Omul de afaceri mureșean, Doru Borșan, a devenit membru în Consiliul Național al Autorității pentru Digitalizarea României.
Numirea lui Borșan s-a făcut prin decizia președintelui Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), instituție care a anunțat că noul Consiliu Naţional pentru Transformare Digitală se dorește “o agora digitală, dar şi un organism tehnic, în care instituţiile aflate în serviciul public, împreună cu partenerii privaţi din industria IT&C, vor trasa parcursul corect către o Românie digitală şi puternic conectată la statele partenere din UE şi NATO. România porneşte pe drumul accelerat spre digitalizare cu două vulnerabilităţi mari – lipsa pilonilor esenţiali, cum sunt identitatea electronică sau interoperabilitatea, şi competenţele digitale limitate”.
Priorităţile noului Consiliu, în perioada următoare, vor fi reflectate şi în grupurile de lucru ale instituţiei: Cloud guvernamental, Identitate electronică, Transformare digitală, Inteligenţă Artificială şi Big data, Competenţe digitale, Facturare electronică şi Interoperabilitate.
Omul de afaceri Doru Borșan a acordat un scurt interviu pentru mures.ro, în care a definit motivele pentru care crede că a fost ales în structurile Consiliului Național al Autorității pentru Digitalizarea României.
Reporter: Ce credeți că vă recomandă pentru această poziție?
Doru Borșan: Încerc, de patru ani de zile, să implementez conceptul smart city în România. A fost o perioadă în care asemenea inițiative erau private cu reticență, dar rezultatele au început să apară. Acum aproape doi ani de zile primeam premiul CEO OF THE YEAR în industria smart city, iar în toată această perioadă am conferențiat în peste 60 de evenimente. Între timp, am observat că în zona de business lucrurile încep să meargă în direcția bună, fapt confirmat și de contractele pe care compania mea a început să le semneze.
Reporter: Care este prima inițiativă smart city pe care o veți propune în noul Consiliu al Autorității pentru Digitalizarea României?
Doru Borșan: Pentru implementarea tehnologiilor digitale este nevoie ca, la nivelul fiecăriei primării mari și la cel al Consiliilor Județene, să existe un birou smart city, sau cel puțin un birou care să aibă în vedere implementarea tehnologiilor digitale. Voi propune ca noi, companiile cu experiență în industria smart city, să asigurăm pregătirea viitorilor funcționari care vor lucra în aceste birouri, astfel încât ei să beneficieze de cele mai bune elemente de pregătire în aplicarea tehnologiilor digitale.
Reporter: Care este resursa pe care credeți că o puteți pune la dispoziția Târgu Mureșului, pentru implementarea proiectelor smart city?
Doru Borșan: Desigur, datele pe care le avem trebuie actualizate și ulterior procesate. Tehnologiile pe care le dețin prin compania mea oferă o gamă completă de informații, pe baza cărora se pot planifica și etapiza investițiile pentru viitorul Târgu Mureș – smart city.
sursa foto: Transilvania Business