Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților. Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie.
Inițiatorii proiectului sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro, parlamentar de Mureș şi József-György Kulcsar-Terza.
Regiunea autonomă ar cuprinde, potrivit proiectului de lege actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Conform proiectului, Scaunul Mureş (Marosszćk) ar avea reşedinţa la Târgu Mureş (Marosvasarhely).
Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative. De asemenea, a primit avize negative de la Consiliul Economic și Social (CES) și de la Consiliul Legislativ. Comisiile de specialitate din Camera Deputaților s-au exprimat împotriva adoptării.
Proiectul de lege a fost înaintat Senatului, care este decizional în acest caz.
Senatorul Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, ne-a declarat că “Proiectele au un termen de dezbatere în prima cameră sesizată. Pur și simplu, PSD nu a inclus pe ordinea de zi acest proiect. Ciolacu avea obligația de a pune proiectul pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Parlamentul este condus de majoritatea toxică PSD, ALDE, PROROMANIA și UDMR. Parlamentarii PNL erau pregătiți să voteze împotriva proiectului UDMR. Așa cum a spus și Președintele Klaus Iohannis, articolul 1 din Constituția României nu se negociază. În cea de-a doua cameră decizională, adică la Senat, votul este obligatoriu. Va pica sigur” a spus Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș.