vineri, octombrie 23, 2020
No menu items!
Acasă ȘTIRI EXCLUSIV: Și totuși, CE A FOST CU NORII de aseară din Mureș?...

EXCLUSIV: Și totuși, CE A FOST CU NORII de aseară din Mureș? Explicațiile specialiștilor

Sâmbătă seara, mureșenii au fost martorii unui eveniment meteo mai puțin obișnuit. Formațiunile spectaculoase de nori au fost vedetele postărilor pe rețelele de socializare. O asemenea fotografie a fost postată de redacția mures.ro pe pagina de Facebook a portalului nostru, însoțită de invitația adresată  cititorilor, de a publica imagini similare.

Postarea a generat o reacție deosebită, având peste 400 de distribuiri și aproape 800 de reacții. Nu mai puțin de 250 de cititori au publicat, la rândul lor, fotografii absolut spectaculoase cu formațiunile de nori observate în multe localități mureșene și în special în municipiul Târgu Mureș.

L-am contactat, pentru o explicație științifică a fenomenului, pe Cristian Grecu, meteorolog la Centrul Meteo Regional Sibiu, care ne-a declarat că este vorba de “nori convectivi de vară”, care se formează pe verticală și care pot avea, uneori, chiar și 12-14 kilomeri înălțime.

Prin compoziția de umezeală și temperatură a norilor pe verticală, punctul de condensare diferă pe altitudine. În cazul zilei de sâmbătă, a fost vorba de un nivel de condensare produs mai jos, ceea ce a făcut ca și norii să fie vizibili la o altitudine mai joasă.

Cristian Grecu spune că fotografiile postate pe pagina Facebook mures.ro de cititorii noștri surprind acești nori în diferite stadii de dezvoltare. Gradul de spectaculozitate este dat de apropierea lor de sol.

În Târgu Mureș, s-au produs mișcări ascendente și descendente ale aerului, atât deaspura, cât și dedesubtul norilor.

Așadar, fenomenul meteo de sâmbătă a fost produs de mișcările aerului, care au fost puse în evidență de condensarea vaporilor. Totul a făcut ca baza norilor să fie foarte joasă, ceea ce a permis vizualizarea lor mai evidentă și realizarea unor fotografii de colecție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

SURSE: Situație gravă la Clinica Medicină Internă II din Târgu Mureș

Până astăzi, 23 octombrie, în județul Mureș au fost confirmate 3.864 cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2. În ultimele 24 de ore, au fost...

360 de persoane, bolnavi și suspecți de COVID19, sunt internate în județul Mureș

Față de ziua precedentă, în județul Mureș au fost înregistrate 170 cazuri noi de persoane infectate cu SARSCoV2, acestea fiind cazuri care nu au...

Județul Mureș, printre cele mai mari rate de infecție/1.000 de locuitori

Cu 2,41 la mie, județul Mureș se află pe locul 7 în țară, în clasamentul coeficientului infectărilor cu SARSCoV2, cumulate la 14 zile, raportate...

România depășește pragul de 5.000 de infectări pe zi. VEZI câte cazuri noi avem în Mureș

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV...

Recent Comments