www.mures.ro

joi, octombrie 21, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI Creșă și grădiniță pentru copiii maghiari din Reghin și Luduș, cu bani...

Creșă și grădiniță pentru copiii maghiari din Reghin și Luduș, cu bani de la Budapesta

O nouă creșă în Reghin a fost inaugurată în prezența lui István Grezsa, însărcinat ministerial al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, responsabil şi pentru programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic.

El a apreciat că maghiarii minoritari din Reghin pot fi mândri de faptul că, în ciuda tuturor dificultăţilor create de emigrare şi de viaţă în comunitate dispersată, au reuşit să creeze o nouă instituţie, singura creşă maghiară din oraş, prin efortul comun al statului ungar, al Bisericii Reformate şi al municipalităţii.

Însărcinatul a reamintit că programul de dezvoltare a grădiniţelor susţinut de Ungaria a contribuit în Transilvania la construirea a 103 grădiniţe noi şi la renovarea a altor 356 grădiniţe.

“Nu putem urma altă direcţie decât unificarea celor 13,5 milioane de maghiari din Bazinul Carpatic într-o singură comunitate culturală şi politică” – a declarat însărcinatul ministerial.

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, a subliniat: “clădirea restituită Bisericii a fost acum renovată şi a primit o nouă destinaţie, ea promite un viitor şi sprijin maghiarilor din Reghin, părinţilor care cresc copii”

Creşa din Reghin a eparhiei reformate şi-a început activitatea într-un imobil renovat de 350 mp, care poate primi 30 de copii maghiari în trei grupe.

Valoarea investiţiei este de 80 de milioane de forinţi (231.200 euro).

Inaugurarea creşei de la Reghin a fost urmată de cea a grădiniţei din Luduş a Eparhiei Reformate din Ardeal.

Imobilul de 380 mp, renovat cu sprijinul de aproape 200 de milioane de forinţi (578 mii euro) al statului ungar, poate găzdui două grupe de grădiniţă şi una de creşă, astfel încât instituţia poate primi 40 de copii de grădiniţă şi 10 copii de creşă.

foto: Facebook/Peter Ferenc

info: hirado.hu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Școala de cardiologie din Târgu Mureș, elogiată la cel mai important eveniment al specialiștilor în domeniu

Școala modernă de cardiologie din Târgu Mureș a fost reprezentată chiar de fondatorul acesteia, prof.dr. Benedek Imre, la Congresul East Meets West 2021, al...

CURĂȚENIA GENERALĂ în Târgu Mureș. Toate DETALIILE

În Municipiul Târgu Mureș organizăm acțiunea ecologică „Curățenie generală”, campanie dedicată persoanelor fizice cu case individuale precum și asociațiilor de proprietari. CÂND se desfășoară curățenia...

Începe CURĂȚENIA GENERALĂ în municipiul Târgu Mureș!

În Municipiul Târgu Mureș organizăm acțiunea ecologică „Curățenie generală”, campanie dedicată persoanelor fizice cu case individuale precum și asociațiilor de proprietari. CÂND se desfășoară curățenia...

RAPORT DEVASTATOR: Reabilitarea bolnavilor cardiovasculari, ignorată de autoritățile din România

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, a fost organizată conferința "Mediul de afaceri în sprijinul sistemului medical". Invitată în cadrul evenimentului, Prof. Dr. Theodora Benedek,...

Recent Comments