Un raport european publicat recent de platforma de politici publice Health Policy Partnership arată că rata de deces de cauză cardiovasculară este de 3 ori mai mare în România decât media europeană, în timp ce țara noastră are una din cele mai mari rate de decese cardiovasculare prevenibile.
Deși România are cea mai mare mortalitate prin boli cardiovasculare din Europa, politicile sanitare publice au neglijat puternic de-a lungul anilor formarea specialiștilor cu competențe în diferite proceduri cardiologice, care ar putea să reducă rata tot mai mare de decese de cauză cardiovasculară.
Un exemplu concludent în acest sens este cel al electrofiziologiei intervenționale și al implantării de cardiostimulatoare, domeniu în care țara noastră este pe ultimul loc în Europa conform raportărilor Societății Europene de Cardiologie publicate în documentul ESC Realities 2019 ( https://www.flipsnack.com/Escardio/esc-cardiovascular-realities-2019/full-view.html). România are 0.8 specialiști în electrofiziologie la 1 milion locuitori, pe ultimul loc în Europa la mare distanță de alte țări, cum ar fi Republica Moldova cu 1.4 electrofiziologi la 1 milion locuitori, Macedonia cu 2.9, Albania cu 3.8, ca să nu mai vorbim de alte țări cum ar fi Ungaria cu 4.7 sau Polonia cu 15.8 electrofiziologi la 1 milion locuitori.
Acest lucru a dus la un număr dramatic de mic de proceduri salvatoare de vieți, în lipsa specialiștilor care să le efectueze. Astfel, conform aceluiași document de raport European, în România se efectuează doar 68 de ablații la 1 milion locuitori, în timp ce în Tunisia se efectuează 77, în Kazahstan 84, în Muntenegru 106, în Ungaria 339, în Cehia 545, etc.
Implantarea unor dispozitive intracardiace de defibrilare poate salva viețile pacienților cu risc de moarte subită. Deși acest domeniu este recunoscut ca prioritar, existând și o acțiune prioritară a Ministerului Sănătății pentru aceste dispozitive, numărul redus de specialiști a poziționat România la coada clasamentului European în ceea ce privește numărul de dispozitive implantate, cu 16.7 implantări la 1 milion locuitori, cu mult după țări ca Lituania cu 45.7, Muntenegru cu 66, Ungaria cu 95, sau Cehia cu 341 implantări la millionul de locuitori.
O explicație pentru aceste cifre sumbre constă în perpetuarea, în ultimii ani, a unei politici de monopolizare a programelor de pregătire în cardiologie, pentru a permite doar accesul unor anumite grupuri la programele de training, pe criterii clientelare, care să ducă ulterior la favorizarea unor centre de pregătire conduse de așa numiții baroni din sistemul medical, în defavoarea altor centre cu performanțe egale sau chiar superioare. Câteva exemple în acest sens sunt centrul din Târgu Mureș și centrul din Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care au fost omise din programele de pregătire inițiate în urmă cu 3 ani, deși aveau cel mai mare număr de proceduri din România și personal calificat, fapt ce a dus la îngrădirea accesului tinerilor specialiști care doreau să se perfecționeze în aceste centre. Conform informațiilor noastre, câteva zeci de tineri specialiști cardiologi s-au adresat în scris Ministerului Sănătății anul acesta, printr-o petiție comună, solicitând să fie lăsați să se perfecționeze în electrofiziologie în centrul din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tîrgu Mureș.
Conform datelor obținute de la Ministerul Sănătății de către Comisia de Cardiologie, în România există în prezent doar 10 persoane cu competență in electrofiziologie intervențională obținută în ultimii 10 ani.
Considerând că acest aspect trebuie corectat de urgență, Comisia de Cardiologie a Ministerului Sănătății a deschis centre noi de pregătire, facilitând accesul tinerilor specialiști la programele de pregătire.
În urmă cu câteva zile, printr-un Ordin al Ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial, programele de obținere a competențelor specifice în cardiologie au fost aliniate la standardele europene, fiind deschise și o serie de centre noi de pregătire pentru tinerii specialiști în toată țara, în Iași, Târgu Mureș, Cluj, București, Oradea, Brașov și Sibiu.
Proiectul a fost inițiat de Prof.univ.dr. Theodora Benedek, președinta Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății, și este rezultatul unui demers al Comisiei de Cardiologie și al Societății Române de Cardiologie, prin care tinerii cardiologi vor avea acces neîngrădit la programele de specializare, în centrele de pregătire selectate de aceștia. Prin acesta, 6 programe de formare au fost actualizate: cardiologia intervențională, electrofiziologia intervențională, implantarea de stimulatoare cardiace, ecocardiografia transtoracică, ecocardiografia transesofagiană și ecografia vasculară. 15 centre de pregătire, distribuite geografic în toată țara, vor asigura pregătirea într-unul sau mai multe programe de competență din cele 6 programe acreditate, iar 190 de specialiști cardiologi din toată țara vor asigura pregătirea teoretică și practică în acest proces educațional complex, în cele 15 centre de pregătire.
Șefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Prof. Univ. Dr. Theodora Benedek, a afirmat că “a fost un efort susținut, timp de peste un an, care a necesitat multă tenacitate pentru depășirea hățișurilor birocratice și a opoziției la schimbare, dar am reușit”. Theodora Benedek a precizat că a avut o colaborare exemplară cu ministrul Sănătății de la momentul inițierii acestui demers – Victor Costache, care a demonstrat deschidere și viziune europeană, căruia îi mulțumește în mod deosebit, la fel de importantă fiind și implicarea actualei echipe de conducere de la Ministerul Sănătății, pentru finalizarea demersului.
Deși pasul în sine reprezintă o mare victorie pentru deblocarea specializărilor în cardiologie, s-au găsit deja contestari care să solicite vehement revenirea la vecile practici feudale, pentru conservarea monopolurilor în programele de pregătire. Asta în urma agitației unor consilieri cu interese personale și relații de amiciție cu feudalii din sistem. Rămâne de văzut în ce măsură coaliția de dreapta va rămâne conscventă politicii de deschidere pentru tânăra generație, sau, mai degrabă, va re-feudaliza sistemul medical reinstaurând politica de stânga care a dus la aceste statistici dezastruoase pentru o țară Europeană.
Pentru acuratețe: Ordinul ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial din 17 iunie se referă la modificarea anexei nr. I la Ordinul ministrului sănătății nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului național de programe de studii complementare în vederea obținerii de atestate de către medici, medici dentiști și farmaciști, precum și a Normelor metodologice de organizare și desfășurare a acestora.