luni, octombrie 26, 2020
No menu items!
Acasă ȘTIRI IMPORTANT! Ce spune Raed Arafat despre vacanțele de vară ale românilor

IMPORTANT! Ce spune Raed Arafat despre vacanțele de vară ale românilor

„Mesajul de acum către toți este să nu își planifice activități pentru 1 Mai, activități precum pe cele pe care le-au planificat în alți ani adică mers la plajă, mers la grătare pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada de 1 Mai și în ziua de 1 Mai, clar„ a anunțat la TVR șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Acesta a mai spus că relaxarea măsurilor de izolare, care va veni după această perioadă, va implica măsuri compensatorii la locul de muncă și distanțare socială. Arafat s-a declarat rezervat în privința vacanțelor de vară sau a unor eventuale evenimnte cu public numeros, cum ar fi concerte sau festivaluri.

Redăm declarația lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne:

Raed Arafat: „Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare. S-a atribuit ministrului sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată și este fals, alții au ieșit să zică că imediat începe relaxarea și de mâine totul este perfect – nu este așa. Mai avem perioadă de trecut de prin ea. Vine 1 Mai și mesajul de acuma către toți este să nu își planifice activități pentru 1 Mai, activități precum pe cele pe care le-au planificat în alți ani adică mers la plajă, mers la grătare pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada de 1 Mai și în ziua de 1 Mai, clar.

Există analize pe care le facem, analize care pot să arate îmbunătățirea sau stabilitatea situației sau, poate, pe parcurs să vedem o înrăutățire a situației. Este prea devreme să vorbim încă de măsuri de relaxare majore.

Mai mult decât atât, dacă îmi permiteți să spun, chiar dacă va fi relaxare aceasta va fi treptată, nu va fi imediată. Va fi în baza unor analize și va fi și cu măsuri compensatorii precum distanțarea la locul de muncă, folosirea echipamentelor de protecție gen mască, sau altceva care să acopere gura și nasul și respectarea unor măsuri stricte de igienă până ce trecem prin situația care… va trebui să conviețuim cu ea, adică virusul. Noi chiar dacă vom relaxa la un anumit moment, pe care acum nu pot să vin să-l spun când, dar chiar dacă vom relaxa noi oricum vom conviețui cu acest virus o perioadă de timp până, fie sunt infectate mai multe persoane și atunci răspândirea este mai lentă și mai slabă, fie că apare un tratament sau un vaccin.

Iar dacă scade acum nu înseamnă că în toamnă nu o ia de la început, deci trebuie să fim extrem de precauți și vreau să le mulțumesc tuturor pentru faptul că au respectat, mai ales celor care au respectat măsurile care au fost impuse și care înțeleg că sunt în binele lor și în binele comunității.

Nimeni nu vrea să țină o zi în plus măsurile de restricționare și toată lumea ar dori, adică cel puțin la nivel de autorități am dori să relaxăm cat mai repede, dar acest lucru din păcate nu este posibil acest moment. Va fi posibil pe parcurs după analize și după ce vedem cum va evolua virusul în următoarele săptămâni o săptămână două și să vedem trendul care este și după aceea vom lua o decizie bineînțeles.

Moderator: Pentru această vară pe care o avem în față, oamenii își pot face planuri să meargă în vacanță, să mearga la un concert de ce nu?

Raed Arafat: Rămân rezervat în a spune acum da sau nu. Depinde cum evoluează, trebuie să vedem cum va evolua situația în următoarele două-trei săptămâni. S-ar putea ca anumite activități cu un număr mare de public să nu aibă loc în următoarele perioadă, chiar și în timpul verii, s-ar putea să aibă, nu știm încă.

Deci cine vă spune acum că sigur va fi într-un fel sau în altul, spune acest lucru fără să se bazeze pe date concrete.

Trebuie să așteptăm încă un pic până avem aceste răspunsuri și la această fază ce putem să spunem este că relaxarea când va avea loc va fi treptată, graduală, cu măsuri compensatorii, iar aceasta nu va începe mai repede de luna Mai, spre jumătatea lunii Mai, spre a doua treime a lunii Mai cel mai probabil, dacă lucrurile merg spre bine și vedem că evoluția este bună. Și în al doilea rând este prea devreme să spunem până unde vom ajunge cu măsurile de relaxare pe parcursul verii și ce măsuri pot să rămână totuși o perioadă mai îndelungată. O să vedem acest lucru înainte să ne pronunțăm și să nu o să speculăm”.

Intervenția poate fi ascultată în video de mai jos la minutul 29:30

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

A FOST ARESTAT! Un reghinean, căutat de autoritățile din Statele Unite

Polițiștii din Mureș au pus în executare un mandat de aducere emis pe numele unui bărbat bănuit că, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii,...

DOSAR PENAL: Două mașini au fost incendiate în Acățari!

Mai mulți locuitori din Acățari ne-au semnalat un caz ciudat, petrecut zilele trecute pe raza comunei. Două autoturisme au luat foc, iar la fața locului...

În prezența prefectului de Mureș, primarii din Sighișoara și Luduș și-au intrat în drepturi

În cursul zilei de sâmbătă, în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş, a avut loc şedinţa festivă de constituire a...

VEZI pe ce loc este județul Mureș în topul național al infectărilor cumulate la 1.000 de locuitori

Conform datelor din ultimele 24 de ore, publicate sâmbătă la prânz, județul Mureș rămâne pe poziția 7 în clasamentul național al coeficientului infectărilor cumulate...

Recent Comments