Un studiu realizat de IRES arată că trei sferturi dintre români au o foarte mare încredere în Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Președintele României, Klaus Iohannis, este creditat cu încrederea a 39% dintre respondenți, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, cu încrederea a 37% dintre români.
De asemenea, Armata împreună cu celelalte structuri ale statului care gestionează starea de urgență se bucură de o foarte mare încredere în rândul românilor.
Potrivit studiului, în Raed Arafat cea mai mare încredere o au votanții PNL, urmați de cei ai PSD și USR.
# 1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid.
# Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar.
# 57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția instituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.
# Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul
# Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie.
6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice. Doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei, în timp ce 3 din 4 români cred că măsurile vor avea un impact negativ asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.
Studiul a vizat un eșantion de 1.055 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste. Perioada realizării anchetei: 7 – 8 aprilie 2020. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroare maximă tolerată de ± 3%
Studiul integral IRES, aici: http://www.ires.com.ro/articol/386/romania-in-pandemie-partea-i