Deşi ați auzit, probabil, că temperatura corporală normală este de 37 de grade Celsius, această valoare este doar orientativă.
Valorile temperaturii corporale pot varia în funcţie de sex, de vârstă, de factorii climatici, de momentul zilei, de nivelul de activitate sau de anumite afecţiuni ori perioade ale lunii, mai ales în cazul femeilor.
Iată care sunt valorile considerate normale, pe categorii de vârstă:
- Sugari şi copii – între 36,6 grade Celsius şi 37,2 grade Celsius
- Adulţi – între 36,1 grade Celsius şi 37,3 grade Celsius
- Persoane cu vârsta peste 65 de ani – sub 36,2 grade Celsius
Reţineţi însă că aceste valori pot fluctua în funcţie de caracteristicile fiecărei persoane cu aproximativ plus sau minus 0,6 grade Celsius.
Valoarea optimă a temperaturii corporale de 37 de grade Celsius este considerată „o teorie depăşită”, aceasta fiind stabilită în secolul al XIX-lea de medicul german Carl Wunderlich. În 1992, un amplu studiu publicat în revista JAMA a relevat că temperatura corporală optimă minimă ar trebui să fie 36,8 grade Celsius, iar cea maximă, de 37,7 grade Celsius. De asemenea, studiul a arătat că temperatura corporală este mai crescută în mod normal în sezonul cald, în special pe parcursul zilei şi seara.
„Cred că o limită mult mai rezonabilă pentru scopurile de screening termic al populaţiei ar trebui să înceapă de la 37,4-37, 5 grade Celsius, cel puţin pentru femei”, spune dr. Cornelia Scărlătescu, medic specialist Medicină internă, în contextul valorii maxime a temperaturii corporale de 37,3 grade Celsius stabilită prin Hotărâre de Guvern în ceea ce priveşte limitarea răspândirii coronavirusului în starea de alertă.
.