Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, lider al UDMR Mureș a anunțat că “în urmă cu 2 săptămâni, am avut primele discuții privind necesitatea extinderii capacității ATI a Spitalului Județean. Sunt recunoscător echipei de proiectanți din Târgu- Mureș și Cluj-Napoca, care au elaborat într-un timp record documentația tehnică necesară demarării lucrărilor.”
Péter Ferenc mai spune că Primăria Municipiului Târgu Mureș a eliberat autorizația de construire.
Astfel, concluzia liderului UDMR este că instituția pe care o conduce va înainta o adresă Ministerului Sănătății, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru aprobarea finanțării lucrărilor.
La rândul său, președintele PSD Mureș, Vasile Gliga a transmis că “Îi felicit pe cei care și-au asumat proiectul pentru modul extrem de rapid în care au acționat! Această secție va fi foarte utilă și va salva multe vieți, ea va rămâne în patrimoniul medicinei mureșene și după trecerea amenințării acestui virus.”
Dar care este, de fapt, contextul?
Proiectanții au propus o structură care poate fi construită în câteva luni, adică cel mai probabil spre toamnă, când, conform estimărilor specialiștilor, vârful pandemiei va fi depășit și în România.
Unitatatea medicală ar urma să aibă 19 saloane și 33 paturi ATI, pe o suprafață de 1362 m2.
Problema apare din acest moment.
Conform președintelui UDMR și lider al Consiliului Județean Mureș, investiția se va realiza “Dacă Guvernul va sprijini această investiție”, aruncând astfel responsabilitatea finanțării în sarcina Executivului de la București.
Este greu de crezut însă că, în condițiile actuale în care investițiile se fac prioritar penrtru situațiile urgente, Guvernul poate pune la dispoziție câteva milioane de euro pentru o unitate medicală de 33 de paturi, care ar urma să fie finalizată, într-un caz fericit, în toamna acestui an.
Cu alte cuvinte, apare întrebarea dacă anunțurile șefilor UDMR și PSD nu sunt un cal troian aruncat în “curtea” Guvernului PNL și care poate fi un subiect care va fi scos de la naftalină în campaniile electorale, la care, din păcate, unii se gândesc, din păcate, de pe acum.
La această situație a reacționat Horea Șarlea, consilierul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei:
“La Târgu Mureș se implementează o nouă metodă de campanie electorală înșelatoare, în situație de urgență:
Pasul 1.Ne lăudam că demarăm construirea unui spital, modern și încăpător, realizabil în cel mai scurt timp posibil
Pasul 2. Ne lăudăm că elaborăm un proiect în scurt timp, dar prezentăm o „schiță”
Pasul 3. Ne lăudăm ca obținem autorizație de construire în regim de urgență.
Pasul 4. Promovăm pe toate paginile de socializare pentru a crea emoție
Pasul 5. Ne dăm seama că nu avem buget și începem să căutăm pe la ministere și pe la Guvernul României.”, a scris Horea Șarlea
Consilierul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei concluzionează în termeni duri problema construirii acestei unități medicale: “Rușine să vă fie! Înșelați așteptările oamenilor, însetați după voturi”