M
unicipiul Tirgu-Mures este situat in partea centrala a podisului Transilvaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al raului Mures, la 46:32' latitudine nordica si la 24:52' longitudine estica, la o altitudine medie de 320 m.

Resedinta a judetului Mures, municipiul reprezinta un puternic centru administrativ, economic si cultural, avand 149.577 de locuitori. Suprafata totala a municipiului este de 4.930 ha.

Situat in centrul Transilvaniei si al Romaniei, la confluenta mai multor drumuri nationale si europene, municipiul Tirgu-Mures reprezinta un nod feroviar, rutier si aerian. Reteaua de transport asigura legaturi multiple datorita drumului E60 ce leaga Europa de Vest de cea de Est.

Teritoriul judetului se constituie intr-o depresiune intracarpatica ce coboara usor in trepte, de pe piscurile vulcanice ale Muntilor Calimani (2100 m) si ai Gurghiului, spre mijlocul Campiei Transilvaniei (280 m), brazdat fiind de raul Mures - ce strabate judetul pe o lungime de 180 km, si fragmentat de afluentii sai: Tarnava Mica, Tarnava Mare, Gurghiul si Nirajul. in zona vestica, se intinde o salba de lacuri si iazuri Taureni, Saulia, Faragau, amenajate pentru piscicultura si agrement. in Statiunea Balneoclimaterica Sovata se gaseste Lacul Ursu, considerat drept cel mai reprezentativ lac heliotermic din Europa.

Clima judetului Mures este continental - moderata cu diferentieri in zona de deal si padure, si in cea de munte. Flora si fauna, caracteristice podisului Transilvaniei, sunt ocrotite in numeroase rezervatii: Padurea seculara de stejari de pe terenurile mlastinose de la Mociar; Bujorul Romanesc din Valea Botei Mari de la Zau de Campie; Poiana de Narcise si Parcul Dendrologic din Gurghiu. Muntele de Sare de la Sovata si stancile spectaculoase din defileul Vaii Muresului vin sa intregeasca frumusetea salbateca a peisajului.

Fauna se mandreste cu superbe exemplare ale ursului brun, cerbului carpatin, caprioarei, mistretului, iepurelui si fazanului, lacurile si apele curgatoare fiind pline de peste dintre care in numar mare pastravul si crapul.

Etajul montan este caracterizat de o vegetatie formata din rasinoase in care se amesteca bradul, fagul, arinul alb si negru. Etajul de deal si podis este ocupat de paduri de gorun, carpen, tei si frasin. Vegetatia intrazonala este reprezentata prin paduri si fanete de lunca, stuf si papura. Fondul funciar foarte variat, este in concordanta cu relieful, clima si vegetatia.

Suprafata agricola a judetului Mures este de 409.750 ha, fiind utilizata ca teren arabil in proportie de 54,4% (222.730 ha). Restul reprezinta pasuni - 27,5% (112.872 ha), fanete - 15,4% (63.144 ha), vii si pepiniere viticole - 1,2% (4.742 ha), livezi si pepiniere pomicole - 1,5% (6.262 ha). Productia vegetala se bazeaza pe cultivarea cerealelor - grau, porumb, secara - si a plantelor tehnice - sfecla de zahar, in, canepa, tutun si hamei.
Resursele naturale ale solului si subsolului - gazul metan, zacamintele de sare, rocile pentru constructii si lemnul de padure sunt utilizate in industrie, ca materii prime si combustibil energetic.

Judetul Mures se inscrie cu o importanta pondere in productia industriala nationala.
Structura productiei industriale se prezinta astfel: industria chimica a cauciucului si maselor plastice - 47,05 %, industria alimentara - 17,74 %, industria de exploatare si prelucrare a lemnului - 9,69 %, industria produselor din minerale nemetalice - materiale de constructii, sticla, portelan, faianta - 7,95 %, industria de masini, echipamente, aparate electrice si prelucrarea metalelor - 7,54 %, industria textila si a confectiilor din textile, piele si blana - 6,65 %.
Din totalul de 1846 km de drumuri publice, 18% reprezinta drumuri de interes national, 40% fiind de importanta judeteana si 41% de interes comunal. Liniile aeriene leaga municipiul Tirgu-Mures de Bucuresti, Budapesta si Sibiu, modernul aeroport fiind amplasat in Vidrasau, la 12 km de resedinta judetului, pe drumul european E60 ce leaga Tirgu-Mures-ul de Cluj-Napoca.

Turismul este sustinut de existenta unei infrastructuri moderne, dezvoltate, cuprinzand in total 107 unitati de cazare intre care 18 hoteluri, 5 hanuri si moteluri, 4 campinguri, 80 de vile si pensiuni turistice si 3 tabere pentru elevi si studenti, ce dispun de peste 7.000 de locuri de cazare.

Printre principalele zone turistice ale judetului Mures amintim Sighisoara, cu Cetatea Medievala, defileul vaii Muresului cu spatiile montane invecinate si microstatiunile climaterice Rastolita si Lunca Bradului, zona cinegetica Lapusna, renumita statiune balneara Sovata, situata la poalele muntilor Gurghiu, care ofera factori curativi de mare eficienta pentru un mare numar de afectiuni. Un rol important in turismul muresean revine de asemenea statiunilor locale Singeorgiu de Mures, cu ape sarate, namoluri, ape iodurate si clorurate, Ideciul de Jos, cu ape sarate.