Andreea Mătea este șefa promoției 2020 a Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, specializarea tehnician în activități economice, filiera tehnologică. Media celor patru ani de liceu a fost 9,48. În liceu nu a fost atrasă de olimpiadele sau concursurile școlare. A participat la o singură olimpiadă de contabilitate, unde a avut o experiență frumoasă, pentru că voia să încerce ceva nou.
A participat, în schimb, la multe dintre activitățile din liceu, printre care și Junior Achievement, unde a creat o idee de afacere, împreună cu mai mulți colegi, a învățat ce trebuie să conțină o idee, de afacere pentru a avea sucees.
A cunoscut oameni noi și a colaborat cu profesioniști. Conferințele de BookLand Evolution, training-uri-le BaniiQ, Ziua Ștafetei, concursul UNOPA, sunt doar câteva dintre la care a participat în timpul liceului. A învățat să lucreze în echipă și să își exprime opiniile, iar toate la un loc, i-au creat o experiență deosebită.
Andreea spune că „să fii cel mai bun este de fapt un parcurs, realizat în urma unor scopuri care, au în spate multă muncă, ambiție și devotament. Pentru mine, reprezintă un sentiment că: „și eu pot” să fac mai mult, și să fie din suflet. Sunt mulțumită de mine și acest lucru mă ajută să continuu pe aceeași linie. Sincer, nu mă așteptam să fiu prima dintre sutele de elevi, la terminarea liceului. Însă, pe de altă parte, a fost o veste nemaipomenită căci, este rodul muncii mele și am muncit foarte mult, pentru a ajunge în acest punct. Titulatura de „șefă de promoție” mă ajută să mă ambiționez și mai mult și să pășesc spre alte realizări cu determinare și cu ideea de a cunoaște și învăța cât mai multe lucruri, având ca finalitate realizarea pe plan profesional.”
Visurile din copilărie ale Andreei Mătea erau toate legate de gândul de a deveni învățătoare. “acum pare ironic, având în vedere faptul că am alte planuri pentru viitor. Dar, acest vis pe care l-am avut în copilărie, se leagă totuși, chiar dacă într-o mică măsură, de momentul actual deoarece mereu mi-a plăcut să învăț, să asimilez cunoștințe noi și să ajut persoanele din jurul meu. Pentru viitor, am în plan să urmez cursurile UMFST din Târgu Mureș. Consider că este important să îmi urmez scopurile și visurile spre un domeniu pe care îl îndrăgesc și pentru care, aș studia cu drag. Încă nu sunt decisă în legătură cu specializarea, dar în principiu, zona
Andreea Mătea îndrăzenește să se gândească optimist la locul ei de peste 10 ani, chiar dacă “nu pot să concep exact ce voi realiza sau cum va fi peste 10 ani. Însă visez să am o carieră de succes, să fac ceea ce îmi place și să îmi urmez pasiunile. Mă văd, alături de persoanele dragi, cât și de persoanele pe care cu siguranță, le voi cunoaște și de la care o să am ce învăța. Mai pe scurt, împlinită profesional și fericită, alături de oameni buni si frumoși.”
Liceenilor din clasele mai mici, le transmite numai bine și să fie realiști și încrezători în propriile forțe. “Să aibă răbdare cu ceea ce realizează și să facă mereu ceea ce îi împlinește sufletește. Având în vedere situația dată, îi rog să profite de fiecare moment alături de colegi, diriginți și profesori și să își creeze amintiri frumoase deoarece, în orice moment, poate apărea imprevizibilul. Dedicarea și munca constantă, alături de niște oameni pe măsură, îi vor conduce departe”, spune Andreea Mătea.
Am vorbit cu șefa de promoție Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” și despre Târgu Mureș, mai ales despre oportunitățile pe care orașul i le poate oferi în anii ce urmează. “Din punctul meu de vedere, Târgu Mureș îți poate oferi diverse oportunități. Da, nu atât de mari ca în alte orașe însă, în momentul în care dorești să realizezi ceva și să te focalizezi pe un scop, vei putea studia oriunde. Târgu Mureșul oferă diverse oportunități de voluntariat și activități pentru tineri atât din punct de vedere creativ, cât și pentru dezvoltarea personală. După terminarea facultății, s-ar putea să rămân aici însă decizia nu este una definitivă. Este un oraș cu zone frumoase și consider că ar mai trebui dezvoltat, pentru a fi mai atractiv.”
Nu puteam încheia discuția cu Alexandra Mătea fără o referire scurtă la momentul delicat în care generația 2020 a marcat terminarea liceului: „absolvirea, în condițiile speciale pe care le-am trăit cu toții a fost complet diferită. În ziua absolvirii, trebuia să fim în fața școlii, alături de părinții noștri, de prieteni, rude, persoane dragi și profesorii care ne-au îndrumat în toți acești ani, strigându-ne pentru ultima dată numele și auzind ultimul clopoțel. Însă, nu a fost așa. Activitatea s-a desfășurat online, pe Zoom. Acolo am discutat alături de doamna dirigintă trăiri frumoase și am retrăit anumite momente din liceu. Pe această cale, îi mulțumesc doamnei diriginte care este un om minunat, și care mereu ne-a susținut, implicării domnului director, doamnei directoare și a profesorilor care au dat dovadă de mult interes și care au contribuit la desfășurarea mea personală.”