Autorizatia de construcție pentru segmentul de 9,2 km din Autostrada A3, respectiv drumul de legătură (4,7 km) și lotul Târgu Mureș-Ungheni (4,5 km) a fost prelungită în 2019 cu un an, până în 27 aprilie 2020, fără posibilitatea de a fi prelungită încă o dată. Cum acest termen este depășit, autoritățile au venit cu precizări.
Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a declarat că, “în data de 27.04.2020 a fost depusă la Ministerul Transporturilor documentația pentru emiterea unei noi Autorizații de construcție, urmând ca, în perioada imediat următoare, aceasta să fie emisă, pentru a putea asigura premisele implementării acestui proiect în termenele asumate. Având în vedere starea de urgență, pentru depunerea tuturor actelor necesare semnării acestui contract, constructorul STRABAG a solicitat o extensie a termenului pentru predarea acestor documente”.
La rândul său, senatorul Cristian Chirteș a spus, referitor la drumul de legătură (4,7 km) și lotul Târgu Mureș-Ungheni (4,5 km), că „rezultatul procedurii de atribuire a fost contestat la la Tribunalul București, iar în iunie anul trecut, Tribunalul București a decis obligarea Autorității Contractante la reevaluarea ofertelor.
După această decizie a instanței, în 3 martie, au fost comunicate rezultatele procedurii de atribuire și nu au fost formulate alte contestații. Prin urmare, în prezent Direcția Achiziții întreprinde demersurile de pregătire a contractului de lucrări, în vederea semnării.
În luna iunie, se va emite ordinul de începere a lucrărilor, iar perioada de execuție va fi de 18 luni. Estimăm că acest sector al Autostrăzii A3 va fi dat în folosință în decembrie 2021”
Șefa Companiei de Autostrăzi din România a mai dat o veste bună, referitoare la legătura autostrăzii cu DN 15.
Este vorba de legătura rămasă dintre A3 și viitoarea A8, respectiv tronsonul dintre Ungheni (A3) și Acățari (aflat deja pe traseul A8). Avem în vedere de un lot scurt, ce ar servi ca o centură de sud a zonei metropolitane Târgu Mureș și ar scoate traficul greu din 8 localități de tranzit pe ruta Ungheni – Sighisoara.
”CNAIR are în vedere ca, după finalizarea reactualizării Studiului de Fezabilitate aferent proiectului A8 Târgu Mureș -Ditrău, să întocmească o documentație tehnică pentru achiziția proiectării și execuției drumului de legătură A3 cu DN 15, astfel încât să se asigure o descărcare funcțională în DN 15”, a spus Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere”, a mai declarat Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.