Profesorul mureșean Cornel Sigmirean, personalitate de elită a culturii românești a fost sărbătorit vineri, la Târgu Mureș, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani, prin lansarea volumului ”Școală, Biserică, Stat și Națiune în Istoria României”, în prezența Președintelui Academiei Române, prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop.
Lucrarea de 556 de pagini este semnată de Liviu Boar, Ioan Bolovan și Laura Stanciu și a fost publicată la Academia Română – Centrul de Studii Transilvane sub egida Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj Napoca și cu sprijinul Asociației Societatea Istorică ”George Barițiu”.
Cornel Sigmirean este director al Institului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, profesor la UMFST Târgu Mureș și fost cancelar și președinte al Senatului Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș.
Născut la 7 iunie 1956 în Rusu de Sus, județul Bistrița Năsăud, Cornel Sigmirean a urmat studiile primare și gimnaziale în comuna natală, iar cele liceale la Beclean.
A urmat apoi Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a susținut și teza de doctorat „Studenţi români la instituţiile de învăţământ superior din Transilvania, Ungaria şi Slovacia (1867-1918)”, sub coordonarea prof. univ. dr. Nicolae Bocșan.
Tot la universitatea clujeană, Cornel Sigmirean a devenit, în anul 2008, conducător de doctorat, îndrumând câteva zeci de teze de doctorat în domeniul istoriei României”.
Cornel Sigmirean și-a început cariera la Şcoala generală nr. 2 din Sovata, iar după 1989 a optat mai întâi pentru cercetare, activând la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş ca și cercetător ştiinţific (ajungând în timp până la gradul de cercetător principal I), unde a îndeplinit funcția de secretar științific (1995-2003), din anul 2010 exercitând funcția de director.
Din anul 1992 a devenit cadru didactic asociat, ulterior, în anul 1999, a devenit cadru didactic în învățământul universitar, fiind lector, conferențiar și din 2008 profesor universitar la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, în prezent Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
În anul 2012 a fost visiting professor, la Universitatea Sapienza din Roma.
În anul 2002, a obținut Premiul „Gheorghe Barițiu” al Academiei Române, cel mai prestigios trofeu pe care îl poate obține un specialist din România, pentru teza de doctorat publicată în anul 2000.
A obținut Diploma de Excelență din partea Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și tot din partea Academiei Române Diploma „Meritul Academic” în anul 2015.
Din partea universității locale, a primit în anul 2010 Medalia Aniversară a Universității „Petru Maior” 1960-2010.
Autoritățile publice locale i-au conferint și ele câteva distincții: Prefectura județului Mureș i-a conferit în anul 2011 medalia Fibula de la Suseni, iar Consiliul Județean Mureș l-a onorat cu Distincția ALAE în anul 2013.
Din partea Mitropoliei Ardealului a primit în anul 2012 Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Mitropolitul Transilvaniei”, ca o recunoaștere a contribuțiilor științifice, dar și a implicării sale în Fundația „Gojdu”.
A organizat peste 60 de manifestări științifice naționale și internaționale, iar o parte din cercetări le-a valorificat în peste 360 de manifestări științifice în țară și străinătate (Roma, Bratislava, Bochum, Budapesta, Bruxelles, Giula, Barcelona.