marți, august 11, 2020
No menu items!
Acasă ȘTIRI FOTOREPORTAJ EXCLUSIV: Mica Olandă, de lângă Târgu Mureș

FOTOREPORTAJ EXCLUSIV: Mica Olandă, de lângă Târgu Mureș

Puțini târgumureșeni știu că, la numai câțiva kilometri de centrul orașului este o Olandă în miniatură care, dacă ar fi exploatată corect din punctul de vedere al managementului de destinație, ar putea deveni un brand unic al județului Mureș.

Satul Curteni, aparținător de Sântana de Mureș, este locul unde se cultivă toate florile pentru balcoane și parcuri, pe care le vedem în multe locuri ale României, fără să știm că pleacă de lângă noi.

Mușcate, begonii sau crăițe, dar și zeci de alte soiuri sunt pentru Páll István ca și copiii lui. Este unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de flori din Curteni, cu o producție de peste 500.000 de plante pe an, pe care le aduce în fața lumii, prin truda familiei sale și a celor trei angajați. Uneori, când comenzile sunt multe, își mai aduce și zilieri.

“Curteniul este centrul României, nu doar din punct de vedere geografic, dar și al producției de flori și de plante ornamentale.  Dacă nu găsiți la mine la o floare pe care v-o doriți, o are cu siguranță vecinul meu“, ne-a spus Páll István, care își amintește cum a început producția de flori la Curteni:

“Consătenii mei se ocupau la început cu legumicultura și mergând prin piețe au văzut că este cerere mare și pentru flori. Terenul era propice, așa că primele plante au crescut în aer liber, după care s-a trecut la producția din solarii”. În ce-l privește, Páll István a început lucrând prin vecini, iar în curând și-a dat seama că poate fi o afacere frumoasă, din care se poate trăi bine.

Cel mai greu este să îți găsești oamenii cu care lucrezi. “Din 100 de persoane care au sunat, au venit 10 și am rămas cu un singur om. A lucrat o jumătate de zi, după care a doua zi a sunat că nu mai vine, pentru că nu se mai poate da jos din pat”.

Dar și investițiile și munca sunt pe măsură. Cel mai greu este iarna, când se trezește de câte trei ori pe noapte, ca să pună pe foc în solarii. Uneori la minus 20 de grade merge în toate cele trei locuri în care are de ajuns și când se gândește că peste câteva ceasuri trebuie s-o ia de la capăt, mai bine nu se mai culcă la loc.

Perioada de cultivare a florilor și cea mai bună pentru business-urile de la Curteni este din aprilie, până pe la începutul lunii iunie. Dar ca florile să fie așa cum și le doresc oamenii, munca începe cu aproape un an în urmă, prin octombrie. Practic, Páll István muncește tot anul.

Chiar acum, are în pregătire un solar nou, de aproape 1.600 de meri pătrați.

Cu o viață trăită printre flori și cu o afacere care merge bine, Páll István este un om fericit. Dar are și două dorințe mari: ca oamenii să cumpere flori de la producătorii locali, din simplul motiv că modul în care sunt crescute asigură calitatea acestora. Și își mai dorește ca cineva, odată, să își dea seama de marele potențial al florilor de la Curteni, pe care le-ar putea face un brand al Mureșului.

În finalul întâlnirii noastre, l-am întrebat pe Páll István dacă îi oferă flori soției sale. Răspunsul a fost afirmativ, dar niciodată din producția proprie.

Vrea ca un gest tandru pentru soția lui să fie unul care nu are legătură cu nimic din felul în care își petrec 20 de ore din 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Județul Mureș pe locul 16!

Județul Mureș este pe locul 16 din 42, la numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Ne aflăm la...

62.547 de persoane infectate cu SARS-COV-2

De la începutul pandemiei și până astăzi, 10 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 62.547 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...

Acțiuni dure ale Instituției Prefectului în vederea respectării regulilor!

Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în zonele aglomerate din județul Mureș În...

Operațiunea ”calul”!

Duminică 09 august, în jurul orei 20:50, ISU Mureș a fost solicitat să intervină pentru extragerea unui cal căzut într-un canal în municipiul Târnăveni,...

Recent Comments