luni, octombrie 26, 2020
No menu items!
Acasă ȘTIRI Din păcate, județul Mureș nu are, în prezent, niciun academician...

Din păcate, județul Mureș nu are, în prezent, niciun academician…

În România, titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române.

Prevederea expresă este prevăzută în articolul 10, alin. 3, din Legea nr.752/2001, privind organizarea și funcționarea Academiei Române, conform căruia “numai membrii titulari au dreptul de a purta titlul de academician.”

Prevederea legală este preluată în art. 10, aliniat (3), din statutul Academiei Române, care statuează că “titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române”.

Conform aceluiași statut, Academia Română se compune din membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare și membri post-mortem.

Este de notat, de asemenea, că numărul maxim de membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române – stabilit prin lege – este de 181, iar cel al membrilor de onoare este de 135, din care cel mult 40 din țară.

Prin urmare, titlul de academician nu poate fi folosit de membrii corespondenți și membrii de onoare ai Academiei Române, de membrii Academiei Oamenilor de Știință din România, sau de membrii oricărei alte entități ce cuprinde termenul „academie” în titulatura sa, cum sunt, de exemplu, Academia de Științe Tehnice din România, Academia de Științe Medicale, Academia de Studii Economice, Academia de Arte Frumoase din București, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Academia de Muzică din București, Academia de Teatru și Film sau … Academia de Fotbal Gheorghe Hagi.

Printre membrii titulari ai Academiei se numără personalități de excepție ale României, cum sunt Ioan-Aurel Pop, Leon Dănăilă, Ionel Haiduc, Dan Berindei, Nicolae Breban, Nicolae Manolescu, Răzvan Theodorescu sau Alexandru Zub.

Ar fi frumos ca și județul Mureș să se numere printre cele care au un academician, conform legii, care notează că “noii membri ai Academiei Române sunt aleși de Adunarea generală a Academiei Române, pe baza propunerilor formulate de către membrii Academiei Române, de instituțiile de cercetare științifică, de învățământ și de cultură, potrivit criteriilor și procedurilor prevăzute în statut”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

A FOST ARESTAT! Un reghinean, căutat de autoritățile din Statele Unite

Polițiștii din Mureș au pus în executare un mandat de aducere emis pe numele unui bărbat bănuit că, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii,...

DOSAR PENAL: Două mașini au fost incendiate în Acățari!

Mai mulți locuitori din Acățari ne-au semnalat un caz ciudat, petrecut zilele trecute pe raza comunei. Două autoturisme au luat foc, iar la fața locului...

În prezența prefectului de Mureș, primarii din Sighișoara și Luduș și-au intrat în drepturi

În cursul zilei de sâmbătă, în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş, a avut loc şedinţa festivă de constituire a...

VEZI pe ce loc este județul Mureș în topul național al infectărilor cumulate la 1.000 de locuitori

Conform datelor din ultimele 24 de ore, publicate sâmbătă la prânz, județul Mureș rămâne pe poziția 7 în clasamentul național al coeficientului infectărilor cumulate...

Recent Comments