www.mures.ro

marți, iulie 4, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI APLAUZE! Performanță remarcabilă a Teatrului Național Târgu Mureș

APLAUZE! Performanță remarcabilă a Teatrului Național Târgu Mureș

UNITER a anunțat azi lista nominalizaților la Gala Premiilor UNITER. „Villa Dolorosa”, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, producție a Teatrului Național Târgu Mureș, este nominalizat la categoria cel mai bun spectacol.

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.

La categoria “cel mai bun spectacol”, a fost nominalizat „Villa Dolorosa” de Rebekka Kricheldorf, regia Theodor-Cristian Popescu, scenografia Irina Moscu, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

Producția teatrului din Târgu Mureș concurează cu spectacolele “Inimă și alte preparate din carne” de la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și „Verde tăiat”, Asociația Pro Teatru, Zalău (proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național).

Spectacolul „Villa Dolorosa“ de Rebekka Kricheldorf, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol.

Pentru a XXIX-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020.

Producţia Teatrului Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ a avut premiera în 14 noiembrie 2020, la Sala Mare, în format live streaming.

„Printr-un joc al sorții, ne-am pomenit lucrând la Villa Dolorosa într-o spărtură din pandemie, o scurtă acalmie în caruselul infectărilor (care i-au atins, totuși, pe unii dintre noi), în vara-toamna anului 2020. Precum personajele acestei piese, eram blocați în propriile noastre vieți, distanțați de ceilalți, distanțați de teatru, distanțați de noi înșine, cei care fuseserăm până atunci. Spectacolul pe care l-am făcut împreună rămâne o mărturie a acelei imense singurătăți și conține înăuntrul său (sper să-i captați vibrația) dorința imensă de a putea îmbrățișa viața, de a ne mai putea bucura de acest mare mister. Împreună!“ este mesajul transmis de Theodor-Cristian Popescu după anunţarea nominalizărilor.

Via Dolorosa (Calea durerii în latină) sau, pe românește, Drumul Crucii, este ultimul traseu pe care l-a străbătut Iisus, în drum spre moarte, cărându-și crucea ca să spele păcatele omenirii.

În spectacolul bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov – Irina, Mașa și Olga – sunt trei femei ale timpurilor noastre. Irina își aniversează de trei ori ziua de naștere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe viețile surorilor și la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă și disperare.

Din distribuţie fac parte Georgiana Ghergu, Steliana Bălăcianu, Loredana Dascălu, Ale Ţifrea, Luchian Pantea şi Theo Marton.

Regia este semnată de Theodor-Cristian Popescu, scenografia a fost realizată de Irina Moscu, sound designer a fost Andrei Raicu, light designer a fost Cristian-Gabriel Niculescu, regia tehnică este asigurată de Stelian Chiţacu, sufleur este Laura Moldovan, iar traducătorul piesei este Ciprian Marinescu.

Gala Premiilor UNITER este evenimentul anual de premiere a celor mai bune creaţii teatrale şi a artiştilor profesionişti.  Evenimentul reprezintă cel mai important moment de evaluare şi valorizare într-un cadru festiv a creaţiei teatrale româneşti contemporane, un moment de analiză şi bilanţ.

Foto: Cristina Gânj

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments