Noua Unitate de Suport Medical COVID-19, de tip modular, din cadrul UMFST, inaugurată în luna mai de către președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, a primit primii doi pacienți infectați cu SARS-CoV-2, aflați în stare critică.
Unitatea construită în timpul stării de urgență prin reamenajarea sălii polivalente a Univerisății de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” este pregătită pentru primirea a 20 de pacienți critici, având toate dotările necesare și 30 de cazuri ușoare sau intermediare.
Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune de un spaţiu de triaj pentru pacienţi, 42 de saloane de unu-două paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu circuite adaptate, specifice bolilor infecţioase, precum şi toate spaţiile anexe necesare bunei desfăşurări a activităţii în condiţii de siguranţă.
Fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la staţia centrală, precum şi celelalte utilităţi necesare, iar o parte dintre ele sunt conectate şi la reţeaua de aer comprimat, permiţând, la nevoie, tratamentul intensiv, inclusiv ventilaţie mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu acces separat pentru pacienţi, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană şi alte materiale, precum şi pentru eliminarea deşeurilor contaminate.
“Având de vedere presiunea imensă pusă pe secțiile ATI la nivel național, județul Mureș s-a alăturat luptei din linia 1 cu Unitatea de Suport Medical pregătită tocmai pentru un astfel de scenariu. În primă fază, au fost operaționalizate un număr de 10 paturi, urmând ca până la finalul acestei săptămâni să dublăm capacitatea. A fost un efort constant și susținut, însă vreau să transmit un mesaj de mulțumire și încurajare personalului medical care intră, în prima linie, în lupta cu boala. Toate cele 140 de persoane sunt angajați ai spitalelor din județul Mureș, cărora le mulțumesc pentru ceea ce vor face astfel încât în această unitate să salvăm vieți” a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel.
140 de cadre medicale, medici, asistenși infirmieri și personal auxiliar vor asigura funcționarea acestei unități medicale.
“În ceea ce priveşte pregătirea personalului, aceasta s-a făcut gradulal şi se va face gradul al până când vom ajunge la capacitate maximă (…). Au venit deja colegii şi au fost instruiţi de către specialiştii de la terapie intensivă în ceea ce priveşte circuitele funcţionale şi în ceea ce priveşte partea medicală, iar această instruire va continua şi cu colegii care vor fi detaşaţi şi în zilele următoare. Nu vorbim despre anestezie şi terapie intensive, vorbim despre pacienţi critici şi este o mică diferenţă pentru că astea sunt condiţiile actuale şi vă dau un exemplu că pentru cinci pacienţi este nevoie de două asistente”, a precizat Moldovan.
Unitatea de Suport COVID-19 nu va primi doar pacienți din județul Mureș, dar va deservi și alte județe din țară unde numărul de paturi alocate pentru pacienții SARS-CoV-2 sunt insuficiente.