www.mures.ro

vineri, februarie 26, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI A început ofensiva împotriva samsarilor de animale din județul Mureș

A început ofensiva împotriva samsarilor de animale din județul Mureș

Fermierii mureșeni sunt nevoiți să-și vândă animalele la prețuri derizorii, din cauza samsarilor, care fac evaziune fiscală dar care contribuie și la extinderea focarelor de pestă porcină.

Dacă prețul pieței este de 7 lei, oamenii cinstiți ajung să vândă carnea de porc la 4 lei.

Samsarii de pe piață, care reprezintă numai 2% din numărul total al crescătorilor, dețin însă suficiente animale cât să bulverseze întregul mecanism comercial.

Acesta este contextul prezentat de senatorul Cristian Chirteș, în urma unei întâlniri care a avut loc astăzi cu crescătorii de porci din județul Mureș și cu reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.

“În România, într-o gospodărie se pot crește maximum cinci porci pentru consumul propriu, fără a se impune înregistrarea fiscală.

De la al șaselea animal crescut de o familie, se impune înregistrarea activității comerciale, cu plata contribuțiilor aferente la bugetul de stat.

Aceasta este principala prevedere a unui Ordin al ministrului Agriculturii, aflat în dezbatere publică.

Este un fapt absolut firesc, având în vedere că este imposibil ca într-o gospodărie să fie nevoie de mai mult de cinci porci pe an, ținând cont că în România consumul mediu este de 38 de kilograme/an/persoană”, declară senatorul Cristian Chirteș.

Pe lângă evaziunea pe care o fac cei care cresc și comercializează sute de animale, nefiind monitorizați se DSVSA, ei contribuie și la extinderea focarelor de pestă porcină, din cauză că nu respectă normele de biosecuritate.

La rândul său, prefectul de Mureș, Mara Togănel, a declarat că “pe lângă mistreții care au contribuit la apariția focarelor de pestă porcină, activitățile de comercializare fără respectarea normelor de biosecuritate au reprezentat un factor deciziv în răspândirea focarelor.

Acest lucru are consecințe grave asupra crescătorilor în a căror rază teritorială apar focarele, iar activitatea lor este blocată, pierderile financiare fiind însemnate.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Amenzi mari în Mureș pentru nepurtarea măștilor

În ultimele 24 de ore, în urma activităţilor desfăşurate pe raza întregului județ Mureș, au fost verificate peste 140 de societăți comerciale, peste 155...

O fetiță de 6 ani A AJUNS CU ELICOPTERUL SMURD LA TÂRGU MUREȘ, după ce a căzut din telescaun, la Sinaia

Un copil de 6 ani a căzut vineri din telescaun la Sinaia, la faţa locului fiind chemat un elicopter SMURD, pentru a-l transporta la...

Ursul de pe str Negoiului, în discuția dintre prefect și primarul Târgu Mureșului

Prefectul de Mureș Mara Togănel și primarul Târgu Mureșului, Soós Zoltán au discutat despre apariția repetată a unui urs în zona străzilor Negoiului și...

Kelemen Hunor promite 10 milioane de lei pentru Aeroportul Transilvania

Comisiile parlamentare dezbat în aceste zile proiectul bugetului pentru 2021. La elaborarea proiectului, UDMR a avut două priorități: pe de o parte se dorește sprijinirea...

Recent Comments