Alexandra Florea este șefa de promoție a Colegiului Economic ,”Transilvania” din Târgu Mureș, pe care l-a absolvit cu media 9,82, în clasa a XII-a C , specializarea tehnician în activități economice.
De-a lungul celor patru ani de liceu, a participat la diverse concursuri de istorie, limba și literatura română, însă consideră calificarea la etapa națională a olimpiadei disciplinelor din aria curriculară tehnologii-domeniul economic, poate cea mai frumoasă experiență de acest gen.
Am vorbit cu Alexandra despre a fi cel mai bun, la unul dintre colegiile de prestigiu din Târgu Mureș și ne-a surprins faptul că nu s-a considerat niciodată ,,cea mai bună”.
“Sunt o fată simplă și am încercat mereu să mă autodepășesc, înțelegând că performanța nu se obține prin superficialitate, ci prin muncă asiduă, ambiție și determinare. Șansele tale către succes se măsoară în perseverența ta! Perseverența înseamnă să continui, indiferent de ceea ce îți stă în cale, să rămâi neclintit în îndeplinirea sarcinilor dificile. Cred cu tărie că domnii profesori au avut un rol esențial în dezvoltarea mea și, pe această cale, doresc să îmi manifest încă o dată recunoștința față de dumnealor. Sunt fericită că am avut ocazia să fiu îndrumată de oameni bine pregătiți, care și-au dorit să îmi transmită pe cât de mult posibil din știința lor. Mi- am dorit mereu ca efortul și sacrificiile depuse de părinți pentru a- mi oferi o educație deosebită să se reflecte în acțiunile, dar mai ales, în reușitele mele. Așadar, dorința de a reprezenta un motiv de fericire și mândrie pentru părinții mei a fost cea care mi-a călăuzit pașii spre reușită. Le sunt recunoscătoare pentru iubirea necondiționată și sprijinul acordat”, spune Alexandra Florea.
Pentru mulți elevi, statutul de șef de promoție devine, încă din clasa a IX-a, un scop bine definit. Alexandra a muncit mult, fără a avea neapărat un target anume.
„De-a lungul anilor de liceu, am dedicat destul de mult timp pentru a mă ridica, mai întâi de toate, la nivelul așteptărilor mele. Calificativul de ,,șefă de promoție’’ reprezintă un privilegiu pentru mine. Am încercat ca în fiecare zi de școală să pun un gând de reușită pentru viitor și astăzi, cu atât mai mult, conștientizez că acel lucru, acea intenție prestabilită a însemnat enorm. Am realizat că tot ceea ce trebuie să fac este să muncesc proporțional cu visul și scopul meu și, cel mai important, să cred în propriile mele forțe.”
Visele din copilărie se împletesc frumos cu planurile de viitor. Din lumea poveștilor, Alexandra Florea a ajuns repede cu picioarele pe pământ și acum și-a definit foarte exact țelurile pentru viitorul imediat.
„Copilăria este un loc și un timp al fericirii, în care visul devine realitate, iar realitatea devine basm. Ei bine, și visul copilăriei mele s-a dovedit a fi doar un basm deoarece, atunci când eram mică, îmi doream cu ardoare să devin medic și să salvez lumea asemenea eroilor din desenele animate, însă destinul a demonstrat încă o dată că este imprevizibil. Îmi doresc să studiez științe economice în cadrul Universității ,,Petru Maior” din Târgu Mureș deoarece, pe parcusul anilor de liceu, am descoperit că este un domeniu care mă atrage și care se pliază foarte bine pe personalitatea și dorințele mele.”
În mod firesc, am întrebat-o pe Alexandra cum își vede locul în lumea de peste 10 ani și cât de mult crede într-o perioadă a maturității, trăită în Târgu Mureș.
“Mi-e teamă să visez atât de departe. Tot ce știu acum este că îmi doresc să mă focusez asupra studiului, iar deciziile esențiale pe care le voi lua în viitorul apropiat, referitoare la parcursul meu profesional, să fie înțelepte. Orașul Târgu Mureș este un reper de spiritualitate și intelectualitate, un oraș în care posibilități există, dar al cărui potențial nu este exploatat la maximum. Cu toate acestea, cred cu tărie că, în câțiva ani, acest oraș va deveni unul dintre cele mai atractive centre universitare pentru tinerii din toată țara, și nu numai.”
Alexandra Florea pleacă de la Colegiul Economic ,,Transilvania” cu bagajul de cunoștințe și recunoașteri pe care le merită statutul celei mai bune eleve. Am fost curioși să aflăm cu a trăi momentul absolvirii din 2020, una atipică și care îi sunt gândurile pe care le lasă aici, pentru cei din generațiile mai mici.
“Am visat mult ca ultimul clopoțel al vieții de liceu să ne aducă împreună într-un cadru de sărbătoare; am pus la cale îndelung momentul în care, umăr la umăr, vom arunca tocile în aer și vom trăi ultimele emoții alături de colegi și profesori. În acest context al pandemiei, festivitatea care anunța ulltimul clopoțel al ciclului liceal a fost găzduită de mediul online, mai precis de platforma Zoom, toți cei 29 de colegi răspunzând ,,prezent” la ultima chemare a catalogului. Chiar dacă online-ul a reconfigurat o parte din eveniment, acesta a stat sub semnul emoțiilor specifice unei festivități tradiționale. Ne- am reîntâlnit și am vorbit prin micile ferestre ale aplicației, însă emoțiile și trăirile au fost la fel de autentice ca într-un cadru clasic, poate chiar amplificate de situația neobișnuită.
În ceea ce privește liceenii mai mici, le doresc mult succes în tot ceea ce fac și putere de muncă. Trebuie să valorifice fiecare moment petrecut în compania colegilor și a domnilor profesori, să se bucure din plin de această etapă minunată a vieții, în care încă îți este permis să fii ,,copil”. Să nu uite că orice realizare presupune sacrificii, însă acestea devin mai ușor de suportat atunci când ai o motivație temeinică”, spune Alexandra Florea, șefa de promoție 2020 a Colegiului Economic ,,Transilvania”, din Târgu Mureș.