Infecțiile gingivale neglijate pot duce la infarct miocardic. Aceasta este concluzia specialiștilor din Târgu Mureș, prezentată zilele acestea la două manifestări naționale.
În aceste se desfășoară, online, Conferința Națională a Societății Române de Cardiologie, eveniment la care echipa de specialiști din Clinica de Cardiologie a prezentat un caz extrem de rar, care atrage atenția asupra riscului cardiovascular la care se expun cei cu infecții neglijate ale cavității orale.
Cazul prezentat face parte dintr-un studiu mai larg al acestui colectiv, care indică o posibilă asociere între infecțiile gingivale și riscul de infarct.
Studiul pornește de la cercetări mai vechi, din anii 70, ale profesorului Benedek Jozsef, profesor de microbiologie la UMF.
Conform specialiștilor din clinica de cardiologie, bacteriile de la nivelul pungii parodontale declanșează o inflamație sistemică, ce poate duce la infarct, dacă persistă o perioadă mai îndelungată.
Aceste observații au fost validate într-un studiu clinic inițiat și condus în clinica din Târgu Mureș – studiul ATERODENT, ale cărui rezultate au fost totodată prezentate și la congresul Marisiens, organizat zilele acestea de UMFST.
Theodora Benedek: <<pentru a stabili această asociere am recurs la tehnici de avangardă pentru secvențierea AND-ului bacterian, în laboratoare din străinătate – “Next Generation Sequencing”>>
De menționat este faptul că stabilirea diagnosticului a fost posibilă cu ajutorul tehnologiilor de vârf în domeniul cercetării cardiovasculare, tehnologii disponibile în Clinica de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, unitate care este, conform participanților la conferința națională de cardiologie, un centru de excelență recunoscut ca referință pe plan național în cercetarea cardiovasculară.
Prof. dr. Theodora Benedek, șefa clinicii de cardiologie și coordonatoarea nucleului de cercetare de excelență, ne-a explicat că, pentru a stabili cu acuratețe maximă corelația dintre infecția orală și riscul de infarct, cardiologii din Târgu Mureș au recurs la tehnici de avangardă de secvențiere a ADN-ului bacterian al micro organismelor din gingiile pacienților, printr-o tehnică recentă și extrem de costisitoare denumită “next generation sequencing”, care s-a efectuat într-un laborator avansat din Germania.
Dezvoltarea tinerilor cardiologi în Târgu Mureș – blocată la nivel central
Prezentă, tot în cursul zilei de joi, la altă reuniune, organizată de această dată la castelul Teleki de la Dumbrăvioara, prof.dr. Theodora Benedek s-a declarat mândră de profesionalismul echipei pe care o conduce, recunoscut pe plan internațional, dar a subliniat că formarea tinerilor cardiologi în supraspecialități de vârf în centrul medical din Târgu Mureș este blocată de anumite persoane de la nivel central, care tergiversează, din pricina unor răfuieli personale din UDMR, finalizarea demersurilor de deschidere a accesului tinerilor cardiologi la programele de pregătire.
Aceasta deși peste 20 de tineri specialiști din județele vecine (Harghita, Covasna, Baia Mare) și-au manifestat în scris dorința de a se înscrie la Târgu Mureș în programele de competență, în domenii în care țara noastră are deocamdată cel mai mic număr de specialiști din Europa.
Vom reveni asupra acestui subiect saptamâna viitoare, prof.dr. Theodora Benedek refuzând, deocamdată, să ne ofere mai multe detalii pe acest subiect, pentru a nu altera atmosfera de sărbătoare generată de succesul Clinicii de Cardiologie și de inaugurarea unei aripi a castelului Teleki ca spațiu al unor dezbateri publice.