C ea mai veche constructie arhitecturala a orasului este biserica si cetatea. Cetatea are un zid cu 7 bastioane, construite de breslele din oras. In interior se afla biserica reformata, cu caracteristicile stilului gotic, ale carei inceputuri dateaza inca din 1492. Exista cladiri din secolele 16-18 printre care si cele ale Bibliotecii Teleki si cladirea Tablei Regale.

Cetate

Cetatea Tirgu Mures

In oras se afla numeroase biserici, cateva dintre ele dateaza din secolele 16-18. Ele reprezinta diversitatea de confesiuni crestine specifice tuturor oraselor si satelor Transilvaniei - romano-catolic, reformat, evanghelic, unitarian, ortodox, greco-catolic si altele - precum si cultul mosaic. Biserica ortodoxa de lemn, construita in 1793 si pictata in 1814 este unica prin vechime in orasele Transilvaniei.

Orasul isi datoreaza infatisarea sa actuala primarilor Tamas Borsos si mai ales lui Gyorgy Bernady. La inceputul secolului, datorita lui, in cativa ani au fost construite cladirile superbe ale Prefecturii, Palatului Culturii, Univeristatii de Medicina, Universitatii Petru Maior, si ale multor licee. S-a introdus curentul electric, gazul metan, canalizarea, s-au asfaltat strazi. Vechiul oras provincial devine municipiu modern, la nivelel cerintelor sec 20. intre cele doua razboaie mondiale procesul de modernizare este continuat si de primarul Emil Dandea prin construirea celor doua biserici (Ortodox si Greco-Catolic) si a sediului actualei Primarii.

Palatul Culturii

Palatul Culturii

Cladirea in stil secesionist a Palatului Culturii are o vestita Sala de Oglinzi. Vitraliile aflate aici, reprezentand scene din balade secuiesti, sunt considerate reprezentative pentru intreaga zona geografica. Sala de concerte cu orga de la inceputul secolului, are o acustica deosebita.