
Statul maghiar câștigă competiția cu autoritățile române la investițiile în sportul din județul Mureș.
Un patinoar acoperit, care a costat peste 1 milion de euro, a fost inaugurat, printr-o investiție de la Budapesta, la limita localităților Târgu Mureș și Sângeorgiu de Mureș. Asta, în timp ce patinoarul din Parcul Municipal, finanțat de Guvernul de la București, este nefinalizat, deși investiția a început acum 14 ani.
Statul român a ignorat constant județul Mureș în privința investițiilor în bazele sportive, indiferent de partidele care s-au aflat la putere.
Un fapt regertabil, având în vedere interesul deosebit pe care îl manifestă mureșenii pentru mișcare și mai ales pentru sporturile pe gheață.
Ani de zile, tinerii hocheişti de la clubul din Târgu Mureș au fost nevoiți să călătorească sute de kilometri pentru a se putea antrena pe un patinoar adevărat.
Mai mult, chiar în acest sezon, Primăria a fost determinată să deschidă un al doilea patinoar, în Piața Teatrului, după succesul celui din Cetatea Medievală, unde capacitatea era prea mică pentru numărul de solicitări.
Patinoarul artificial acoperit din Sângeorgiu de Mureș a stârnit și el, încă din prima zi, interesul părinților și al copiilor pasionați de sport. Înscrierile pentru cursurile de patinaj au început deja, iar cele pentru orele de hochei așteaptă măsurile de relaxare din pandemia COVID19.
Momentul festiv de la inauguarea patinoarului a tras însă și un semnal de alarmă serios, legat de (ne)implicarea statului român în investițiile majore în sportul din județul Mureș.
Doi miniștri ai UDMR din cabinetul Florin Cîțu, respectiv Eduard Novak (Sport și Tineret) și Tánczos Barna (Mediu, Ape și Păduri) au fost prezenți în Sângeorgiu de Mureș și au tăiat panglica investiției coordonată și finanțată de Fundația Mens Sana și care va fi administrată de Academia de Hochei „Szekelyfoldi Jegkorong Akademia”.
Pe românește, patinoarul a fost finanțat în mare parte de Guvernul Ungariei, ceea ce l-a făcut primarul din Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs, să sublinieze, pe bună dreptate, rolul autorităților de la Budapesta, dând ca exemplu pationarul din municipiul Târgu Mureș, care „se tot construiește de peste 10 ani și nici acum nu e gata”, în timp ce în comuna sa patinoarul a fost realizat în numai câteva luni, cu bani și implicare de la Budapesta.
Patinoarul artificial din Târgu Mureș, situat în Parcul Municipal, a fost în ultimii ani vedeta fiecărui ciclu electoral.
Înainte de alegeri și mai ales după preluarea mandatelor de către mulții miniștri ai Sportului, peste Târgu Mureș curge cu promisiuni.
De la sume aruncate cu mărinimie exclusiv în declarațiile de presă, până la termene nerealiste, de numai câteva luni pentru finalizare, Patinoarul acoperit din Târgu Mureș rămâne ce a fost. Un șantier.
Patinoarul a ajuns la un stadiu de realizare de 80%, pentru simplul motiv că, în devizul inițial al lucrărilor, nu au fost prinse dotările necesare pentru pornirea activității.
Însă, deși mai este de executat un procent de numai 20%, în realitate sumele necesare sunt mult mai mari.
Practic, mai sunt de investit încă aproximativ 32 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 7,5 milioane de euro. Adică tot atât cât s-a investit până în prezent. Astfel, se va ajunge la o valoare totală a lucrării de 13 milioane de euro.
La semnarea efectivă a contractului, termenul de execuție era de 11 luni și jumătate. Banii au venit pe rând, în procente de 10%, 20% și așa mai departe. La fel a fost și ritmul de execuție a lucrărilor.
2013 a fost un an fatidic. Atunci s-a constatat că valoarea contractului inițial era depășită cu 20%, atât pentru că prețurile s-au modificat în timpul scurs de la începerea lucrărilor, dar mai ales pentru că în contractul inițial nu exista posibilitatea de ajustare a prețului contractului cu indicele inflației.
Ca atare, finanțarea de la buget a execuției contractului s-a oprit.
Primăria municipiului Târgu Mureș, care la acea vreme se vedea stăpână peste tot ce mișca în oraș, a decis întabularea terenului de sub patinoar.
La ceva vreme după, Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș a adoptat Hotărârea 244 din 2013, care nu a fost pusă în aplicare vreme de 4 ani.
Conform documentului, “se aprobă transmiterea din proprietatea publică a Municipiului Tîrgu Mureş şi administrarea Consiliului local municipal Tîrgu Mureş, în administrarea Clubului Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş a unui teren aferent patinoarului artificial, teren situat în Tîrgu Mureş, Parcul Sportiv Municipal nr. 4”.
Clubului Sportiv „Mureşul” a obținut abia în 2017 dreptul efectiv de administrare a patinoarului.
Imediat după acest moment, au început primele demersuri către Compania Națională de Investiții, pentru finalizarea obiectivului.
În mandatul lui Dorin Florea, a venit la Târgu Mureș ministrul de atunci al Sportului, Elisabeta Lipă, însoțită de omul de afaceri Ion Țiriac, aduși de fostul edil la fața locului.
Elisabeta Lipă a spus, la finalul vizitei, că va căuta soluţiile legale prin care patinoarul să treacă în administrarea Primăriei Târgu Mureş.
Noroc însă că acest lucru nu s-a întâmplat.
Totul a ajuns în sarcina conducerii Clubului Sportiv Mureșul, instituție aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.
Din fericire, la conducerea Clubului a fost și încă este Cosmin Iuliu Pop, un tânăr dedicat care a făcut toți pașii necesari, astfel încât banii, care acum trebuie să vină de la Compania Națională de Investiții, să ajungă într-un final la Târgu Mureș.
Însă mai erau de făcut câțiva pași de urmat. Și nu simpli.
Ministerul Tineretului și Sportului a trebuit să facă o expertiză tehnico – economică a lucrării. Pentru că încă era în vigoare vechiul contract, acesta a trebuit să fie reziliat pe cale amiabilă, întrucât lucrările care mai erau de executat nu puteau fi bugetate ca atare.
Toate aceste aspecte birocratice s-au finalizat în 2018, iar în 2019 patinoarul a fost inclus pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții, în Programul Național de Construcții de Interes Public.
În 2019, Clubul Sportiv Mureșul a schimbat tema de proiectare, pentru că și aceasta era depășită și nu mai corespundea cu proiectul inițial.
În plus, trebuia ca o nouă temă de proiectare să fie pusă în acord cu normele impuse de Federația Internațională de Hochei, sub egida căreia se vor organzia la Târgu Mureș o serie de competiții internaționale.
Pentru că a fost necesar încă un studiu DALI, dar lipseau resursele financiare, acesta a fost finanțat, din fonduri proprii, de Compania Națională de Investiții (CNI).
În decembrie 2020, Consiliul Tehnico – Economic al Companiei Naționale de Investiții a avizat favorabil, în fine, indicatorii tehnico economici pentru finalizarea Patinoarului artificial din Târgu Mures.
După mulți ani de muncă, s-a finalizat toată documentația și devizul de lucrări, astfel că a fost posibila emiterea deciziei de predare către Compania Națională de Investiții a amplasamentului, pe perioada si pentru finalizarea obiectivului de investiții.
Urmează ca Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin comisia sa tehnico-economică, să valideze acest deviz, care înseamnă și aprobarea indicatorilor tehnico-economici.
Apoi, trebuie demarată licitația pentru proiectarea și execuția părții rămasă nerealizată, cu singura condiție să fie prevăzuți și banii în bugetul pe anul 2021, în limita fondurilor alocate anual în bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei și în bugetul Clubului Sportiv Mureșul.
Se estimează că timpul de execuție a lucrării ar fi de 15 luni.
Evident, după parcurgerea etapelor de licitație care, la rândul lor, pot întâmpina probleme birocratice, respectiv contestări în instanță.
La momentul predării, patinoarul va fi, practic, o sală polivalentă cu tribune având o capacitate de 2.000 de locuri.
Se vor putea organiza competiții naționale și internaţionale de prestigiu, pe gheață dar nu numai.
Patinoarul va putea găzdui competiții pentru orice sporturi fără fileu, dar și concerte. Marele avantaj este vecinătatea cu Sala Polivalentă, care permite organizarea unor evenimente care să fie puse în valoare de ambele locații.
În acest moment, este vital ca factorii politici locali, în special cei care formează alianța de guvernare PNL-UDMR-USR PLUS, să înțeleagă rolul statului român în dezvoltarea infrastructurii din județul Mureș.
Până atunci, scorul la capitolul investiții în infrastructura sportivă a județului Mureș este 1-0 în favoarea Ungariei.