Avem încă o dovadă a faptului că Târgu Mureșul rămâne în urma multora dintre orașele Transilvaniei, din cauza politrucilor care se află în funcții de decizie. Dacă transportul public, rețeaua de infrastructură și educațională au fost ignorate zeci de ani, iar investitorii și-au găsit alte orașe în care să creeze locuri de muncă și să ridice nivelul de trai al oamenilor, acum politrucii din Târgu Mureș își bat joc și de sănătatea târgumureșenilor.
Cum s-au pierdut 500 de teste gratuite pentru profesori și elevi
După cum știți, Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș a amânat proiectul inițiat de prof.dr. Theodora Benedek pentru efectuarea voluntară și gratuită a testelor coronavirus. Testele urmau să fie făcute pentru personalul didactic și elevii implicați în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.
Conform proiectului Theodorei Benedek, contribuția Primăriei la decontul testelor ar fi intervenit doar dacă solicitările depășeau cifra de 500. Asta pentru că primele 500 de teste ar fi urmat să fie puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean de Urgență.
În ciuda pașilor parcurși de Theodora Benedek, o parte dintre consilierii locali au imprimat o notă electorală dezbaterilor din ședința online și s-au arătat refractari față de această propunere.
Asta, în ciuda faptului că inclusiv Secretarul municipiului Târgu Mureș, Dianora Buculei, a spus că ar fi păcat să se piardă cele 500 de teste gratuite, oferite de Spital.
Prin amânarea proiectului, practic s-au pierdut și cele 500 de teste pe care putea să le realizeze Spitalul Clinic Județean de Urgență, care acum nu are cadrul unui pareteneriat instituțional de realizare a testărilor.
În altă parte, se poate!
Un proiect similar se realizează, în aceste zile, la Alba Iulia, unde am luat legătura cu directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, de la care am aflat cum poate un oraș jumătate cât Târgu Mureșul să ne-o ia, din nou, înainte:
“La Alba Iulia am încheiat un parteneriat între Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar Județean și Primăria municipiului, fiecare dintre instituții având roluri bine definite. Inspectoratul Școlar s-a ocupat de diseminarea informațiilor și organizarea pe unități de învățământ a elevilor care au optat pentru efectuarea testelor, Direcția de Sănătate Publică a recoltat probele biologice și a realizat interpretarea rezultatelor, iar Primăria municipiului Alba Iulia a asigurat un număr de 5.000 de kituri de testare.”
Costul unui kit de testare achiziționat de Primăria Alba Iulia este de 120 de lei, preț care include recoltorul, vârful de pipetare și testul propriu-zis.
La Alba Iulia nu a întrebat nimeni, ca la Târgu Mureș și-n Caragiale, câte teste se vor face, ceea ce este o solicitare aberantă, fără a se ști câte solicitări vor fi. S-au întâlnit într-o ședință, au stabilit că vor cumpăra 5.000 de teste, au găsit banii pe loc și toate partidele au votat pentru sănătatea alba-iulienilor. La Târgu Mureș însă, consilierii gică-contra fac politica propriilor interese politice.
În Alba Iulia, numărul de teste care depășește solicitările din partea cadrelor didactice și elevilor vor fi folosite pentru testarea voluntară și gratuită a personalului din instituțiile publice și a altor persoane aflate în grupele de risc.
Șeful DSP Alba, Alexandru Sinea spune că “propunerea a fost primită cu entuziasm și noi ne-am declarat disponibilitatea de a efectua aceste teste pentru toate cadrele didactice, nedidactice și pentru elevi, ceea ce ne asigură posibilitatea de a identifica gradul de risc la nivelul acestei categorii de populație. Știm că singura modalitate de identificare a cazurilor de îmbolnăvire din rândul persoanelor asimptomatice este testarea. De aceea, considerăm această testare extrem de importantă, pentru că este încă o cheie de control asupra siguranței cetățenilor, ceea ce crește în mod considerabil gradul de menținere a sănătății publice.”
Partidul Oamenilor „Liberi”: „Proiectul nu ar fi rezolvat nimic”
Așa e la Alba Iulia. Și pentru că la Târgu Mureș suntem mereu “altfel”, acesta fiind și motivul “dezvoltării” noastre binecunoscute, Partidul Oamenilor Liberi, cel mai virulent împotriva efectuării testării profesorilor și elevilor a transmis că “această testare nu ar fi limitat eventuala răspândire a virusului deoarece nu puteau fi testați toți copiii, iar timpul de recoltare și de furnizare a analizelor era de peste opt zile, deci o eventuală infectare nu ar fi putut fi preîntâmpinată datorită acestor teste. Mai mult, normele Guvernului nu impuneau o asemenea testare. Pe scurt, proiectul nu ar fi rezolvat nimic, doar i-a dat prilejul inițiatoarei de a poza în salvator al elevilor, care nu trebuiau salvați de nimic, ca atare Consiliul Local a decis să-l amâne, până la elaborarea sa în formă legală.”
Până când consilierii din Târgu Mureș vor rumega și vor analiza, șeful DSP Alba ne spune că în Alba Iulia “până în prezent, s-au efectuat 300 de teste pentru cei implicați în examenele de Evaluare Națională și Bacaluareat și mai avem încă aproximativ 300 de solicitări, pentru săptămâna viitoare. Recoltarea probelor s-a făcut în cabinetele medicale ale unităților școlare. Estimăm că, până la începerea examenelor de Evaluare Națională și Bacaluareat, în jur de 50% dintre elevi și cadrele didactice vor fi testați. Nu am avut, până în prezent, niciun rezulat pozitiv.”
De la începutul pandemieri, la nivelul județului Alba, s-au efectuat peste 20.000 de teste, ceea ce plasează județul vecin pe locul 1 în țară, la numărul de teste efectuate.
În laboratorul Direcției de Sănătate Publică Alba se pot realiza aproximativ 1.500-2.000 de teste pe zi, prin metoda pooling.
DSP Alba a fost, de altfel, prima din ţară a implementat metoda <pooling> ca metodă de diagnostic și a început testarea pe scară largă a populaţiei. Metoda ”pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion din Israel. Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea câtorva mii de persoane pe zi.
Și rezultatele se văd.
Câteva cifre comparative, între județele Mureș și Alba, în criza coronavirus:
Mureș | Alba | |
Capacitate de testare/zi | 100 | 2.000 |
Locul în țară infectări | 7 | 18 |
Locul în țară decese | 6 | 19 |