www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI ANALIZĂ: Creșterile și descreșterile PNL Târgu Mureș. Ultimii 24 de ani

ANALIZĂ: Creșterile și descreșterile PNL Târgu Mureș. Ultimii 24 de ani

Analiza istorică a rezultatelor la alegerile locale din Târgu Mureș indică cifre interesante în evoluția partidelor și a candidaților din partea acestora la funcția de primar, respectiv la pozițiile de consilieri locali.

Redacția mures.ro vă prezintă, în cursul zilelor următoare, o radiografie a acestor indicatori referitoare la principalele formațiuni și organizații politice din Târgu Mureș.

Episodul de astăzi este rezervat Partidului Național Liberal.

Theodora Benedek, cel mai bun scor dintre candidații PNL la funcția de primar, din ultimii 24 de ani.

În anul 1996, ca partid membru în Convenția Democrată Română (CDR), PNL l-a susținut la funcția de primar pe Eugen Crișan, care a obținut 3.894 de voturi. La următorul ciclu electoral, cel din anul 2000, liberalii au avut un candidat propriu, în persoana medicului Constantin Florea, care a adunat 1.564 de voturi, ceea ce reprezintă un minus de 50,10% față de anul 1996.

În anul 2004, Teodor Giurgea, candidatul PNL la funcția de primar a reușit să obțină numai 902 voturi, traduse într-un minus procentual de 42,32%, față de scorul de la alegerile anterioare. În 2008, PNL Târgu Mureș a avut de asemenea un candidat propriu. Marius Ichim le-a adus atunci liberalilor un plus de 28,15%, adică 1.156 de voturi.

Un scor și mai bun a reușit, patru ani mai târziu, în 2012, Cornel Brișcaru care, sub sigla USL, a adus o creștere procentuală de 459,08%, comparativ cu exercițiul electoral din urmă cu patru ani.

În anul 2016, PNL Târgu Mureș nu a avut un candidat propriu, ci s-a limitat la susținerea lui Dorin Florea pentru Primărie.

În 2020, Theodora Benedek a reușit să adune pentru PNL cel mai mare număr de voturi dintre candidații acestui partid la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș, din ultimii 24 de ani.

Theodora Benedek a obținut 7.549 de voturi, traduse într-o o creștere de 16,80% față de ultimul exercițiu electoral în care PNL și-a asumat un candidat propriu pentru funcția de primar.

PNL Târgu Mureș, grafic descendent la alegerile pentru Consilul Local

În 1996, PNL Târgu Mureș a participat la alegerile pentru Consiliul Local sub culorile CDR, când a reușit să convingă 4.114 de târgumureșeni, care i-a acordat votul.

Patru ani mai târziu, în anul 2000, liberalii din Târgu Mureș au adunat singuri numai 1.335 de voturi, traduse într-un minus procentual de 67,55%.

În anul 2004, când a participat în alegeri tot sub sigla proprie, PNL a obținut o creștere de 232,43% față de scorul din umră cu patru ani. Tradusă în număr real de voturi, prestația de atunci a liberalilor târgumureșeni a însemnat un număr de 4.438 de voturi.

După încă patru ani, în 2008, liberalii târgumureșeni au marcat o scădere ușoară, de 1,03%. PNL Târgu Mureș a obținut atunci 4.392 de voturi.

Cel  mai bun rezultat al PNL Târgu Mureș a fost reușit sub sigla USL, în 2012, când târgumureșenii au acordat alianței de atunci 17.594 de voturi, adică o creștere de 300,59%.

În 2016 liberalii au scăzut cu 24,05% și au adunat 13.362 de voturi.

Un scor bun, comparativ cu anul 2020, când, tot la alegerile locale, au reușit să numere în coșul propriu, doar 8.539 de voturi, echivalent cu un minus procentual de 36,09% față de anul 2016.

Cei mai recenți 4 ani din viața PNL Târgu Mureș

Alegerile parlamentare din 2016 nu au fost, pentru PNL Târgu Mureș, un vârf al performanței politice. Coșul de voturi al liberalilor pentru Senat a numărat 5.945 de voturi, iar cel pentru Camera Deputaților 5.832 de opțiuni valide ale târgumureșenilor care au votat.

În 2019, la alegerile europarlamentare, a fost mult mai bine. Atunci, 9.505 dintre târgumureșeni au pus ștampila pe săgeata liberală.

Klaus Iohannis a reușit să marcheze un record al performanței electorale pentru PNL Târgu Mureș, la alegerile din toamna anului 2019.

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, candidatul liberal Klaus Iohannis a obținut la Târgu Mureș 17.377 de voturi, în timp ce, în turul al doilea, a zdrobit-o pe Viorica Dăncilă reușind nu mai puțin de 42.479 de voturi.

La alegerile locale pentru Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș, PNL a adunat, în 27 septembrie, numai 8.549 de voturi.

 

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments