Deputatul de Mureș, Marius Pașcan reia, în numele Partidului Mișcarea Populară, apelul către PNL și USR “de a ne așeza la aceeași masă pentru a genera candidați comuni, care să se bată cu șanse egale cu competitorii, respectiv propunerile venite din partea blocului configurat de stânga politică.”
Propunerea lui Pașcan vine ca urmare a prezumției că “Guvernul de după alegerile generale, care va trebui să gestioneze țara într-o perioadă de criză economică, generată de pandemia de Covid-19, va fi supus acelorași riscuri politice pe care le-a avut și Cabinetul Emil Boc pe parcursul precedentei crize financiare.”
Pașcan anunță că Partidul Mișcarea Populară susține ideea organizării alegerilor locale pentru data de 27 septembrie. “Considerăm însă că, așa cum s-a întâmplat și până acum, ar fi bine ca data scrutinului electoral să fie stabilită de Executiv, nu de Parlament, pentru că organizarea alegerilor este o chestiune prioritar administrativă. Remarcăm totodată că PSD şi PNL s-au mișcat greu și lent: până va ajunge legea în Monitorul Oficial, e posibil să existe cazuri de primari ale căror mandate vor fi expirat. Există administrații locale unde aleșii au depus jurămintele încă din 15 iunie 2016. Practic, pentru a reduce riscurile ca aleșii locali să rămână o perioadă fără legitimitate, legea ar trebui promulgată cât mai urgent”, mai spune Marius Pașcan, în opininia căruia “dacă data alegerilor locale rămâne 27 septembrie, până cel mai târziu pe 29 iulie trebuie stabilite toate candidaturile şi înregistrate alianțele electorale. În această logică, absența unor alianțe electorale la alegerile locale, care să prefigureze anticipat o formulă majoritară stabilă în Parlament, în perspectiva alegerilor parlamentare, considerăm că poate constitui un factor de risc și în continuare de instabilitate politică pentru România.”