duminică, ianuarie 17, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI Din păcate, județul Mureș nu are, în prezent, niciun academician...

Din păcate, județul Mureș nu are, în prezent, niciun academician…

În România, titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române.

Prevederea expresă este prevăzută în articolul 10, alin. 3, din Legea nr.752/2001, privind organizarea și funcționarea Academiei Române, conform căruia “numai membrii titulari au dreptul de a purta titlul de academician.”

Prevederea legală este preluată în art. 10, aliniat (3), din statutul Academiei Române, care statuează că “titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei Române”.

Conform aceluiași statut, Academia Română se compune din membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare și membri post-mortem.

Este de notat, de asemenea, că numărul maxim de membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române – stabilit prin lege – este de 181, iar cel al membrilor de onoare este de 135, din care cel mult 40 din țară.

Prin urmare, titlul de academician nu poate fi folosit de membrii corespondenți și membrii de onoare ai Academiei Române, de membrii Academiei Oamenilor de Știință din România, sau de membrii oricărei alte entități ce cuprinde termenul „academie” în titulatura sa, cum sunt, de exemplu, Academia de Științe Tehnice din România, Academia de Științe Medicale, Academia de Studii Economice, Academia de Arte Frumoase din București, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Academia de Muzică din București, Academia de Teatru și Film sau … Academia de Fotbal Gheorghe Hagi.

Printre membrii titulari ai Academiei se numără personalități de excepție ale României, cum sunt Ioan-Aurel Pop, Leon Dănăilă, Ionel Haiduc, Dan Berindei, Nicolae Breban, Nicolae Manolescu, Răzvan Theodorescu sau Alexandru Zub.

Ar fi frumos ca și județul Mureș să se numere printre cele care au un academician, conform legii, care notează că “noii membri ai Academiei Române sunt aleși de Adunarea generală a Academiei Române, pe baza propunerilor formulate de către membrii Academiei Române, de instituțiile de cercetare științifică, de învățământ și de cultură, potrivit criteriilor și procedurilor prevăzute în statut”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

INTERVIU. Profesoara târgumureșeancă Mioara Kozak, laureata Premiului naţional “Mihai Eminescu”

Premiul naţional "Mihai Eminescu", pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană publicată în anul 2020, a fost câştigat de Mioara Kozak, profesor doctor...

FABRICA DE MELCI din Fântânele (Mureș), printre primele din țară

Pe o piață de peste 50 de milioane de euro, una dintre primele patru companii românești producătoare de carne de melc este din județul...

Povestea unui om bun din Târgu Mureș. Mai există speranță!

Voluntarii MagicHELP - Rețeaua Solidarității, au postat zilele trecute, pe mai multe grupuri de socializare din Târgu Mureș, un apel la solidaritate. O familie din...

Altă lecție aplicată de Soos Zoltán si Péter Ferenc politicienilor “români”

Ziua Culturii Naționale nu s-a nimerit în campania electorală. (Ne)potrivirea de calendar s-a văzut și pe paginile de socializare ale majorității covâșitoare a parlamentarilor mureșeni,...

Recent Comments