www.mures.ro

miercuri, mai 5, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI A început ofensiva împotriva samsarilor de animale din județul Mureș

A început ofensiva împotriva samsarilor de animale din județul Mureș

Fermierii mureșeni sunt nevoiți să-și vândă animalele la prețuri derizorii, din cauza samsarilor, care fac evaziune fiscală dar care contribuie și la extinderea focarelor de pestă porcină.

Dacă prețul pieței este de 7 lei, oamenii cinstiți ajung să vândă carnea de porc la 4 lei.

Samsarii de pe piață, care reprezintă numai 2% din numărul total al crescătorilor, dețin însă suficiente animale cât să bulverseze întregul mecanism comercial.

Acesta este contextul prezentat de senatorul Cristian Chirteș, în urma unei întâlniri care a avut loc astăzi cu crescătorii de porci din județul Mureș și cu reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.

“În România, într-o gospodărie se pot crește maximum cinci porci pentru consumul propriu, fără a se impune înregistrarea fiscală.

De la al șaselea animal crescut de o familie, se impune înregistrarea activității comerciale, cu plata contribuțiilor aferente la bugetul de stat.

Aceasta este principala prevedere a unui Ordin al ministrului Agriculturii, aflat în dezbatere publică.

Este un fapt absolut firesc, având în vedere că este imposibil ca într-o gospodărie să fie nevoie de mai mult de cinci porci pe an, ținând cont că în România consumul mediu este de 38 de kilograme/an/persoană”, declară senatorul Cristian Chirteș.

Pe lângă evaziunea pe care o fac cei care cresc și comercializează sute de animale, nefiind monitorizați se DSVSA, ei contribuie și la extinderea focarelor de pestă porcină, din cauză că nu respectă normele de biosecuritate.

La rândul său, prefectul de Mureș, Mara Togănel, a declarat că “pe lângă mistreții care au contribuit la apariția focarelor de pestă porcină, activitățile de comercializare fără respectarea normelor de biosecuritate au reprezentat un factor deciziv în răspândirea focarelor.

Acest lucru are consecințe grave asupra crescătorilor în a căror rază teritorială apar focarele, iar activitatea lor este blocată, pierderile financiare fiind însemnate.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Un motociclist din Târgu Mureș a murit între Cluj și Oradea

Un bărbat de 46 de ani din Târgu Mureş şi-a pierdut azi viaţa într-un grav accident petrecut pe şoseaua ce leagă Clujul de Oradea. „Din...

30 DE ZILE AREST, în dosarul tragediei în care un copil și-a împușcat fratele

În continuarea cercetărilor, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, a bărbatului de 49 de ani, din Târgu Mureș, deținătorul...

Conducerea Spitalului din Târgu Mureș rămâne fără încă un om

A mai plecat un membru din echipa de conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Directorul de îngrijiri medicale, Angela Moldovan, a anunțat...

A FOST ARESTAT deținătorul armei care l-a omorât pe copilul de 5 ani

În baza probatoriului administrat, în 4 mai, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de...

Recent Comments