M unicipiul Tirgu Mures se afla in relatii de parteneriat sau de infratire cu 9 orase: Bournemouth ((Marea Britanie), Ilmenau (Germania), Szeged, Kecskemet, Budapesta - sectorul XI, Zalaegerszeg, Baja (Ungaria), Chisinau (Moldova), East Renfrewshire (Marea Britanie) si Guzelcamli (Turcia).
Aceste relatii se concretizeaza printr-o permanenta colaborare in plan economic, social, tehnic si cultural, prin schimburi de experienta, parteneriate intre societatile comerciale, actiuni organizate in comun, etc.
Orasul Bournemouth are o vechime de 180 de ani, istoria sa incepand din secolul XVIII-lea, cand Bournemouth era doar un sat de pescari pe malul marii.
In comparatie cu trecutul glorios al Angliei, Bournemouth este un orasel nou, una dintre cele mai frumoase statiuni de odihna, din Marea Britanie, avand peste 435.000 de locuitori. Plajele superbe sunt vizitate in fiecare an de peste 4 milioane de turisti.
Bournemouth beneficiaza din plin de vecinatatea portului, de facilitatile industriale ale localitatii Poole, cat si de forta de munca disponibila in regiune.
Prosperitatea orasului nu deriva exclusiv din succesul industriei turismului. In ultimul deceniu, sudul Angliei a trecut prin mari si benefice schimbari economice, in special in ceea ce priveste diversificarea sectorului serviciilor. Bournemouth si-a consolidat astfel pozitia ca una dintre cele mai prospere regiuni din Marea Britanie.
In prezent, economia locala se caracterizeaza printr-o gama larga de companii turistice, comerciale, cat si printr-un mic, dar bine dezvoltat sector de manufactura.

Localitatea Guzelcamli ("Vedere Frumoasa") face parte din judetul Aydin, districtul Kusadasi, si se situeaza la 25 km sud de Kusadasi, in apropierea Parcului National al Peninsulei Dilek.
Istoria orasului Guzelcamli incepe in secolul 700 i.e.n.
Populatia stabila este de 7.000 de locuitori, dar ajunge la 40.000 in timpul verii, datorita afluxului de turisti.
Situat pe tarmul Marii Egee, inconjurat de Parcul National, Guzelcamli reprezinta un frumos orasel turistic. Turismul de aici de o varietate si complexitate rar intalnita, ofera pe langa frumoasele plaje si golfuri, posibilitati nelimitate pentru surf, windsurf, schi nautic, pescuit, excursii cu iachtul, si nu in ultimul rand, sansa de a face mici excursii in muntii Parcului National, adevarat paradis natural cu o bogata varietate de plante, animale, pesteri si canioane.
Localitatea traieste din turism si cultivarea legumelor si a fructelor, faimoase fiind plantatiile de masline si citrice.
Orasul este inconjurat de situri istorice - Ephesus, cu Templul lui Artemis; - Priene, stravechiul oras ionian; - Miletos, portul principal al ligii ioniene; - Didyma, cel mai impresionant monument de pe coasta de vest a Ioniei si - Pamukkale, cascada alba, formata din izvoare fierbinti, de calcar.

Kecskemet, orasul resedinta al celui mai mare judet din Ungaria, are 110.000. de locuitori. Nu dispune de ape curgatoare si se caracterizeaza prin lipsa totala a formelor muntoase de relief.
In perioada cand razboaiele religioase decimau populatia altor regiuni, la Kecskemet, diferitele culte religioase au folosit in comun singura biserica ramasa si s-au ajutat reciproc in construirea de noi biserici.
Denumirea de Kecskemet este pentru prima oara atestata documentar in anul 1353, in insemnarile Regelui Nágy Lájos. Dupa numai 15 ani, acesta figureaza si ca oras - targ.
In timpul reginei Maria Tereza orasul infloreste, iar din punct de vedere al populatiei devine al treilea oras ca marime din Ungaria.
In urma restructurarii administrative din anul 1870, orasul primeste rangul de municipiu.
Dezvoltarea urbana cunoaste noi orizonturi in timpul primarului Lestar Peter, ales in 1880, caruia i se atribuie si meritul deosebit de a fi creat conditiile materiale necesare pentru introducerea invatamantului public. Realizarile primarului care a urmat, Kada Elek, sunt comparabile cu cele ale prietenului sau, dr. Bernady György, primarul de atunci al municipiului Tirgu Mures.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, terenurile nisipoase ale orasului Kecskemet au fost plantate cu puieti de pomi fructiferi si cu vita-de-vie. Peisajul pana atunci pustiu a fost “imblanzit? cu livezi, pepiniere si podgorii, locuitorii orasului transformand nisipurile miscatoare in “nisipuri de aur?.
Puterea economica, dezvoltarea orasului, imbunatatirea starii materiale a locuitorilor acestuia si a nivelului de trai general sunt fundamentate de multitudinea investitorilor autohtoni si straini, banci, intreprinzatori, agenti economici producatori de bunuri si servicii.
Orasul lui Katona Jozsef si Kodaly Zoltan, impreuna cu institutiile sale de invatamant, arta si cultura, culte istorice, ateliere de creatie internationale, institutii de cercetare, teatre si reprezentanti ai societatii civile este pastratorul si purtatorul culturii maghiarilor de pretutindeni.

Asezat la confluenta raurilor Tisza si Mures si avand cca 180.000 de locuitori, Szeged-ul, este un un adevarat centru regional, cu un trecut de aproape doua milenii. In era migratiilor toate popoarele venite dinspre Asia in Europa au traversat aceste meleaguri. Ajuns aici la sfarsitul secolului al IX-lea, poporul ungar, si-a cladit primele constructii pe ruinele cladirilor romane.
Numele de Szeged apare pentru prima data in documente anului 1183. Devenind un important centru comercial si administrativ localitatea Szeged primeste in anul 1247 titlul de oras.
Cazut sub stapanirea imperiului turcesc in anul 1526, orasul este eliberat de ostile crestine in 1686. Din acel moment a inceput o noua era in viata orasului - cea a dezvoltarii pasnice.
Astazi, orasul Szeged se numara printre cele mai bogate si mai prospere orase din Ungaria. Economia se bazeaza preponderent pe agricultura si comert, dintre produsele sale traditionale fiind caracteristice ardeiul de boia, tutunul, pestele precum si papucii brodati, mostenire a vremurilor ocupatiei turcesti.
Orasul a dus o lupta permanenta pentru supravietuire cu raul Tisa, fiind de mai multe ori inundat de apa raului. In 1879 Tisa a distrus vechiul oras, in locul caruia se ridica acum actualul Szeged, un oras cu cea mai moderna sistematizare din Europa. Szeged-ul se evidentiaza ca un oras al apelor nu numai din cauza raurilor, dar si datorita apelor sale termale, extrem de eficiente in tratamentul diferitelor boli.
Orasul Szeged este si un important centru religios. Inca din Evul Mediu, marea majoritate a populatiei a ramas de credinta romano-catolica. In urma unor conditii istorice, in oras s-au stabilit ulterior si calvinisti, luterani, ortodocsi, precum si adepti ai altor confesiuni. Orasul este astazi mandru si de componenta sa multinationala, aici stabilindu-se de-a lungul timpului si turci, slavi, nemti, armeni, greci si romani.
Rolul de centru cultural al orasului este intarit pe langa Academia de Stiinte si de Universitatile de renume, de Conservatorul de Muzica, de cele doua teatre, de muzeele valoroase, precum si de manifestarile cultural - artistice organizate anual.

Zalaegerszeg, orasul resedinta al judetului Zala se afla in vecinatatea vamei austriaco-sloveno-ungare. Multumita acestei pozitii "internationale", atuurilor naturale si structurii sale economice, orasul devine ideal pentru dezvoltarea activitatilor de comert extern si turism.
Teritoriul administrativ al orasului are o suprafata de 10.001 ha, din care 78% fara constructii. Cei 1.400 ha de terenuri agricole cuprind livezi si plantatii viticole.
Populatia de 62.000 de locuitori, lucreaza in domeniul industrial (41%), in domeniul serviciilor (52%) si in agricultura (4%). Structura economica multilaterala se bazeaza pe traditii locale: industria ceramicii, industria lemnului, industria carnii, industria laptelui, moraritul. Cu toate acestea, amenajarii unui parc industrial cu profil electronic, in oras sunt prezente si multe firme multinationale.
Zalaegerszeg este la randul sau un important centru cultural, dispunand de un teatru, o sala de concerte, mai multe muzee, o casa de cultura, librarii si galerii. Dintre toate acestea se evidentiaza mai ales Muzeul Satului (Gocsej).

Sectorul XI Budapesta, cu o suprafata de 33,47 m2, ocupa al doilea loc in Budapesta, dupa marime. Luand in considerare locuitorii sai, in jur de 150.000, este cel mai populat sector al capitalei si s-ar putea spune ca este al cincilea in randul celor mai mari orase din Ungaria.
Pe drept cuvant, poate fi considerat "poarta vestica a capitalei", deoarece pe aici trec caile feroviare si rutiere ale Europei de Vest si de peste Dunare, care ajung la Pest, iar apoi in partile estice si centrale ale tarii.
Din cele sapte poduri ale Budapestei, sunt trei care leaga sectorul XI de celelalte sectoare ale capitalei: podul Szabadság, Podul Petofi, Podul Lágymányosi.
Budapesta, sectorul XI, precum si intreaga capitala, dispune de situri istorice frumoase si interesante: Gellérthegy (Muntele Gellért), cu pestera Szent Iván (Sfantul Iván) si capela Szikla (Stanca), care se presupune, ca servea drept adapost oamenilor primitivi, Lágymányos, Rupp-hegy (Muntele Rupp, Kamaraerdo (Padurea Kamara), Madár-hegy (Muntele Madar), nume ce au fost pastrate din Evul Mediu.
Trecutul acestui sector nu poate fi descris decat intr-un context mult mai amplu, care include si celelalte parti ale capitalei (ex. Buda).

Orasul Ilmenau este situat la 40 de km sud de Erfurt, capitala Turingiei, respectiv acolo unde incepe minunata Thuringen Wald. In timpuri medievale, Ilmenau a fost numit "oras minier". Industria de sticla si portelan a castigat renume pana in secolul XVIII si de atunci are o contributie semnificativa la economia orasului. In prezent, Ilmenau are un dublu rol: pe de o parte este un centru industrial bine definit, cu toate avantajele universitatii sale si cu o vasta traditie in munca calificata; pe de alta parte este si un adevarat centru cultural. Orasul Ilmenau are 31.000 de locuitori. Aceasta localitate este destinata, sa devina o regiune extinsa pentru tehnologie. In acest sens, Universitatea Tehnica din Ilmenau are un rol extrem de important. Totodata, in jurul acestei Universitati se construieste si Parcul Stiintific si Tehnologic. La distante nesemnificative, in incinta campus-lui se gasesc numeroase facilitati de cercetare si dezvoltare, impreuna cu situri de afaceri de inalta tehnologie.
Intensitatea muncii din Ilmenau se imbina, in mod ideal, cu placerile acestui oras-piata si placerile derivand din asezarea lui la poalele minunatelor coline impadurite, Thuringen Wald. Sunt aici nenumarate alei pentru plimbari placute, precum si piste pentru practicarea sporturilor de iarna. Astfel, Ilmenau atrage multi turisti, care la randul lor contribuie la economia locala.
Orasul Ilmenau este bogat in muzica, arta, scoli si dispune de multe facilitati sportive si de recreere.

Acest minunat oras, binecuvantat de resurse naturale, are o atractie speciala. Romantismul orasului Baja ii incanta pe vizitatori: oamenii de aici traiesc in armonie cu natura, ceea ce putini locuitori urbani pot spune. Dunarea impreuna cu bratul sau, raul Sugovica, care trece prin centrul orasului, ii atrage pe amatorii sporturilor nautice, cat si pe pescari. Ciorba de peste, de renume mondial cat si vinurile locale sunt gustate de mii de turisti in cadrul festivalului Ciorbei de Peste. Centrul orasului, cu atmosfera sa mediteraneana, este adeseori comparat cu Piata San Marco din Venezia, datorita formei pietei si a vederii sale superbe spre raul Sugovica. In jur de patruzeci de monumente si cateva cladiri pretioase/importante confera orasului o infatisare fascinanta. Cu cei 40.000 de locuitori ofera, de secole, un camin pasnic tuturor etniilor convietuitoare: unguri, germani, sarbi si croati. Aceasta diversitate va fi pastrata intotdeauna prin edificiile si traditiile locale.
Dunarea a avut intotdeauna un rol determinativ in istoria orasului. Secole in sir a reprezentat traseul comertului si sursa existentei. In prezent, se mandreste cu titlul de "capitala a ciorbei de peste", care a devenit simbolul orasului. 24 decembrie 1696 reprezinta o data importanta in istoria localitatii, deoarece Baja a fost ridicat atunci la rangul de oras.

Municipiul Chisinau, centru politic, administrativ, economic, stiintific si cultural al Republicii Moldova, este unul dintre cele mai mari orase din Europa Centrala si de Est, avand o suprafata de 161,2 kmp si o populatie de 662.000 de locuitori. Din punct de vedere administrativ este divizat in 5 sectoare.
Pe teritoriul Chisinaului si in imprejurimile lui se afla numeroase zacaminte naturale de materiale de constructie: var, calcar, piatra bruta de constructie, argila, nisip, pietris. Rezervele de ape subterane ale Chisinaului permit aprovizionarea partiala a municipiului cu apa potabila.
Schimbarile radicale din ultimii ani, concentrarea asupra adevarului istoric cer ca toate faptele istorice sa fie reconstituite pentru posteritate, deoarece ele au fost mult deformate si denaturate de catre istoriografia sovietica oficiala. La rascrucea anilor ’80 - ’90, Chisinaul devine arena unor puternice manifestatii cu caracter antisovietic si anticomunist, pentru apararea demnitatii si culturii nationale. La 27 august 1991, Republica Moldova isi proclama independenta de stat. Chisinaul devine capitala de stat suverana.

Invecinat la nord cu orasul Glasgow si cu Renfrewshire, cu North Ayrshire la vest, cu South Lanarkshire la est si cu East Ayrshire la sud, cele mai importante orase apartinand East Renfrewshire, si anume: Clarkston, Barrhead, Giffnock si Newton Mearns s-au dezvoltat in ritm alert dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, toate numarandu-se intre cele mai mari 50 de orase din Scotia. In zona aferenta consiliului, sunt cateva lacuri si rezervatii naturale, intre care pot fi mentionate Bannan Loch si Long Loch; intre raurile, care strabat regiunea sau joaca rol de granita naturala, se numara White Cart Water si Earn Water. Cel mai inalt punct este Corse Hill (376 m). East Renfrewshire este al saselea in ce priveste marimea dintre zonele aferente unui consiliu local, al noualea in ce priveste populatia si al zecelea in ce priveste densitatea, cu 71% din suprafata dedicata agriculturii. Circa 1/6 din teritoriu a fost urbanizat. East Renfrewshire a rezultat in urma reorganizarii administrative teritoriale din 1996. Suprafata sa este aceeasi ca si cea apartinand fostului Consiliu Districtual East Renfrewshire (parte componenta a Regiunii Strathclyde dinainte de 1996), care, la randul sau, a fost infiintata in anul 1975 dintr-o parte a vechiului judet Renfrewshire.