Senatul a adoptat tacit modificarea Codului Admnistrativ, propusă de UDMR, care prevede că autoritățile sunt obligate să folosească limba minorităților în anumite zone.
Proiectul a fost inițiat parlamentarii UDMR, la finalul lunii octombrie 2019 și înregistrată în Senat pentru dezbatere pe 17 februarie 2020.
Articolul 94 al propunerii prevede ca în unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile au obligaţia să folosească limba minorităților în raport cu aceștia.
Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă pe 8 aprilie, după ce nu a fost dezbătută și votată în termenul legal. Potrivit Constituției, prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.
Proiectul a fost trimis pe 23 aprilie Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, spre dezbatere și aprobare.
Florin Roman, liderul deputaților PNL, solicită vot de respingere a Codului Administrativ, în varianta PSD-UDMR
”Deputații PNL solicită includerea pe ordinea de zi, sau pe ordinea de zi suplimentară a plx 190/2020, la toate cele patru comisii de raport și la cele doua comisii de aviz, pentru a fi respins prin vot. Solicităm totodată trimiterea de urgență a avizelor și rapoartelor în plen, pentru a acorda un vot împotriva acestui proiect.
O nouă dovadă a înțelegerii dintre PSD și UDMR, după adoptarea tacită la Camera Deputatilor a proiectului de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc!
La Senat, în comisii, proiectul UDMR a fost susținut și votat de senatorii PSD, semn că de aceasta dată, acordul PSD a fost unul la vedere, de susținere pentru proiectul UDMR. Acesta reprezintă practic un nou Cod Administrativ, rescris în varianta UDMR și susținut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc nu a fost un simplu accident.
Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat crează cadrul “legal” pentru obligativitatea oficializării limbii române, dar și pentru arborarea drapelului Ungariei sau a așa-zisului Ținut Secuiesc. Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susținută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară, și subliniez, se putea, acum sunt obligate, și repet, obligate autoritățile locale sa asigure folosirea acestei limbi.
Dacă în textul inițial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administrația publică locală, acum UDMR, susținut de PSD transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare și în zona Poliției Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD, încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ținutul Secuiesc.
PNL respinge categoric orice proiect de lege al UDMR, susținut de PSD, de enclavizare și federalizare a României și cere celor două partide să rupă frăția intereselor de partid, care nu pot prevala interesului național și constituțional al statului național, unitar și suveran”, a transmis Florin Roman, într-un comunicat de presă.