www.mures.ro

Acasă ȘTIRI DOLIU. S-a stins din viață directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș

DOLIU. S-a stins din viață directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș

0

Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș s-a stins din viață. Marele om de cultură era diagnosticat cu noul coronavirus.

Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureș, în anul 1952. Pregătirea muzicală și-a început-o la vârsta de opt ani, în orașul natal, studiind vioara, viola și pian. A absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Ulterior, s-a perfecționat în arta dirijatului coral și cu Maestrul Marin Constantin la Corul Madrigal din București.

Ca dirijor și-a început activitatea la vârsta de 16 ani, lucrând cu multe ansambluri de muzică religioasă. Din anul 1990, este dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureș, la pupitrul căruia a susținut foarte multe concerte a cappella și a pus în repertoriul ansamblului un număr însemnat de lucrări vocal-simfonice și de operă în concert, iar din toamna anului 1996 a fost secretarul muzical al acestei instituţii.

A întreprins turnee artistice în Ungaria, Austria, Elveția, Germania, Franța, Belgia, Danemarca, Japonia Canada și Statele Unite ale Americii.

Din 1998, Vasile Cazan a fost directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.

Pentru contribuția de excepție în viața culturală mureșeană, națională și internațională, Prefectura Județului Mureș i-a acordat cea mai înalta distincție a județului, ”Fibula de la Suseni”, iar în anul 2015 Primăria Municipiului Târgu Mureș i-a conferit distincția”Pro Cultura”.