www.mures.ro

joi, ianuarie 21, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI FIȚI TRANSPARENȚI! Ce directori de școli ați schimbat în județul Mureș?

FIȚI TRANSPARENȚI! Ce directori de școli ați schimbat în județul Mureș?

Schimbări discutabile de directori de școli cărora mandatul le-a expirat la începutul lunii ianuarie au fost semnalate inclusiv în județul Mureș.

Mai mulți profesori, precum și membri ai comisiilor de învățământ din Parlamentul României au solicitat ministrului Educației să înceteze aceste înlocuiri, să găsească soluția juridică și “să demareze eforturile pentru organizarea în bune condiții a concursurilor de directori” în vară.

“Din teren ne sunt semnalizate înlocuiri ale actualilor directori cu titulari din afara școlii, cu experiențe manageriale net inferioare, și fără consultarea comunității școlare ce va fi afectatată de înlocuire. Dincolo de legalitate, este absolut pertinent să ne punem o întrebare legată de oportunitatea și moralitatea acestei înlocuiri – mișcare ce va tulbura pentru o miză locală aparent mică (6 luni de mandat) – continuitatea și buna desfășurare a anului școlar”, spune Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru învăţământ din Senat.

Acesta a anunțat că a trimis alături de alți senatori din Comisia de învățământ, către toate Inspectoratele Școlare Județene, adrese “în care solicităm să ni se explice schimbările de management, motivația lor, precum și să ne fie trimise procesele verbale din ședințele de CA ale ISJ-urilor în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare”.

În baza articolelor 257-258, din LEN 1/2011, directorii câștigă prin concurs mandate de 4 ani. Dacă în urma expirării mandatului de director de școală, postul rămâne vacant, există două posibilități:

  • posibilitatea prelungirii mandatului cu un an – cu acordul părților – OMEN 3969/2017 – articolul 24 – după evaluarea performanțelor manageriale la nivel de unitate.

sau

  • numirea unui alt cadru didactic titular prin detașare în interesul învățământului – prin propunerea Inspectorului General și aprobarea prin vot în cadrul Consiliului de Administrație a ISJ-ului – doar până la finalul anului școlar în curs.

Redacția mures.ro a solicitat Inspectoratului Școlar al județului Mureș să ne pună la dispoziție lista cadrelor didactice numite în postul de director al unităților de învățământ și instituțiilor subordonate ISJ din județul Mureș, prin detașare în interesul învățământului, începând cu luna ianuarie 2021.

Am solicitat, de asemenea, informații în legătură cu numărul unităților de învățământ din județul Mureș în care s-a procedat la prelungirea mandatelor directorilor, prin acordul părților.

Deși am cerut, în scopul informării prompte a publicului din județul Mureș, ca această solicitare să fie tratată cu celeritate, până la această oră nu am primit informațiile solicitate.

În măsura în care răspunsul ISJ Mureș va fi transmis redacției noastre, îl vom publica de îndată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

EXCLUSIV: Cât a plătit fiecare partid pentru voturile mureșenilor?

Expert Forum a făcut publice informații despre finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Informarea cuprinde, printre altele, detalii despre cheltuielile declarate de competitorii electorali...

Vârstnicii și bolnavii cronici, devin prioritari pentru înscrierea la vaccinare

Vârstnicii și persoanele vulnerabile vor avea prioritate la vaccinare, potrivit hotărârii adoptate de guvern care aduce modificări strategiei de vaccinare. Astfel, ar urma să...

Primăria Târgu Mureș plătea lunar Asociației Transil 11.450 lei. Contractul A FOST REZILIAT

Primăria Municipiului Târgu Mureș se implică în sprijinirea sportului și a sportivilor din oraș, prin investiții în infrastructura sportivă, finanțarea activităților sportive pe criterii corecte, transparente, la...

În Târgu Mureș vor ajunge 32 de autobuze electrice noi, din Polonia

Transportul public de călători din municipiul Târgu Mureș se va desfășura în condiții moderne, ca urmare a finalizării, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi...

Recent Comments