vineri, ianuarie 15, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI EXCLUSIV: Și totuși, CE A FOST CU NORII de aseară din Mureș?...

EXCLUSIV: Și totuși, CE A FOST CU NORII de aseară din Mureș? Explicațiile specialiștilor

Sâmbătă seara, mureșenii au fost martorii unui eveniment meteo mai puțin obișnuit. Formațiunile spectaculoase de nori au fost vedetele postărilor pe rețelele de socializare. O asemenea fotografie a fost postată de redacția mures.ro pe pagina de Facebook a portalului nostru, însoțită de invitația adresată  cititorilor, de a publica imagini similare.

Postarea a generat o reacție deosebită, având peste 400 de distribuiri și aproape 800 de reacții. Nu mai puțin de 250 de cititori au publicat, la rândul lor, fotografii absolut spectaculoase cu formațiunile de nori observate în multe localități mureșene și în special în municipiul Târgu Mureș.

L-am contactat, pentru o explicație științifică a fenomenului, pe Cristian Grecu, meteorolog la Centrul Meteo Regional Sibiu, care ne-a declarat că este vorba de “nori convectivi de vară”, care se formează pe verticală și care pot avea, uneori, chiar și 12-14 kilomeri înălțime.

Prin compoziția de umezeală și temperatură a norilor pe verticală, punctul de condensare diferă pe altitudine. În cazul zilei de sâmbătă, a fost vorba de un nivel de condensare produs mai jos, ceea ce a făcut ca și norii să fie vizibili la o altitudine mai joasă.

Cristian Grecu spune că fotografiile postate pe pagina Facebook mures.ro de cititorii noștri surprind acești nori în diferite stadii de dezvoltare. Gradul de spectaculozitate este dat de apropierea lor de sol.

În Târgu Mureș, s-au produs mișcări ascendente și descendente ale aerului, atât deaspura, cât și dedesubtul norilor.

Așadar, fenomenul meteo de sâmbătă a fost produs de mișcările aerului, care au fost puse în evidență de condensarea vaporilor. Totul a făcut ca baza norilor să fie foarte joasă, ceea ce a permis vizualizarea lor mai evidentă și realizarea unor fotografii de colecție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

ÎNCEPE! Totul despre etapa a doua din campania de vaccinare în județul Mureș

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 continuă în județul Mureș cu etapa a doua. Programările vor putea fi făcute începând cu data de 15 ianuarie,...

CUTREMUR LA ROMGAZ. Directorul general, schimbat peste noapte

Romgaz a anunţat că Adrian Volintiru a fost revocat din funcţia de director general de către consiliul de administraţie, atribuţiile acestuia fiind preluate de...

Cine este primul mureșean care ajunge în Guvernul Florin Cîțu?

Demeter András István este primul mureșean desemnat de UDMR pentru o funcție de secretar de stat în Guvenrul Florin Cîțu. Consiliul Permanent al UDMR a...

Care este DOCUMENTUL SEMNAT DE CLAUDIU MAIOR, pentru care îl acuză Soós Zoltán

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, susține că nimeni nu va achita pentru nicio persoană în plus taxa de salubritate. Aceasta se percepe în funcție...

Recent Comments