În România există, la această oră, peste 1.800 de paturi pentru pacienţii COVID-19 în 8 spitale de campanie deja finalizate. Încă 4 se pregătesc. Niciun pat nu este ocupat în prezent, dar multe milioane de euro au fost investiți pentru amenajarea acestora. Nici Târgu Mureșul nu face excepție.
Este exact ceea ce a spus fostul ministru al Sănătății, Victor Costache că se va întâmpla, chiar înainte de a demisiona: “Avem acest plan structurat pe spitale, unde avem deocamdată mii de locuri disponibile pentru pacienţii cu COVID-19. NU VĂD DE CE am înghesui românii în nişte stadioane sau mall-uri, pe nişte brancarde când nu este nevoie”, a spus Costache, înainte de a pleca din Guvern.
La această oră, sunt operaționale 8 structuri medicale supoert.
- Formațiunea Medicală de Tratament ROL 2 (FMT ROL 2) de la Otopeni
- Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi
- Spital Modular din zona Pipera
- Spitalul de campanie din Cluj Napoca
- Spital militar de campanie din Constanţa
- Spitalul militar de campanie din Timişoara
- Spitalul modular de lângă Miercurea Ciuc
- Unitatea de Suport Medical de la Târgu Mureș este amenajată în Sala polivalentă din campusul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”. Unitatea de Suport Medical e în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și dispune de 90 de paturi pentru bolnavii COVID-19 cu simptomatologie moderată. 20 de paturi sunt de Terapie Intensivă. Consiliul Județean Mureş a alocat suma de 1.031.000 lei pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia.
Niciun pat nu este ocupat, dar alte patru spitale sunt în stadiul de proiect: Spitalul modular de la Leţcani (judeţul Iaşi), Spitalul Modular 1 Elias, Spitalul modular din Braşov și Spitalul de campanie din Bacău.