Peste o tonă de deșeuri spitalicești periculoase, provenite din județele Alba, Mureș și Suceava, au fost descoperite sâmbătă de polițiști depozitate ilegal într-o hală de pe raza municipiului Suceava. Oamenii legii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii privind colectarea, tratarea, transportul, valorificarea și eliminarea deșeurilor periculoase.
„Sâmbătă, în jurul orei 16.00, am fost contactați de Poliția Suceava referitor la faptul că prin 112 cetățeni din cartierul Ițcani au anunțat că într-o locație, aici unde ne aflăm, se întâmplă ceva ciudat. De câteva zile, în această proprietate pătrund niște mașini cu numere de înmatriculare care nu sunt din județul Suceava, abandonează niște saci și părăsesc incinta. Poliția ne-a solicitat și pe noi, ne-am deplasat la fața locului și am constatat că o mașină care era oprită de poliție făcea transport de deșeuri periculoase.
Firma este din Târgu Mureș, județul Mureș, și în mașină avea deșeuri care proveneau din Alba Iulia. Destinația de transport era un incinerator din alt județ, având în vedere că noi în Suceava nu mai avem incinerator, activitatea de incinerare s-a sistat temporar.
Aceste deșeuri sunt periculoase atât pentru mediu cât și pentru sănătatea populației”, a declarat Adriana Iordache, șefa Gărzii de Mediu Suceava, pentru obiectivdesuceava.ro.
Polițiștii au explicat că din documentelor deținute de șoferul angajat la SC Medpharma Collect SRL Târgu Mureș, reziduurile medicale proveneau de la spitale de pe raza județelor Alba și Mureș, precum și de la cabinete medicale din județul Suceava.
A fost identificat administratorul unității ce are ca obiect de activitate colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale, stabilindu-se că transportul de deșeuri medicale trebuia să se desfășoare pe traseul Târgu-Mureș – Pașcani – Iași.
Din primele verificări s-a constatat că administratorul nu a respectat traseul stabilit deoarece acesta urma să încarce mai multe deșeuri medicale din incinta unei hale pe care o închiriase pe raza municipiul Suceava.
În urma cercetării cercetărilor, nu au fost identificate deșeuri arse, însă a fost găsită cantitatea de 1.019,8 kg., despre care reprezentanții Gărzii de Mediu au concluzionat că sunt deșeuri medicale periculoase.
Întreaga cantitate a fost indisponibilizată, urmând ca aceasta să fie eliminată pe cheltuiala reprezentantului societății implicate, în conformitate cu prevederile legale.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii S.A.E.S.P. Suceava sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.