www.mures.ro

vineri, iunie 7, 2024
No menu items!
Acasă ȘTIRI EXCLUSIV: Eroii din spatele măștilor. Medicul mureșean care luptă în Spania

EXCLUSIV: Eroii din spatele măștilor. Medicul mureșean care luptă în Spania

În doar 18 zile, de la câteva sute de cazuri de infectare cu coronavirus s-a ajuns la peste 3.600 de decese, în Spania. Statul european a depășit astfel China în ceea ce privește numărul pacienților care au murit din cauza COVID-19.

Târgumureșeanul Cristian Simon este medic în Spania și se luptă cu moartea, în prima linie, la Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), de luni până vineri. Sâmbăta și duminică face gărzi în urgențe la “Atención Continuada Domiciliaria”.

Medicul târgumureșean ne-a acordat un interviu tulburător, în exclusivitate, pe mureș.ro!

Reporter: Unde lucrezi și cu ce te ocupi mai exact în această perioadă, în spital?

Cristian Simon: Lucrez în Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) de luni până vineri, unde sunt farmacolog clinic, lucrez în cercetare și investigație. Facem studii clinice că să testăm diferite medicamente și acum în special pe pacienți cu COVID-19. Pe lângă asta, mai am alt contract ca medic de urgențe și fac gărzi în “Atención Continuada Domiciliaria” la fiecare sfârșit de săptămâna. Dar zilele astea am avut o medie de 5 gărzi/săptămână, din cauza crizei sanitare provocate de COVID-19.

Reporter: Câți pacienți COVID-19 sunt internați în spitalul unde lucrezi?

Cristian Simon: E foarte dificil de menționat o cifră exactă. Spitalul are acum undeva la aproximativ 800 paturi și peste 80% sunt ocupate cu pacienți COVID-19. De la etajul 5 până la etajul 16 toate sunt ocupate de pacienți COVID-19. Ceilalți pacienți interna,ți, care nu au COVID-19 sunt redirecționați spre alte spitale, pentru că HUB e spital de referință COVID-19 și practic se va umple.

Sunt pline toate secțiile de Pneumologie, Medicină internă, Infecțioase, Nefrologie, Neurologie, AȚI-1, AȚI-2, și alte unități precum Sala de reanimare, Sala de critici, Săli de intervenție chirurgicale, ambulatorii amenajate cu O2 și alte săli.

Reporter: Câți dintre ei sunt în stare gravă și foarte gravă?

Cristian Simon: Pacienții care au nevoie de internare dar sunt stabili, sunt pe secțiile prezentate mai sus. Cei mai gravi sunt internați pe Pneumologie, iar cei critici care au nevoie de îngrijire și aparatură mai sofisticată, la ATI. Cele 2 unități ATI sunt pline, deci aș calcula undeva la 40-50 pacienți în stare critică. Marea majoritate dintre ei sunt intubati. Atenție, printre cei intubati se află și pacienți tineri, nu doar în vârstă. De fapt, 40% dintre toți pacienții cu COVID-19 internați în spital au sub 50 ani. Acum se prioritizează mai mulți pacienții tineri.

Reporter: Ce tratament le aplicați celor infectați?

Cristian Simon: Tratamentul e protocolizat, diferit în funcție de starea, stabilitatea și complicațiile pacientului:

  • Cei stabili, care fac doar izolare la domiciliu, necesită doar tratament standard, specific unei viroze/gripă, adică paracetamol c/6-8 ore sau ibuprofen c/8 ore. Ibuprofenul nu are contraindicație în caz de COVID-19 și se poate folosi. Pe lângă asta, trebuie să fie foarte atenți la simptomele pe care le dezvoltă, mai ales între zilele 7-8. Trebuie să revină la Urgențe dacă prezintă complicații precum tahipnee (respirație accelerată) sau dispnee (respirație dificilă) să fie reevaluați.
  • Cei care prezintă exacerbarea comorbidităților și satO2>93%, sunt evaluate pentru internare. Dacă au radiografie torax normală, inițiază doar hidroxicloroquina.
  • Cei internați care au pneumonie pe radiografia torax dar sunt stabili (satO2>90%), primesc hidroxicloroquina + lopinavir/ritonavir + antibiotic (de preferat ceftriaxona sau amoxi-clav).
  • Cei internați care au pneumonie pe radiografia torax dar prezintă sat02≤90% sau PAFI <300 primesc, pe lângă cele amintite la punctul imediat anterior, și tocilizumab.
  • Cei critici (PAFI <200 cu Fi02 100%) ajung la AȚI și pot beneficia de remdesivir + hidroxicloroquina + tocilizumab.

Pe lângă toate acestea, aparatură specifică, O2, aparate de ventilație, invazivă și non-invazivă.

Reporter: Câți medici sunt în spital care se ocupă doar de asta?

Cristian Simon: Nu pot spune un număr exact, dar aproape toți. Cum am spus înainte, HUB e un spital de referință pentru COVID-19 și, în curând, se va transforma într-un spital care va trata doar pacienți cu COVID-19. Ceilalți pacienți sunt trimiși acasă sau redirecționați spre alte spitale, în funcție de caz.

Reporter: Faceți față tuturor cazurilor?

Cristian Simon: E foarte greu, pentru că pacienții se complică de la o zi la alta, iar cei care, de exemplu, ieri erau stabili, azi pot ajunge la ATI. Efortul depus de cadrele sanitare e imens.

Reporter: Ce se întâmplă cu cei pentru care nu aveți aparatură?

Cristian Simon: Decizia de a oferi aparatură unui pacient în stare critică depinde de vârstă, comorbidități asociate, etc. Medicii decid în fiecare caz în parte, așadar există persoane care rămân fără aceste aparate și sunt doar sedati.

Reporter: Ce se întâmplă cu pacienții cu simptome ușoare?

Cristian Simon: Pacienții cu simptome ușoare, stabili, vizitați în Urgențe, care sunt COVID-19, sunt trimiși în carantină la domiciliu. Sunt stabilite criterii specifice de internare care trebuie satisfăcute pentru ca un pacient să fie internat.

Reporter: Cum vă protejați în spital? Ce echipamente aveți?

Cristian Simon: La noi în HUB deocamdată există halate rezistente la fluide, măști cu filtru FFP2/FFP3, pe lângă cele chirurgicale, ochelari și mănuși de latex sau nitril de protecție biologică. Există soluții alcoolice și dezinfectante. Dar sunt sub control strict, din cauza deficitului cauzat de scăderea surselor de distribuție care implică, de multe ori, necesitatea reutilizării măștilor de filtrare FFP2 și, pe de altă parte, obligă utilizarea intensivă a măștilor chirurgicale.

Reporter: Cât sunt de eficiente măștile pentru populație? Sau dezinfectantele?

Cristian Simon: Măștile chirurgicale, din cauza lipsei de etanșare completă, nu sunt ideale pentru a proteja, în cazul expunerii la sursele generatoare de aerosoli. Pentru aceasta, trebuie utilizate măștile FFP2 sau FFP3 care, practic, sunt imposibil de obținut pe piață. Populația ar trebui să folosească măcar măști chirurgicale sau pe cele disponibile pe piață. Cei care sunt COVID-19 sau prezintă simptome ar trebui să fie obligați să poarte măști.

Dezinfectantele sunt eficiente, trebuie utilizate des, mai ales soluțiile cu alcool.

Reporter: Tu cum faci față? Câte gărzi ai într-o săptămână? Cât dormi pe noapte?

Cristian Simon: Până acum, sunt bine. În ultimele 7 zile, am avut 6 gărzi de 12 ore, dintre care 5 consecutive (miercuri, vineri, sâmbătă, duminică, luni și marți). Acum urmează 2 zile fără gărzi și pe urmă altele 3 consecutive (vineri, sâmbătă, duminică). Eu fac gărzile de noapte (de la 20 la 8), apoi dorm 8 ore (de la 9 la 17) și apoi mă pregătesc să intru iarăși de gardă. Cam așa a fost zilele astea. Volumul de muncă e foarte mare, nu doar datorită numărului pacienților contagiati, ci și datorită faptului că tot mai mulți medici și cadre sanitare sunt trimise în carantină pentru că prezintă test COVID-19.

Reporter: Acasă mai ajungi sau dormi în spital?

Cristian Simon: Nu dorm în spital, în spital acum nimeni nu mai apucă să doarmă nici măcar 1 minut.

Reporter: De când nu ți-ai văzut familia?

Cristian Simon: Nu mi-am mai văzut fetele de 2 săptămâni. Doar prin apel video.

Reporter: Cum fac ele față situației, fără tine lângă ele?

Cristian Simon: Ele stau cu mama lor, cea mare, de 5 ani, știe că sunt medic, înțelege situația și faptul că trebuie să lucrez mult. Cea mica, de 2 ani, nu e conștientă de situație.

Reporter: Cum vă faceți cumpărăturile de strictă necesitate, tu și familia ta?

Cristian Simon: O dată pe săptămână, sau de două, ori cel mult. Trebuie evitat ieșitul la cumpărături și statul la coadă, la o distanță mai mică de 2 metri. Trebuie evitat contactul cu alte persoane și de aceea a fost impusă izolarea la domiciliu.

Reporter: Cum crezi că se va termina această criză?

Cristian Simon: Se va termina doar printr-un tratament specific, sau prin imunitate dobândită. Trebuie să fim optimiști și să nu ne pierdem speranța. Marile companii farmaceutice și spitalele universitare din întreaga lume caută un vaccin/antiviral sau combinație de antivirale care să funcționeze.

Reporter: Ce te motivează pe tine că medic și ca om?

Cristian Simon: Faptul că sunt mii de persoane care stau întinse pe paturile de la ATI cu un tub în trahee și se întreabă dacă mai apucă ziua de mâine. Și foarte mulți dintre ei sunt tineri, asta e problema cea mai preocupantă.

Reporter: Având în vedere volumul de muncă, ce te ține pe picioare și te împiedică să clachezi

Cristian Simon: E nevoie de somn suficient, dietă echilibrată, psihic puternic și multă determinare.

Reporter: Există o parte bună în toată nebunia pe care noi ceilalți nu o vedem?

Cristian Simon: Încă nu am apucat să văd partea bună a acestei nebunii, decât poate faptul că poluarea va scădea dramatic din moment ce toată lumea rămâne izolată la domiciliu. Și, bineînțeles, factorul uman, adică solidaritatea oamenilor va crește. În schimb, nu vreau să mă gândesc la micile afaceri și micile companii care vor dispărea după criza asta și la toate problemele economice care se vor ridica la nivel mondial. Pot spune că trăim un moment “before-after” al umanității.

Reporter: Ce mesaj ai pentru oamenii care citesc acest interviu?

Cristian Simon: În trecut, războaiele se duceau cu arme din metal sau cu explozibile. În prezent, războaiele se pot duce în mod perfect cu arme biologice. Iar un virus atât de contagios, care nu are un tratament specific, poate fi considerat o armă letală, biologic vorbind. Până acum s-au înregistat 21.000 morți în 187 țări, în doar 3 luni. Și ăsta e începutul. Oamenii trebuie să fie conștienți de gravitatea situației dar, în același timp, să rămână pozitivi. E vorba un virus respirator care, mai devreme sau mai târziu, va fi învins. Dar cu contribuția tuturor persoanelor. Cadrele sanitare și oamenii de știință să își facă treaba, iar ceilalți la fel. Să stea acasă, pentru că propagarea acestui virus să se sfârșească.

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments