Experţii în sănătate din Italia spun că marea în sine nu este contaminată de coronavirus, iar dacă Sars-CoV 2 ar putea exista în apa mării, e doar pentru că omul aduce virusul acolo. „Transmisia virală de la un purtător la un individ sănătos nu se face prin apă”, precizează dr. Alfredo Rossi, „ci prin aerul expirat și prin contactul uman, dacă cei doi înotători sunt prea aproape unul de celălalt.”
Asta înseamnă, spune Corriere della Sera, că am putea înota liniştiţi în mare, având însă grijă să evităm aceste zone „periculoase” care, în general, sunt vizibile şi semnalizate.
O persoană infectată poate elibera virusul în timp ce expiră, atunci când înoată. Dar e puţin probabil ca virusul să supraviețuiască. Încărcătura virală se dispersează rapid, datorită acțiunii curenților, a razelor ultraviolete și a salinității apei, care creează un mediu nefavorabil pentru virus.
Apa din piscină este în principiu sigură, deoarece clorul este un virucid. În plus, dacă mecanismele de monitorizare a apei sunt conforme, nu ar trebui să existe probleme.