Vineri, 25 iunie, la ora 19.00, în fața statuii lui Avram Iancu din Târgu Mureș, s-a desfășurat ceremonia de coborâre și desprindere de la catarg a drapelului arborat în anul anterior.
Drapelul nou a fost adus, în seara zilei de 25 iunie, în Catedrala ”Înălțarea Domnului” (Catedrala Mare) și lăsat peste noapte, urmând ca în dimineața de 26 iunie, începând cu ora 09.00, să se oficieze slujba de sfințire a acestuia de către preotul paroh.
În timpul ceremoniei publice, care s-a desfășurat în Piața Trandafirilor din Târgu Mureș, în proximitatea Statuii lui Avram Iancu, drapelul a fost adus de garda purtătoare și înălțat pe catarg, concomitent cu intonarea imnului național al României.
“Începând cu anul 1998, în data de 26 iunie, serbăm Ziua Drapelului Național al României”.
Acesta este mesajul transmis de primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, după ce a participat, cu eșarfa tricoloră, la ceremonia publică de înălţare a drapelului național al României.
Din partea Instituției Prefectului, a participat subprefectul Lucia Hang, care și-a însoțit prezența la eveniment de un mesaj transmis pe rețelele de socializare: “În luptă, în inimă si-n suflet, de 173 de ani, ne flutură Drapelul Național, un standard de identitate, de responsabilitate și mândrie!”
Consiliul Județean Mureș a fost reprezentat de consilierul județean Ionuț Cengher, care a făcut și un scurt istoric al statuii din Târgu Mureș a lui Avram Iancu:
“Din 1930, Avram Iancu a străjuit Târgu Mureșul de pe statuia ecvestră, mutată după câțiva ani la Câmpeni. Vreme de 38 de ani, Avram Iancu a lipsit din centrul orașului.
În 1978, o altă statuie, operă a sculptorului Florin Codre, avea să fie amplasată în fața Catedralei Mari Ortodoxe.
Zilele de sărbătoare sunt momente în care merită să ne amintim pagini din istoria locurilor în care trăim.
Astăzi, am reprezentat Consiliul Județean Mureș la ceremonia de înălțare a Drapelului Național, în fața statuii lui Avram Iancu.
Pentru mine, a fost o onoare.”