Școlile din România sunt închise fizic, pentru a doua oară în ultimul an. Din 9 noiembrie 2020, autoritățile au decis să repete întocmai măsura luată în urmă cu 8 luni, pe 11 martie 2020.
Au intrat în școala la distanță toți cei 2.982.890 de elevi și copii din învățământul preuniversitar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia învață în 17.656 de unități de învățământ, potrivit raportărilor Ministerului Educației. Dintre ei, 112.030 învață în școli și grădinițe private.
Sunt 208.419 cadre didactice care predau în toate unitățile de învățământ din sistemul preuniversitar.
Pe medii, 2.016.375 de elevi sunt în școli din orașe, 966.515 elevi sunt în școli și grădinițe din sate.
Timp de 30 de zile, în perioada 9 noiembrie-9 decembrie, școlile sunt închise fizic, iar predarea online este obligatorie chiar și la grădiniță și clasele primare.
În paralel, creșele și centrele de tip after-school sunt deschise în această perioadă.
Dar…
Unii învățători și profesori din învățământul de stat din județul Mureș au decis să le propună părinților și derularea unor ore în sistem after school.
În timpul petrecut suplimentar în fața calculatorului, elevii își fac temele sub supravegherea și cu asistența, în general, a acelorași profesori sau învățători cu care urmează cursurile obligatorii online.
Ciudat este însă că aceste ore se desfășoară contra cost, de cele mai multe ori, banii încasați de profesori nefiind justificați prin chitanțe, ci transferați de părinți direct în conturile profesorilor și învățătorilor.
Conform unei documentări mures.ro, în Târgu Mureș sumele solicitate de profesori variază între 11 lei/zi, respectiv 15 lei pe oră.
În primul caz, tariful include 3 ore de after school, iar în al doilea, 1 singură oră.
Ceea ce este interesant este un calcul sumar al veniturilor toatale ale cadrelor din învățământ, aflate, de cele mai multe ori, la limita sau chiar pe lângă lege.
Astfel, dacă într-o grupă de after school sunt 8 copii și fiecare elev plătește 15 lei/oră, înseamnă că un profesor poate câștiga 120 lei pe oră. Conform surselor noastre, sunt profesori care predau 4 ore pentru grupe diferite de câte 8 copii, ceea ce le aduce acestor norocoși 480 de lei pe zi.
Dacă înmulțim acestă sumă cu 20 de zile lucrătoare, rezultă un venit suplimentar de 9.600 de lei, pentru un singur profesor/învățător.
Cu o medie de 4.000 de lei, care reprezintă salariul lunar, unii mureșeni privilegiați pot ajunge la venituri de aproape 3.000 de euro/lună!