Cinci cadre medicale de la Spitalul orăşenesc Beclean au fost testate săptămâna trecută pentru SARS-CoV-2. Au ieşit pozitive şi astfel au fost internate, la Bistriţa, Năsăud şi la Târgu Mureş. La o nouă testare, au ieşit negative şi astfel, după probe repetate negative, au fost externate şi considerate vindecate.
Totul s-a întâmplat foarte repede, în câteva zile, iar primele semnale au fost date chiar de primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, pe pagina sa de facebook În acest context, Direcția de Sănătate Publică Bistrița Năsăud a venit cu un comunicat de presă:
„Referitor la cele cinci cazuri raportate pozitiv de către laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrița, nu putem spune că rezultatele altor laboratoare sunt corecte sau greșite, dar diferența majoră o oferă kiturile de amplificare/detecție folosite. Sensibilitatea kiturilor diferă de la producător la producător. (…) Este cunoscut faptul că sunt laboratoare care folosesc 1 sau 2 gene specifice virusului pentru amplificare (date publice), iar aceste kituri nu sunt aprobate de FDA/EMA. Kitul utilizat de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrița folosește 3 gene pentru amplificare și este cunoscut ca având o sensibilitate mai mare comparativ cu alte kituri. Nu sunt contestate rezultatele laboratoarelor în care au fost efectuate testări ulterioare, dar este evident faptul că există limitări cu privire la detecția ARN-ului viral în probele care au încărcătura virală mică (la începutul sau sfârșitul infecției sau în cazul pacienților asimptomatici).
În cazul celor cinci probe de la Spitalul Orășenesc Beclean, rezultatele date de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrița sunt pozitive și, bazat pe argumentele de mai sus, sunt irelevante rezultatele altor laboratoare. Într-un cadru profesional, atunci când apar discordanțe între laboratoare, rezultatele trebuie comunicate și analizate împreună. Problema trebuie să fie tratată de specialiști în domeniu, având ca scop colaborarea, nu competiția. Laboratorul de la DSP nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la aceste cinci probe și nu a fost creat vreun cadru pentru a discuta aceste probleme. Rezultatele DSP Bistrița sunt puse la dispoziția specialiștilor în domeniu pentru o reevaluare.
(…)
În concluzie, trebuie să se țină cont de întregul tablou: recoltarea s-a efectuat de către persoane diferite și în zile diferite, pentru testare s-au utilizat kit-uri diferite și aparate diferite, factori care pot influența testarea. Această problemă este una comună la nivel internațional, iar în acest caz probabilitatea unui rezultat fals-negativ este de 30%, iar a unui rezultat pozitiv de 1.6%, datorată limitei de detecție a unor kit-uri care utilizează una sau două gene.”, comunică DSP Bistrița Năsăud.