne uităm la filme, mergem la alte quizuri, ne uităm la Jeopardy, ascultăm podcasturi cu alte quizuri, este paulsquiz pe net, de exemplu, un podcast mișto. Nu luăm întrebări de la el pentru că sunt prea seci, dar ne uităm la ce categorii are el și ne vin idei. Pentru documentare folosim mult wikipedia, j-archive, imdb, dexonline și, în general, internetul. La un moment dat devii capabil să-ți dai seama în 5 secunde dacă pe pagina respectivă este ceva ce te interesează. Mai recurgem și la materiale tipărite  – enciclopedii, dicționare, cărți de popularizare a științei. S-a întâmplat să citim câteva cărți pentru 2-3 runde. 

Mures.ro: Ziceai că nu-ți plac întrebările seci. Ce înseamnă asta și cum sunt întrebările care-ți plac?
IMF: Noi împărțim întrebările de quiz pe o axă cu două extreme. Întrebări de logică pură și întrebări de trivia, adică de cunoștințe. Considerăm că un pachet bun, de 60 de întrebări, trebuie să fie distribuit undeva la mijlocul axei, adică să fie și întrebări de logică, deducție, intuiție. Aici intervine meșteșugul autorului de quiz. Nu disprețuiesc întrebările de trivia, ele își au locul lor în orice pachet, cred că trebuie recompensate și astfel de cunoștințe specifice (ani, actori, evenimente, piese, date) alături de jucătorii enciclopedici care le posedă. E ca în meme-ul acela cu „It`s not much, but is honest work”. Eu, unul, mă plictisesc la jocuri cu întrebări strict de trivia, de aceea, pe principul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” încercăm să căutăm fapte interesante, jocuri de cuvinte, conexiuni, coincidențe, suprapuneri, formulări care să ajute, informații deductibile. De acolo ies întrebările „suculente” în opoziție cu cele „seci”.

Mures.ro: Ce fel de oameni vin la quiz?
IMF: Tot felul. Asta ne place la quiz, e un spațiu unde pot concura liceeni cu oameni în vârstă, artiști cu ingineri, visători cu pragmatici, daci cu romani. În general, însă, oameni deschiși la minte, dispuși să încerce ceva nou și care doresc să-și petreacă seara de luni cu un joculeț mișto. Cum a sintetizat plastic un coleg de-al meu de echipă la un moment dat: „După o zi de rahat, ce mișto ar fi să câștigăm în seara asta”. În același timp, încercăm și noi să mergem spre potențiali jucători. Am organizat câteva quizuri medicale, câteva sportive, câteva jocuri literare împreună cu o librărie, câteva campionate pentru liceeni. Acum, aspirația mea este să facem un joc cu tematică fotbalistică, pentru microbiști. În orice domeniu găsim oameni interesați de cunoaștere, dornici să afle, să pună lucrurile cap la cap

Mures.ro: Cum arată o echipă de succes.
IMF: O echipă formată din oameni care se simtă bine împreună. Nu e obligatoriu să fie prieteni la cataramă, dar e bine să se înțeleagă, să existe empatie și respect. Până la urmă, o echipă este un echilibru între cât dă fiecare și cât primește. Dăm răspunsuri, idei, corectări, sugestii și primim rezultate, aprecieri, sentiment de satisfacție, atmosferă plăcută și ambianță pozitivă. Este bine, totuși, să ai acoperite anumite domenii: muzică, film, știință, istorie, geografie, artă. E util să ai pe cineva capabil să gândească „out-of-the-box”, artiștii, tinerii, de obicei, sunt mai buni la așa ceva.

Mures.ro: Spuneai de bagajul de cultură generală. Cine stabilește ce este cultură generală și ce nu?
IMF: Precizez că nu dăm doar întrebări de cultură generală în sensul canonic, nu suntem snobi. Ne place diversitatea și încercăm să sondăm cât mai multe paliere ale existenței umane. La baza unei întrebări poate sta și o glumă, și un clipuleț viral de pe internet, orice, în principiu. Este greu de găsit un numitor comun pentru poet și pentru inginer. Asta nu înseamnă că unul e mai incult decât celălalt, pur și simplu au orizonturi de așteptare diferite. În cazul acesta, noi nu mai operăm cu conceptul de cultura generală, ci cu cel de cultură comună, suma de cunoștințe probabile pe care le-ar deține grupul de oameni pentru care scrii întrebări. De obicei, îți dai seama din răspunsuri dacă întrebarea e bună sau nu. Pe măsură ce joci mai multe întrebări, ajungi să îți dai seama mai ușor ce o să se răspundă și cam în ce proporție. E o chestiune de experiență. Există și instrumente care ne ajută: nr. de vizualizări pe youtube, ocurențele pe google, în presă, referințele culturale. Apoi, trebuie să te pliezi și pe contingentul de jucători. Medicilor le dai întrebări despre laureații Nobel în Medicină, nu de literatură, deși nimeni n-o să conteste că Hemingway poate face parte din cultura generală și chiar comună a unui grup de medici.

Mures.ro: Cât de populare sunt quizurile în România?
IMF: Oamenii se uită la emisiuni de profil, joacă pe aplicații, în general sunt interesați. Problema e să ajungi la ei, nu e ca și cum sunt livezi de oameni interesați de quiz și mergi acolo cu sacul să-i culegi și să-i aduci la tine la quiz. Trebuie să te recomande cei care au fost, te mai cheamă cineva la un radio, la o emisiune TV, la un videoblog, îți mai ia interviu cineva de la mures.ro. Vin clienții obișnuiți ai localului gazdă și tot așa. În orașele mari e un pic mai ușor, sunt câte 2-3 quizuri în București, Cluj, 2 regulate în Iași, 3 în Chișinău. Cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale de la Chișinău am colaborat în mai multe rânduri. Noi am crescut de fapt cu acest club, acolo ne-am format ca autori și jucători. Împreună am organizat dueluri Iași – Chișinău și Chișinău – Iași, evenimente punctuale cu Timișoara, Chișinău, Cluj, Praga, Lyon, București. La București există un club foarte interesant – Societatea Română de Trivia, cu care am colaborat de câteva ori. Sperăm să includem și Târgu Mureș în acest circuit, pare un oraș plin de viață, cu mulți studenți, oameni deschiși la minte, spirit vestic. 

Mures.ro: Ce înseamnă jocul de Quiz pentru tine?
Quizul este o competiție cu tine însuți, nu cu alții, așa cum ai putea crede, iar să trișezi înseamnă să te trișezi pe tine. Mie îmi place să văd autorul de întrebari ca pe cineva care-l ajută pe jucător să ajungă la răspunsul corect. De aceea dăm indicii textuale și metatextuale, citim unele întrebări într-un fel, uneori alegem un font anume sau o culoare anume pentru textul întrebării, redactăm de 2-3 ori până ajungem la o formă cât mai suplă și clară și multe alte trucuri. Pe mine nu mă bucură când nimeni nu răspunde la o întrebare, dacă au fost 50 de oameni în sală și nu s-a știut, înseamnă că am greșit eu pe undeva. Nu e o neapărat o tragedie, întrebările pe care le răspund toți sau la care nu răspunde nimeni fac parte din joc, te ajută să-l echilibrezi, dar, în același timp, îmi dau motive de reflecție.

Mures.ro: Cât de multe trebuie să știe un autor de întrebări?
Trebuie să aibă bază solidă de cultură generală, dar nu este suficient. Indiferent cât de multe știi, trebuie să faci research și să ieși din zona ta de confort, altfel jucătorii se plictisesc. Trebuie să îi surprinzi cu idei noi, cu tematici noi, iar asta înseamnă să înveți. Jucătorii sunt extrem de diverși în interese și te apreciază și mai tare dacă dai și tu dovadă de diversitate.  Un autor bun de întrebări trebuie să aibă mereu un carnet de notițe și să fie dispus să învețe, să afle, să asculte ceva nou.

Mures.ro: Cât trebuie să știe un jucător și cum poate deveni mai bun?
La quiz vii să te distrezi, nu să-ți dai doctoratul în barosăneală și inteligență, așa că nu trebuie să-ți petreci duminicile citind enciclopedii sau ceva de genul acesta. Jucătorii trebuie să-și cunoască limitele și să și le accepte. Eu sunt varză la muzică, de exemplu, dar asta nu înseamnă că o să mă apuc să ascult Beatles pentru că se dă Beatles mai des la quizul la care mă duc eu. Este util să îți lărgești orizonturile în general, nu neapărat sub presiunea quizurilor. La masa de joc, pe lângă cunoștințe, mai contează și o serie de alți factori: dinamica în echipă, cum se discută, cât respect există între coechipieri, când și cât să vorbești șamd. În general, însă, devii mai un jucător mai bun jucând, citind, discutând cu oameni interesanți, lucruri firești pe care oamenii le fac oricum fără să-i învățăm noi. De fapt, de asta vin oamenii la quiz. Să se testeze, să se simtă bine, să comunice, să afle lucruri noi, dar, în primul rând, să nu ruginească. Dacă ruginești mental, abia atunci îmbătrânești cu adevărat. 

 


Daca ai vazut ceva interesant, deranjant in oras sau ai o idee despre orice legat de orasul Tirgu Mures, scrie un articol. Exprima-ti ideile prin Mures.ro.
Adauga articolul tau