O mostenire culturala de nepretuit a orasului este Bibliteca Teleki. A fost fondata in anul 1802 de catre contele Samuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, un om nu numai bogat dar si cult, care si-a perfectionat studiile la cateva universitati europene. El si-a cheltuit mare parte din averea sa pentru cumpararea celor peste 40.000 de volume, infiintand o Biblioteca Publica, deschisa tuturor, care astazi ii poarta numele. Fondul de carte are numeroase incunabule, carti vechi rare, opere stiintifice reprezentative si manuscrise.


La Tabla Regala (Curtea Suprema de Justitie) au functionat Gyorgy Aranka, fondatorul (1793) Societatii Maghiare de Cultivare a Limbii (Erdelyi Magyar Nyelvmivelo Tarsasag), Petru Maior, personalitate proeminenta a iluminismului romanesc in spatiul Europei Centrale, Alexandru Papiu Ilarian, profesor de drept, autorul listei monumentelor istorice romanesti si a unei istorii a romanilor in Dacia Superioara, precum si Avram Iancu, lider al romanilor, in revolutia din 1848.


Dintre numeroasele scoli ale orasului Targu-Mures, Colegiul Reformat, astazi Liceul Bolyai Farkas, infiintat in 1557 este cel mai vechi. Acest liceu a functionat intre 1714 si 1889 ca institutie de invatamant de rang universitar.


Personalitatile care si-au gravat numele cel mai adanc in stiinta universala sunt matematicienii Farkas si Janos Bolyai (tatal si fiul). Farkas Bolyai (1775-1856) profesor de matematica al Colegiului Reformat din 1804 pana la moartea sa, este autorul lucrarii Tentamen, tiparit in tipografia liceului. Appendix-ul acesteia (1832) este celebra lucrare a lui Janos Bolyai (1802-1860) el fiind (pe langa Lobacevski si Gauss) creatorul geometriilor neeuclidiene.