www.mures.ro

sâmbătă, mai 21, 2022
No menu items!
Acasă Oameni care schimba EXCLUSIV. Cine sunt TINERII SALVATORI mureșeni decorați de Președintele României

EXCLUSIV. Cine sunt TINERII SALVATORI mureșeni decorați de Președintele României

Doi mureșeni au fost decorați marți seară, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, Klaus Iohannis, care a premiat excelența în activitatea de voluntariat.

Astfel, lui Laszlo Sergiu-Ștefan, voluntar al Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și Orban Attila-Zsigmond, voluntar la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea”  al județului Mureș le-a fost conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul timpului, în echipele de acordare a primului ajutor în caz de situații de urgență.

Am vorbit, în exclusivitate pentru madeinmures.ro si mures.ro, cu Sergiu și Attila, despre voluntariat, emoții și gânduri pentru ce urmează.

Sergiu Laszlo este voluntar de 5 ani la Serviciul de Ambulanță Județean Mureș, unde face gărzi complete, de 12 cu 24 de ore și 12 cu 48. Practic, lucrează la fel ca orice alt cadru medical, însă fără a primi vreo remunerație, ci doar din dorința de a face bine.

Cei 5 ani la Ambulanță nu sunt însă singurii de voluntariat din viața lui Sergiu, chiar dacă el are numai 25 de ani. A participat la activități în cadrul Ligii Studenților, fiind student la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, în anul 6. Anul viitor, va deveni medic și vrea să lucreze în Anestezie Terapie Intesivă sau în Medicina de Urgență.

Despre momentul în care a fost decorat de Președintele României, Sergiu Laszlo spune că au fost 30 de minute de intesitate maximă și că a fost extrem de onorat de faptul că s-a aflat printre cei 17 români care au primit distincția la Palatul Cotroceni.

Am aflat că a fost voluntar-covid în perioada pandemiei la CPU Sărmașu, dar l-am întrebat pe Sergiu și care a fost momentul din cei 5 ani de voluntariat pe care și-l amintește ca fiind cel mai încărcat de emoție. “Am participat la o intervenție în Ogra, unde am fost solicitați la o femeie însărcinată. Pe drum, femeia a născut în ambulanță un copil de 700 de grame, cianotic. Am reușit să îl salvăm și l-am predat la spital cu funcțiile vitale restabilite”.

Orban Attila-Zsigmond, decorat de Președintele României în cadrul aceleiași ceremonii, este voluntar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea”  al județului Mureș din 2016.

La numai 21 de ani, participă ca voluntar la gărzile de pe ambulanță și la intervențiile medicale, fiind și el student în primul an la Medicină Generală, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

A fost voluntar și în pandemie, la Direcția de Sănătate Publică Mureș, dar Attila ne-a spus că cea mai emoționantă zi din viața de voluntar pe ambulanță a fost aceea în care a avut o naștere, dar și un deces. “Mi-am dat seama de ambele fețe ale vieții și de granița atât de fragilă dintre viață și moarte, precum și de importanța rolului de salvator”. După absolvirea facultății de medicină, Attila va alege între specialitățile Anestezie Terapie Intesivă, Neonatalogie sau Cardiologie.

În cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Președintele României le-a transmis voluntarilor decorați că “ați fost un sprijin important pentru cadrele medicale care se luptă zilnic pentru a salva vieți, într-una dintre cele mai grave crize sanitare din istorie. În acești ultimi doi ani, ați fost alături de cei mai greu încercați și le-ați alinat durerea, le-ați dat speranță că acest calvar se va termina, iar ei se vor putea întoarce sănătoși acasă, alături de cei dragi. Ați văzut chipuri brăzdate de suferință, ochi înlăcrimați care implorau salvarea și v-ați confruntat cu dezolarea. Cu toate acestea, ați găsit mereu puterea de a merge mai departe, înfruntând pericolul, indiferent de consecințe. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți, pentru că nu ați ezitat să puneți pe primul loc binele celorlalți!”

La eveniment au mai participat și alți oficiali, printre care Lucian Bode, ministrul de Interne și secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situații de Urgență.

SERGIU ZEREȘ

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

EXCLUSIV. Cine sunt TINERII SALVATORI mureșeni decorați de Președintele României

Doi mureșeni au fost decorați marți seară, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, Klaus Iohannis, care a premiat excelența în activitatea de voluntariat. Astfel, lui...

Recent Comments