Limba română nu poate vorbi singură și din respect pentru ea, ca să-i venim în apărare, vă reamintim un document prin care Primăria municipiului Târgu Mureș a solicitat astăzi companiei Sylevy Salubriserv oprirea serviciilor de salubrizare stradală.
Documentul emis de autoritatea publică a ajuns în grupurile de pe rețelele sociale, în urma publicării acestuia chiar de către Sylevy.
Dincolo de criza gunoaielor, un subiect mult prea complex pentru a fi tratat în câteva rânduri, este strigător la cer cum nu mai puțin de 4 (patru) oameni, angajați ai Primăriei municipiului Târgu Mureș MASACREAZĂ LIMBA ROMÂNĂ.
“Având în vedere CĂ COntractul (…) a ajuns la maturitate…” este fraza care deschide un document semnat de viceprimarul Alexandru György, văzut anterior de un inspector, un șef de serviciu și un director.
Este evident că semnătura pusă pe un document oficial confirmă că autorul agreează întru totul conținutul acestuia.
Tocmai de aceea, ne întrebăm cât de reale sunt diplomele pe care oamenii aceștia le-au obținut, astfel încât să le fi creat culoar spre funcțiile pe care le dețin cu atâta mândrie proletară.
Ce profesor de limba și literatura română ar fi putut să le dea 5-ul de trecere a clasei sau atât de sfântul 6 la Bacalaureat?
Hârtia asta am văzut-o noi, mureșenii. Și pe Internet, cei tot mai puțin interesați de ce se întâmplă prin târgul nostru uitat de lume.
Dar hârtii semnate de aceiași patru și alții ca ei ajung zilnic pe mesele miniștrilor, ale altor primari sau șefi de Consilii Județene. Ceea ce n-ar fi nici asta o mare tragedie.
Dar, teoretic, ei corespondează și cu Academia Română, cu Institutul Cultural Român sau cu Uniunea Scriitorilor din România.
Oare ce părere și-ar face academicianul Ioan Aurel Pop, la vederea unei “informări” a administrației locale din Târgu Mureș, care îi învederează CĂ COntractul a ajuns la maturitate?
Aceștia sunt reprezentanții orașului multicultural, cel în care Teleki fonda prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României?
Aceștia sunt conducătorii orașului în care de o jumătate de secol apare “Vatra”, una dintre cele mai prestigioase reviste literare din România, ce a purtat semnăturile lui Dan Culcer, Romulus Guga sau Mihai Sin?
Fericiți cei săraci cu duhul și triști cei pe care-i păstoresc…
Interesant este că primarul Soós Zoltán este mult mai atent la aparițiile în spațiul public și gafele de limbă română au fost, cel puțin de la preluarea mandatului, aproape inexistente.
Ar fi bine, pentru cei care îl secondează și care au drept de semnătură sub antetul Primăriei, ca Soós Zoltán să prevadă în organigrama supusă dezbaterii publice un post de polițist al limbii române.
Împotriva analfabeților. Funcționali și mai ales nefuncționali.