Pe sute de kilometri din Autostrada Transilvania nu se lucrează, deși contractul a fost semnat cu Bechtel, în urmă cu 16 ani, de Adrian Năstase. Ministrul transporturilor a anunțat că s-a găsit constructor pentru o nouă porțiune de drum, din fericire, la Târgu Mureș.
Ministrul Lucian Bode şi Prim-Ministrul Ludovic Orban, alături de miniştrii Virgil Popescu şi Niculae Ciucă împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice locale au participat la semnarea de către conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a contractului pentru „Construcţia sectorului de Autostradă Târgu Mureş – Ungheni şi Drum de Legătură” care face parte din Autostrada Transilvania.
Contractul semnat cu S.C. STRABAG S.R.L., în valoare de 192.059.217,23 lei fără TVA, prevede execuţia a 9,2 km, respectiv: sectorul de autostradă Târgu Mureş – Ungheni (4,5 km) şi un drum de legătură (4,7 km).
Lucian Bode, ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor a declarat că “Astăzi (vineri 29 mai, n.r.) semnăm un contract de execuție a lucrărilor pentru 9,2 kilometri de tronson Târgu Mureș-Ungheni, 4,5 kilometri de autostradă și 4,7 kilometri de drum de legătură.
Aș vrea să știți că acest obiectiv a fost semnat, contractul de execuție, în 2004 cu compania Bechtel.
În 2013 a fost reziliat acel contract. În 2016 l-am introdus în Master Planul General de Transport și tot în 2016 a fost relicitat, pe FIDIC roșu, anume de execuție, ceea ce semnăm noi astăzi. Între 2017 și 2020 am avut 10 contestații la CNSC, trei amânări de termene într-o singură lună la Curtea de Apel și zeci de termene la Tribunalul București.
Întreg parcursul acestui proiect este dovada vie a modului în care se poate tergiversa implementarea unui proiect prin termene lungi și proceduri încâlcite. Astăzi, așadar, avem finanțarea asigurată. Inițial a fost pe bugetul de stat, suntem pe Titlu 58 fonduri europene, avem finanțarea asigurată, 192 de milioane de lei costă acest obiectiv, iar termenul de execuție este de 18 luni.
Solicit aici constructorului, ținând cont de așteptările pe care le au românii de la acest obiectiv, dumneavoastră și toți românii, și anume, să îl finalizăm cât mai repede, să nu mergem până în 2022 cu recepția lui, și vă rog, astăzi, aici, ca în 2021 să finalizați acest obiectiv, pentru că puteți să-l finalizați anul viitor!“, a mai spus Lucian Bode, ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor.