Flagrant organizat de DNA în plină stare de urgență. Un om de afaceri a fost prins în timp ce încerca să dea mită 200.000 de euro unui director de la Romgaz, pentru a-i facilita achiziționarea unor terenuri. Managerul a reclamat situația la DNA, care i-a organizat omului un flagrant, conform stiripesurse.ro.
Direcția Națională Anticorupție a transmis următorul comunicat de presă:
“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 mai 2020, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 12 mai 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Potrivit surselor citate presupusa mită venea din partea omului de afaceri către directorul din Romgaz după ce funcţionarul ar fi refuzat să semneze efectuarea unor plăţi pentru terenul pe care Romgaz dorea să îl achiziţioneze de la omul de afaceri.
Concret, explică sursele STIRIPESURSE, compania dorea un teren şi l-a identificat la respectivul om de afaceri. S-a efectuat documentaţia de tranzacţionare dar la momentul efectuării primelor plăţi ar fi apărut suspiciuni cu privire la teren.
Sursele citate nu pot preciza în ce constau aceste suspiciuni dar explică faptul că directorul care a făcut denunţul la DNA ar fi refuzat să mai efectueze plata către omul de afaceri.
Astfel au apărut presiunile asupra directorului care au culminat cu promisiunea plătirii unei sume cu titlu de mită, pentru ca directorul în cauză să semneze aprobarea efectuării plăţilor pentru terenul în cauză.