www.mures.ro

marți, iulie 4, 2023
No menu items!
Acasă Uncategorized Infecțiile gingivale neglijate pot duce la infarct miocardic. Concluzie a specialiștilor din...

Infecțiile gingivale neglijate pot duce la infarct miocardic. Concluzie a specialiștilor din Târgu Mureș

Infecțiile gingivale neglijate pot duce la infarct miocardic. Aceasta este concluzia specialiștilor din Târgu Mureș, prezentată zilele acestea la două manifestări naționale.

În aceste se desfășoară, online, Conferința Națională a Societății Române de Cardiologie, eveniment la care echipa de specialiști din Clinica de Cardiologie a prezentat un caz extrem de rar, care atrage atenția asupra riscului cardiovascular la care se expun cei cu infecții neglijate ale cavității orale.
Cazul prezentat face parte dintr-un studiu mai larg al acestui colectiv, care indică o posibilă asociere între infecțiile gingivale și riscul de infarct.

Studiul pornește de la cercetări mai vechi, din anii 70, ale profesorului Benedek Jozsef, profesor de microbiologie la UMF.

Conform specialiștilor din clinica de cardiologie, bacteriile de la nivelul pungii parodontale declanșează o inflamație sistemică, ce poate duce la infarct, dacă persistă o perioadă mai îndelungată.

Aceste observații au fost validate într-un studiu clinic inițiat și condus în clinica din Târgu Mureș – studiul ATERODENT, ale cărui rezultate au fost totodată prezentate și la congresul Marisiens, organizat zilele acestea de UMFST.

Theodora Benedek: <<pentru a stabili această asociere am recurs la tehnici de avangardă pentru secvențierea AND-ului bacterian, în laboratoare din străinătate – “Next Generation Sequencing”>>

De menționat este faptul stabilirea diagnosticului a fost posibilă cu ajutorul tehnologiilor de vârf în domeniul cercetării cardiovasculare, tehnologii disponibile în Clinica de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, unitate care este, conform participanților la conferința națională de cardiologie, un centru de excelență recunoscut ca referință pe plan național în cercetarea cardiovasculară.

Prof. dr. Theodora Benedek, șefa clinicii de cardiologie și coordonatoarea nucleului de cercetare de excelență, ne-a explicat că, pentru a stabili cu acuratețe maximă corelația dintre infecția orală și riscul de infarct, cardiologii din Târgu Mureș au recurs la tehnici de avangardă de secvențiere a ADN-ului bacterian al micro organismelor din gingiile pacienților, printr-o tehnică recentă și extrem de costisitoare denumită “next generation sequencing”, care s-a efectuat într-un laborator avansat din Germania.  

Dezvoltarea tinerilor cardiologi în Târgu Mureș – blocată la nivel central

Prezentă, tot în cursul zilei de joi, la altă reuniune, organizată de această dată la castelul Teleki de la Dumbrăvioara, prof.dr. Theodora Benedek s-a declarat mândră de profesionalismul echipei pe care o conduce, recunoscut pe plan internațional, dar a subliniat formarea tinerilor cardiologi în supraspecialități de vârf în centrul medical din Târgu Mureș este blocată de anumite persoane de la nivel central, care tergiversează, din pricina unor răfuieli personale din UDMR, finalizarea demersurilor de deschidere a accesului tinerilor cardiologi la programele de pregătire.

Aceasta
deși peste 20 de tineri specialiști din județele vecine (Harghita, Covasna, Baia Mare) și-au manifestat în scris dorința de a se înscrie la Târgu Mureș în programele de competență, în domenii în care țara noastră are deocamdată cel mai mic număr de specialiști din Europa.

Vom
reveni asupra acestui subiect saptamâna viitoare, prof.dr. Theodora Benedek refuzând, deocamdată,  ne ofere mai multe detalii pe acest subiect, pentru a nu altera atmosfera de sărbătoare generată de succesul Clinicii de Cardiologie și de inaugurarea unei aripi a castelului Teleki ca spațiu al unor dezbateri publice. 

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments