Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 17 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010.
Printre persoanele vizate se numără și Simona Bățagă, Şefa secţiei Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, care, în opinia ANI, se află în CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV.
Conform Agenției Naționale de Integritate, în perioada 22 noiembrie 2016 – 19 noiembrie 2020, persoana evaluată a exercitat funcţia de şef al Secţiei Gastroenterologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș iar soţul acesteia deţine funcţia de şef al Secţiei Ortopedie şi Traumatologie, încălcând astfel dispoziţiile art. 185, alin. (15) coroborate cu dispoziţiile art. 178, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006.
Acum exact o lună, ANI a emis un comunicat prin care anunța că Tiberiu Băţaga, şef al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a aflat în conflict de interese în perioada 22 noiembrie 2016 – 21 iulie 2020, deoarece soţia acestuia deţine funcţia de şef secţie al Secţiei Clinice Gastroenterologice în cadrul aceluiaşi spital.
Tiberiu Băţaga a încălcat dispoziţiile dispoziţiile art. 178, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006, coroborat cu art. 185, alin. (15) din acelaşi act normativ.
Art. 178, alin. (1), lit. d) şi alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006, prevede: “(1) Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: (…) d) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti (…) (2) Constituie conflict de interese: (…) b) deţinerea de către soţul/soţia, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager”.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.
Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.