Fermierii mureșeni sunt nevoiți să-și vândă animalele la prețuri derizorii, din cauza samsarilor, care fac evaziune fiscală dar care contribuie și la extinderea focarelor de pestă porcină.
Dacă prețul pieței este de 7 lei, oamenii cinstiți ajung să vândă carnea de porc la 4 lei.
Samsarii de pe piață, care reprezintă numai 2% din numărul total al crescătorilor, dețin însă suficiente animale cât să bulverseze întregul mecanism comercial.
Acesta este contextul prezentat de senatorul Cristian Chirteș, în urma unei întâlniri care a avut loc astăzi cu crescătorii de porci din județul Mureș și cu reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.
“În România, într-o gospodărie se pot crește maximum cinci porci pentru consumul propriu, fără a se impune înregistrarea fiscală.
De la al șaselea animal crescut de o familie, se impune înregistrarea activității comerciale, cu plata contribuțiilor aferente la bugetul de stat.
Aceasta este principala prevedere a unui Ordin al ministrului Agriculturii, aflat în dezbatere publică.
Este un fapt absolut firesc, având în vedere că este imposibil ca într-o gospodărie să fie nevoie de mai mult de cinci porci pe an, ținând cont că în România consumul mediu este de 38 de kilograme/an/persoană”, declară senatorul Cristian Chirteș.
Pe lângă evaziunea pe care o fac cei care cresc și comercializează sute de animale, nefiind monitorizați se DSVSA, ei contribuie și la extinderea focarelor de pestă porcină, din cauză că nu respectă normele de biosecuritate.
La rândul său, prefectul de Mureș, Mara Togănel, a declarat că “pe lângă mistreții care au contribuit la apariția focarelor de pestă porcină, activitățile de comercializare fără respectarea normelor de biosecuritate au reprezentat un factor deciziv în răspândirea focarelor.
Acest lucru are consecințe grave asupra crescătorilor în a căror rază teritorială apar focarele, iar activitatea lor este blocată, pierderile financiare fiind însemnate.”