Noul coronavirus a lovit familia unui creator de instrumente muzicale de la Reghin. Lutierul a cărui vioară reprezintă România în catalogul de la Cremona îi imploră pe români să poarte măştile şi să-şi protejeze semenii. Totul, într-un reportaj realizat de Televiziunea Română, din care vă prezentăm în cele urmează un fragment.
La 50 de ani, Kalas Csaba – om puternic şi sănătos, creator de instrumente muzicale – a câştigat la limită lupta cu virusul care a stârnit o furtună de controverse. El s-a îmbolnăvit după soţie. Părea o răceală, dar n-a trecut cu paracetamol. Apoi şi-au pierdut şi gustul şi mirosul. Şi a fost tot mai rău. La spital, la Târgu Mureş, au aflat că au Covid. Inamicul invizibil i-a răpus soţia de 47 de ani, care nu avea alte boli. Plămânii i-au fost devastaţi şi a făcut infarct după două săptămâni de internare.
“Este cumplit să nu mai ai aer, să te chinuieşți pe patul de spital cu moartea în faţă, iar virusul invizibil să-ţi răpească jumătatea pentru totdeauna”, este mărturia cutremurătoare a unui pacient vindecat de Covid-19. Un om chinuit încă de sechelele bolii, deşi era puternic şi sănătos.
Lutierul s-a chinuit trei săptămâni pe patul de spital până să scape de virus. La încă trei săptămâni de la externare încă lupta cu sechelele bolii.
“Lupta la mine a fost transpiraţie abundentă, durere în piept şi temperatură. Frisoanele erau cumplite din cauza temperaturii. M-am trezit şi de şase ori noaptea că să-mi schimb pijamaua. Nu ai aer. Încerci din răsputeri să tragi aer şi intri în panică”, mai povestește bărbatul.
Durerea l-a făcut pe lutier să-i implore pe români să se protejeze de virusul care loveşte şi sufletul: “Încă nu s-a terminat. Când doamna doctor sau o asistentă are 40 de oameni la care trebuie să le dea la oră fixă injecţiile, antibioticele, cum credeţi că se poate face faţă? Nu se poate. Apăraţi-vă, oameni buni! Uitaţi-vă la mine şi îmbrăţişaţi-vă soţia sau soţul! Şi gândiţi-vă că voi încă puteţi!”
sursa: tvr.ro