Prof. univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este directorul unuia dintre proiectele selectate ieri, la București, în vederea susținerii intervențiilor eficiente în limitarea răspândirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul României.
Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI).
Alte personalități marcante ale lumii medicale românești au înscris proiecte și se află, în acest moment, alături de prof. univ. dr. Theodora Benedek pentru identificarea de soluții în lupta împotriva coronavirsului. Printre acești renumiți specialiști sunt și prof. univ. dr. Irinel Popescu, de la Institutul Clinic Fundeni și dr. Anca Streinu-Cercel, de la Spitalul Clinic Colentina.
Instituția coordonatoare a proiectului condus de Theodora Benedek este Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, iar parteneri sunt Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Siemens România, Asociația Centrul pentru Inovație în Medicină, Universitatea Transilvania din Brașov și Cardio Med.
Proiectul al cărui director este Theodora Benedek are în vedere identificarea de tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-CoV-2, prin obținerea şi validarea de metode de diagnosticare rapidă și fiabilă a infectării.
Ministerul Educației și Cercetării a lansat acest concurs de soluții fiind supuse competiției șapte teme de cercetare aprobate de Ministerul Sănătății.
Obiectivele generale sunt accelerarea cercetărilor științifice care pot contribui la combaterea răspândirii COVID-19 (prin prevenție eficientă, diagnosticare rapidă și facilitarea îngrijirilor optime pentru toți cei afectați prin integrarea deplină a inovației în fiecare domeniu tematic de cercetare), susținerea intervențiilor eficiente în limitarea efectelor pandemiei COVID-19 pe teritoriul României, precum și oferirea de soluții pentru reducerea impactului asupra cetățenilor.
Calendarul competiției va continua până în luna mai, timp în care autorii proiectelor vor detalia soluțiile propuse pentru detecția precoce a coronavirusului.
Alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, adus în acest proiect de Theodora Benedek, numeroase instituții medicale, de învățământ și cercetare vor veni cu propriile soluții: Universitatea Babeș Bolyai, Universitatea Al. I.Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Națională de Apărare Carol I, Universitatea de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca (UMF-IH), Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale “Victor Babeș”, București (INCD-VB), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj Napoca, Universitatea București.