miercuri, august 5, 2020
No menu items!
Acasă ȘTIRI EXCLUSIV: Și totuși, CE A FOST CU NORII de aseară din Mureș?...

EXCLUSIV: Și totuși, CE A FOST CU NORII de aseară din Mureș? Explicațiile specialiștilor

Sâmbătă seara, mureșenii au fost martorii unui eveniment meteo mai puțin obișnuit. Formațiunile spectaculoase de nori au fost vedetele postărilor pe rețelele de socializare. O asemenea fotografie a fost postată de redacția mures.ro pe pagina de Facebook a portalului nostru, însoțită de invitația adresată  cititorilor, de a publica imagini similare.

Postarea a generat o reacție deosebită, având peste 400 de distribuiri și aproape 800 de reacții. Nu mai puțin de 250 de cititori au publicat, la rândul lor, fotografii absolut spectaculoase cu formațiunile de nori observate în multe localități mureșene și în special în municipiul Târgu Mureș.

L-am contactat, pentru o explicație științifică a fenomenului, pe Cristian Grecu, meteorolog la Centrul Meteo Regional Sibiu, care ne-a declarat că este vorba de “nori convectivi de vară”, care se formează pe verticală și care pot avea, uneori, chiar și 12-14 kilomeri înălțime.

Prin compoziția de umezeală și temperatură a norilor pe verticală, punctul de condensare diferă pe altitudine. În cazul zilei de sâmbătă, a fost vorba de un nivel de condensare produs mai jos, ceea ce a făcut ca și norii să fie vizibili la o altitudine mai joasă.

Cristian Grecu spune că fotografiile postate pe pagina Facebook mures.ro de cititorii noștri surprind acești nori în diferite stadii de dezvoltare. Gradul de spectaculozitate este dat de apropierea lor de sol.

În Târgu Mureș, s-au produs mișcări ascendente și descendente ale aerului, atât deaspura, cât și dedesubtul norilor.

Așadar, fenomenul meteo de sâmbătă a fost produs de mișcările aerului, care au fost puse în evidență de condensarea vaporilor. Totul a făcut ca baza norilor să fie foarte joasă, ceea ce a permis vizualizarea lor mai evidentă și realizarea unor fotografii de colecție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Apel către toți cei vindecați de COVID-19!!!

Spitalul Clinic Județean Mureș face un apel către toți cei vindecați de COVID-19, pentru a dona sânge pentru plasmă hiperimună. Acest gest poate salva...

Casă în flăcări la Lunca Bradului!

În această după amiază pompierii militari ai ISU Mures de la Punctul de Lucru Deda și Detașamentul Toplița din cadrul ISU Harghita au intervenit...

Timpurile tulburi cer idei creative! USR PLUS adună semnături online

Strângerea de semnături este o etapă importantă pentru orice partid politic și candidat care dorește să se înscrie într-o cursă electorală. Doar că, în...

Două vieți trăite în slujba cetățeanului!

Plutonier adjutant șef Ceu Viorel și plutonier adjutant șef Marton Endre-Jozsef, au trecut în rezervă, ieri 3 august 2020, după 29 și respectiv 27...

Recent Comments