Ioana Maria Vlad, absolventă a clasei a XII-a B, științele naturii intensiv engleză, de la Colegiul Național “Unirea” din Târgu Mureș, a obținut singura medie 10 din județul Mureș, în sesiunea iunie 2021, la examenul de Bacalaureat.
La cald, după puțin timp de la aflarea rezultatelor, Ioana Maria Vlad a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru mures.ro.
Sunt cuvinte frumoase, spuse din suflet, pentru care merită să vă dedicați câteva minute. Nu este vorba despre niciun scandal, deloc despre politică, nu există niciun cuvânt frivol. Este doar despre performanță, muncă și excelență.
Ioana Maria Vlad este unul dintre liderii Generației 9, oamenii care îi dau șansa României să fie așa cum merită.
“Vreau să încep prin a spune că acum, când privesc în urmă la capitolul important care tocmai s-a încheiat, mărturisesc cu bucurie că am luat cea mai bună decizie în ceea ce privește alegerea Colegiului Național „Unirea” și a profilului Științe ale naturii.
Simt că aici a fost cu adevărat locul meu, drept pentru care, pe parcursul liceului, am încercat să fiu mereu cea mai bună versiune a mea și să mă dedic complet în ceea ce aveam de făcut, iar în cele din urmă rezultatele nu au întârziat să apară. Am reușit să finalizez cei 4 ani de liceu ca șefă de promoție, cu media generală 10, distincție care m-a onorat pe deplin. Sunt recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la formarea mea, de la părinți, la cadre didactice și până la colegi.
De-a lungul acestor ani, mi-am descoperit pasiunea pentru matematică și nu am ezitat să particip la toate concursurile care s-au organizat pană la debutul pandemiei. Una dintre primele realizări în această direcție a fost Premiul I la Concursul Național de Matematică „Adolf Haimovici”, în clasa a IX-a, calificându-mă de asemenea la faza națională care s-a desfășurat la Iași. A fost o experiență cu totul deosebită, care m-a motivat să mă pregătesc temeinic în anii ce au urmat. Am obținut totodată Premiul I la Concursul Județean de Matematică „Simon Petru” și la Concursul Județean de Matematică „Petru Maior” în anul 2019, iar ulterior premii la aceleași concursuri și la începutul anului 2020. Mereu am încercat să profit de oportunitățile de a participa la diferite concursuri și olimpiade, deoarece consider că acestă competiție între elevi de la diferite licee este benefică și ne stimulează să ne depășim limitele, dar, mai presus de toate, ne ajută să ne obișnuim cu atmosfera tensionată din timpul unui examen. Așadar, am încercat să mai diversific sfera mea de preferințe și am participat la Olimpiada Județeană de Chimie în 2018, precum și la Concursul Județean de Chimie și Chimie Organică „Simulare admitere UMFST”, organizat în cadrul Colegiului Național „Unirea”, în 2020, competiții în cadrul cărora am obținut rezultate frumoase.
În primăvara acestui an, am obținut media 10 la Simularea Examenului de Bacalaureat, rezultat care nu a făcut altceva decât să mă ambiționeze și mai mult să îmi continui pregătirea și să îmi adun toate forțele pentru examenul propriu-zis care ne aștepta la finalul clasei a XII-a.”
R: Cum ai reușit să obții această performanță remarcabilă?
I.M.V.: Fără doar și poate, este vorba de foarte multă muncă și de consecvență în ceea ce privește pregătirea școlară. Încă din primele zile ale clasei a XII-a mi-am dat seama că va fi un an cu multe încercări, iar, pentru a nu mă aglomera pe ultima sută de metri, am început să mă pregătesc pentru Bac încă din toamnă. În cazul meu, totul a fost firesc, odată ce, pe parcursul liceului, am învățat constant ceea ce ni se preda la clasă, fapt care m-a ajutat enorm, fiindcă în ultimul an doar a trebuit să recapitulez noțiunile din anii precedenți, să-mi sistematizez cunoștințele, să-mi îmbogățesc orizontul cunoașterii și, evident, să țin pasul cu materia clasei a XII-a. Pe lângă învățatul propriu-zis, am rezolvat și multe teste, atât din culegeri, cât și pe cele propuse de minister, situație care m-a ajutat să îmi dau seama unde mai am de lucrat sau pe ce capitole trebuie să mai insist în desăvârșirea pregătirii pentru examenul de maturitate.
R: Există un secret al mediei 10 pe linie la BAC, indiferent de materie?
I.M.V.: Poate suna clișeic, însă chiar nu cred că există anumiți pași de urmat pentru a atinge acest rezultat. Pe de altă parte însă, sunt de părere că o bună organizare și întocmirea în prealabil a unui program de studiu sunt detalii ce merită a fi reținute, amănunte care pot contribui decisiv la atingerea performanței. După cum este și expresia ”Work smarter, not harder”, noi suntem singurii care ne putem gestiona sarcinile în așa fel încât să ne facem munca mai ușoară, fără a fi epuizați la finalul zilei. În cazul meu, am încercat să îmi găsesc propriul stil de a învăța, să fac tot felul de conexiuni și să lucrez în ritmul meu, chiar dacă uneori eram copleșită de task-urile pe care le aveam de dus la bun sfârșit. Cu toate acestea, cred cu tărie că un lucru extrem de important este să ne focalizăm atenția asupra a ceea ce facem și să încercăm ca, în timp de învățăm, să nu fim distrași de unii factori externi, precum telefonul sau rețelele de socializare.
R: Care este cea mai frumoasă experiență din viața de liceu?
I.M.V.: Să fiu sinceră, nu m-aș putea decide asupra unui singur moment, însă, într-adevăr festivitatea de absolvire și banchetul vor rămâne în amintirea mea, pentru totdeauna, evenimente inedite, la care m-am simțit extraordinar și, cu toate că emoția plutea în aer, sentimentul de a fi cu toții împreună, mai ales după mai bine de un an de restricții, a fost trăit la maximum! Trăiri inefabile! Timpul festiv a fost cea mai frumoasă întâmplare a ființei noastre, moment în care, parafrazându-l pe Nichita Stănescu, am avut revelația „mării acoperite de adolescenți”, ce, „simultan, au și deprins să meargă pe valuri în picioare!”
R: Există și o dezamăgire?
I.M.V.: Chiar dacă mereu încerc să privesc partea plină a paharului, nu am putut trece cu vederea lunile în care am fost nevoiți să facem școală online, aceasta fiind cea mai dificilă și anevoioasă perioadă pentru toată lumea. Cu toate că noi am fost un caz fericit, căci profesorii și-au dat interesul, iar procesul educațional nu a fost afectat; pe de altă parte, eu am suferit din pricina îndepărtării de semeni, fiindcă nu am mai interacționat cu prietenii și cu colegii, cel mai mult lipsindu-mi clipele frumoase ale ultimului an de liceu, la care visam și pe care, din păcate, nu am avut ocazia să le trăim. Cu toate acestea, sunt fericită că, măcar pe final, lucrurile au revenit cât de cât la normal și am putut să ne bucurăm în format fizic de ultimele săptămâni de școală.
R: Cum caracterizezi sistemul de învățământ românesc?
I.M.V.: În opinia mea, acesta nu este nici pe departe perfect, căci ar fi multe aspecte de îmbunătățit la sistemul actual, însă, în esență, cred că este o fărâmă de speranță pentru ca acesta să fie mai bine privit de elevii din generațiile viitoare. Momentan, prea mult se insistă și se bazează pe memorare și consider că este îngrădită imaginația și gândirea critică a elevului. Mai mult, dacă ar fi mai puțină teorie și mai multe aplicații practice, cu siguranță copiii și-ar manifesta mai mult interesul pentru activitățile ce țin de mediul educativ, de instituția școlară. În acest sens, ar fi bine să se învețe și lucruri care să (ne) fie de folos pe mai departe, în viața de zi cu zi.
R: Ce vrei să faci în continuare, din perspectiva pregătirii universitare?
I.M.V.: Pe cât de hotărâtă am fost în clasa a VIII-a ca vreau să urmez la acest profil, pe atât de indecisă m-a găsit clasa a XII-a. Inițial, voiam să mă îndrept spre Facultatea de Medicină, lucru care m-a și făcut să aleg profilul Științe ale naturii, însă, pe parcursul anilor de liceu, mi-am dat seama că profesia de medic nu mi s-ar potrivi pe deplin, astfel încât a trebuit să mă orientez către alte domenii. Chiar dacă am oscilat între mai multe variante, în final, m-am hotărât să merg la Cluj, Universitatea „Babeș-Bolyai”, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Am cochetat o vreme și cu ideea de a merge la Drept, însă, momentan, aceasta a rămas doar ca variantă pentru o a doua licență. Nu m-aș vedea neapărat economist, dar mi-ar plăcea să rămân în cadrul facultății ca profesor sau, de ce nu, să profit de alte oportunități la care orice tânăr aspiră.
R: Oferă Târgu Mureșul destule oportunități pentru dezvoltarea profesională, din punctul tău de vedere?
I.M.V.: În anumite domenii, da. Unul dintre ele ar fi medicina, deoarece orașul nostru este renumit pe plan național pentru dotările din cadrul Facultății de Medicină, dar și pentru spitalele în care studenții pot face practică. Cu siguranță sunt și alte ramuri prospere în Târgu-Mureș și sunt ferm convinsă că, pe viitor, orașul se va dezvolta din ce în ce mai mult, iar oportunitățile de angajare vor crește.
R: Ai de gând să revii în Târgu Mureș, după studiile universitare?
I.M.V.: Este o opțiune, fără discuție, fiindcă îmi iubesc urbea natală și consider că, în anii ce vor urma, va deveni un loc foarte atractiv pentru tineri. În orice caz, mi-ar plăcea să rămân în România. Într-adevăr, vreau să experimentez și viața de dincolo de frontiere, eventual printr-un program de schimb de experiență din timpul facultății, un master sau doctorat în co-tutelă, însă pe termen lung nu m-aș vedea locuind departe de casă. Se pot realiza lucruri frumoase și în țară și sper ca generația noastră să reușească să facă din România un loc prosper, în care copiii noștri să se bucure de viață!